Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  EU o hrvatskim taksama: Zemlje regiona da se uzdrže i spriječe eskalaciju

  Podijeli:

  EU i danas navodi da i dalje ”procjenjuje situaciju” kada je riječ o uvođenju novih hrvatskih taksi na uzvoz voća i povrća iz zemalja regiona.

  ”Trenutno procjenjujemo usklađenost novih mjera sa obavezama”, izjavio je za Tanjug portparol Evropske komisije.

  EU istovremeno apeluje danas na ”sve strane” u ovom slučaju da se ”pridržavaju svojih obaveza”, ali i da se ”uzdrže i spriječe eskalaciju”.

  ”EU podržava razvoj trgovine i ekonomske integracije. Sve strane moraju da poštuju svoje obaveze. Mi pozivamo sve strane i da se uzdrže i spriječe eskalaciju. U kontaktu smo sa vlastima svih zemalja uključenih u ovaj slučaj i trenutno procejnjujemo situaciju i usklađenost novih mjera sa obavezama”, navedeno je u pisanom odgovoru proslijeđenom Tanjugu iz Evropske komisije.

  Na direktno pitanje Tanjuga da li Hrvatska novim uvoznim mjerama krši odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje su sve zemlje članice EU potpisale sa zemljama u regionu, u Briselu i danas ponavljaju da evropski eksperti za trgovinu i primjenu SSP-a razmatraju novonastalu situaciju.

  Nezvanično, diplomatski izvori iz Evropske komisije navode da bi EU željela da se svojevrsni “trgovinski rat” na Zapadnom Balkanu zaustavi i riješi u dogovoru samih zemalja reiona međusobno.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI