Početna  /  EU odobrila dva lijeka protiv kovida
Izdvajamo Svijet

EU odobrila dva lijeka protiv kovida

Lijekovi su laboratorijski proizvedene verzije antitijela koja blokiraju virus i pomažu da se odbrani od infekcije.

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je danas dva nova lijeka protiv kovida-19 za ljude kojima prijeti teški oblik bolesti.

U današnjem saopštenju evropska agencija je navela da se pokazalo da dva lijeka zasnovana na monoklonskim antitijelima znatno smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti pacijenata koji su podložni dobijanju težeg oblika kovida-19.

Odobrila je upotrebu kombinaciju ljekova casirivimab i imdevimab, i lijeka regdanvimab.

Agencija je navela da je bezbjednosni profil lijekova povoljan i da je uprkos malom broju nuspojava dobrobit veća od rizika.

Kombinaciju lijekova casirivimab i imdevimab proizvodi švajcarska farmaceutska kompanija Roš, a lijek je dobio odobrenje za hitnu upotrebu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) u novembru prošle godine.

EMA je navela da oba lijeka i regdanvimab i kombinacija casirivimaba i imdevimaba treba da se ponudi osobama starijim od 12 godina kojima još nije potrebna podrška kiseonikom, ali koje su pod rizikom da im se pogorša kovid-19. Agencija je navela da kombinacija ovih medikamenata takođe može da se koristi preventivno. Oba lijeka se daju intravenozno.

Regdanvimab proizvodi kompanija Seltrion heltker (Celltrion Healthcare) u Mađarskoj, a prethodno je dobio odobrenje u Južnoj Koreji.

Tretmani antitijelima su među malobrojnim terapijama koje mogu da ograniče najgore efekte kovida-19, i oni su jedina raspoloživa opcija za osobe sa blagim do umjerenim slučajevima bolesti koje još nisu u bolnici.

Lijekovi su laboratorijski proizvedene verzije antitijela koja blokiraju virus i pomažu da se odbrani od infekcije. Tretmani pomažu pacijentu tako što obezbijede koncentrisane doze jednog ili dva antitijela.

Izvor: Vijesti

1 Share
1 Share
Copy link