Početna  /  EU o hrvatskim taksama: Zemlje regiona da se uzdrže i spriječe eskalaciju
Hrvatska Srbija Svijet

EU o hrvatskim taksama: Zemlje regiona da se uzdrže i spriječe eskalaciju

EU i danas navodi da i dalje ”procjenjuje situaciju” kada je riječ o uvođenju novih hrvatskih taksi na uzvoz voća i povrća iz zemalja regiona.

”Trenutno procjenjujemo usklađenost novih mjera sa obavezama”, izjavio je za Tanjug portparol Evropske komisije.

EU istovremeno apeluje danas na ”sve strane” u ovom slučaju da se ”pridržavaju svojih obaveza”, ali i da se ”uzdrže i spriječe eskalaciju”.

”EU podržava razvoj trgovine i ekonomske integracije. Sve strane moraju da poštuju svoje obaveze. Mi pozivamo sve strane i da se uzdrže i spriječe eskalaciju. U kontaktu smo sa vlastima svih zemalja uključenih u ovaj slučaj i trenutno procejnjujemo situaciju i usklađenost novih mjera sa obavezama”, navedeno je u pisanom odgovoru proslijeđenom Tanjugu iz Evropske komisije.

Na direktno pitanje Tanjuga da li Hrvatska novim uvoznim mjerama krši odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje su sve zemlje članice EU potpisale sa zemljama u regionu, u Briselu i danas ponavljaju da evropski eksperti za trgovinu i primjenu SSP-a razmatraju novonastalu situaciju.

Nezvanično, diplomatski izvori iz Evropske komisije navode da bi EU željela da se svojevrsni “trgovinski rat” na Zapadnom Balkanu zaustavi i riješi u dogovoru samih zemalja reiona međusobno.

0 Shares
0 Shares
Copy link