Početna  /  ERS-ova preduzeća doživjela potop, na čelu sa “Elektrokrajinom”
Izdvajamo Republika Srpska

ERS-ova preduzeća doživjela potop, na čelu sa “Elektrokrajinom”

Distributivna preduzeća u sastavu “Elektroprivrede Republike Srpske” nastavila su da posrću i u trećem kvartalu ove godine. Predvodi ih banjalučka “Elektrokrajina” koja je za devet mjeseci prikazala poslovni gubitak od 23,4 miliona maraka, prenosi portal CAPITAL.

Najveće distributivno preduzeće u Republici Srpskoj imalo je pad prihoda od 41,8 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine ili procentualno 25 odsto, najviše u dijelu prodaje struje na domaćem tržištu.

Sa druge strane, rashodi su smanjeni za 15 odsto ili 25,5 miliona KM, najviše kroz nabavnu vrijednost prodate robe, ali to nije bilo dovoljno da se izbjegne potop.

U ovom preduzeću loš rezultat objašnjavaju reorganizacijom Elektroprivrede tokom koje su ostali bez 2.500 najvećih kupaca.

Prilagođavanje novoj organizaciji dovelo je do neophodne optimizacije broja zaposlenih prilikom čega je „Elektrokrajinu“ ove godine, dobrovoljno uz isplaćene stimulativne otpremine, napustilo 422 radnika, te je preduzeće zaključno sa krajem septembra imalo 1.445 zaposlenih. Za potrebe otpremina i naknada isplaćeno je 16,3 miliona KM, što je uticalo na povećanje poslovnih rashoda po tom osnovu, s tim da će se u predstojećem periodu osjetiti značajni pozitivni efekti smanjenja ukupnih troškova na isplate plata i ostala primanja zaposlenih”, kažu u “Elektrokrajini”.

U veoma lošem rezultatu našli su i razlog za zadovoljstvo.

Uprkos svim izazovima, „Elektrokrajina“ je u obračunskom periodu uspjela smanjiti ukupna potraživanja i plasmane za skoro 11 miliona KM, odnosno za 13,7 odsto. Pored toga, preduzeće je u tekućoj godini unaprijedilo ključne poslovne parametre koji se ogledaju u obezbjeđenju kvalitetnije isporuke električne energije, pojačanom otkrivanju neovlaštene potrošnje, očuvanju visokog nivoa naplate uz redovnu isplatu svih primanja zaposlenih”, pohvalili su se u ovom preduzeću.

Bijeljina potonula 11,5 miliona

Posle “Elektrokrajine” najveći gubitnik je “Elektro-Bijeljina” sa minusom od 11,45 miliona KM za prva tri kvartala 2020. godine.

Prihodi su im sa 70 pali na 52 miliona KM, a rashode su uvećali za 10 miliiona KM, tako da se bolji poslovni rezultat nije mogao ni očekivati.

Banjaluku i Bijeljinu lošim rezultatom ispratilo je i Pale. Tamošnja “Elektrodistribucija” je prijavila gubitak od 2,83 miliona maraka. Primjera radi, u istom periodu prošle godine imali su dobit od skoro dva miliona KM.

Ni “Elektro-Doboj”, koji je godinama bio svijetao primjer nije uspio pozitivno da posluje. Prijavili su gubitak od oko milion maraka, koliko su dali i za otpremnine za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, što znači da bi bez ove obaveze bili na čistoj nuli.

Svoje rezultate do danas nisu objavili u “Elektro-Hercegovini” iz Trebinja, ali ni kod njih se ne očekuje odstupanje u poslovanju od ostalih distributivnih preduzeća.

Izvor: Capital

3 Shares
3 Shares
Copy link