Početna  /  EU i Turska postigle dogovor o migranitma
Svijet

EU i Turska postigle dogovor o migranitma

Evropska unije i Turska postigle su dogovor o rešavanju migrantske krize, saopštio je Češki premijer Bohuslav Sobotka, preneo je AFP.

Foto: TANJUG/Tanja Valič
Foto: TANJUG/Tanja Valič

“Sporazum sa Turskom je odobren. Svi ilegalni migranit biće vraćeni iz Grčke u Tursku počev od nedelje, 20. marta”, rekao je Sobotka.

Rojters je ranije danas preneo, pozivajuću se na neimenovanog visokog zvaničnika Evropske unije da nacrt sporazuma EU i Turske o rešavanju migrantske krize predviđa da njegova primena počne 20. marta.

On je dodao da je Ankara nagovestila da je spremna da prihvati najnoviji nacrt sporazuma sa EU, prenosi Rojters.

Komisija EU bi, prema njegovim rečima, za nedelju dana trebalo da pripremi spisak projekata kako bi se ubrzalo slanje pomoći Turskoj za migrante.

Nacrt sporazuma predvidja ubrzanje priprema za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja u pregovorima Ankare i Brisela i to tako da do kraja juna bude otvoreno poglavlje 33 o budžetu i finansijama.

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk spreman je da nacrt dogovora sa Turskom o suzbijanju nelegalne migracije, preda danas na odobrenje liderima 28 zemalja članica Evropske unije, javio je ranije Rojters.

Tusk je, nakon prepodnevnih pregovora sa turskim premijerom Ahmetom Davutoglijem, organizovao nastavak razgovora i za vreme ručka, prenosi britanska agencija, pozivajući se na izvore EU.

Prema predloženom sporazumu, Ankara će prihvatiti nazad sve nelegalne migrante koji su prešli u Grčku, ukljucujući i sirijske izbeglice, ukoliko EU preuzme neke sirijske izbeglice i novčano nagradi Tursku, uvede bezvizni režim putovanja i obezbedi napredak Ankare u pregovorima o pristupanju EU.

0 Shares
0 Shares
Copy link