Početna  /  ERS na berzi električne energije “Sepeks”
Hercegovina

ERS na berzi električne energije “Sepeks”

TREBINJE – „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) početkom marta ove godine postala je član berze električne energije “Sepeks” (SEEPEX) na teritoriji Republike Srbije, a do sada je na njoj ostvarila prihod od preko 3 miliona evra.

ERS (FOTO: Moja Hercegovina)

U periodu od 7. marta do 16. maja ove godine ERS je, na ovoj berzi električne energije, prodao 86.445 MWh električne energije i ostvario prihod od 3.372.099,32 evra, što znači da je ostvarena prosječna cijena prodaje od 39 evra po MWh.

Cilj pristupanja berzi električne energije je povećanje mogućnosti za trgovinu električnom energijom, a prvenstveno prodajom viškova električne energije na transparentan način u skladu sa praksom i standardima EU. Poslovanjem na organizovanom tržištu električne energije ne postoji rizik da se ne naplati isporučena električna energija, jer finansijski kliring obavlja najveća evropska klirinška kompanija (ESS), koja upravlja rizicima i obezbjeđuje da prodata električna energija bude naplaćena.

U narednom periodu se očekuje povećanje prometa na berzi električne energije “Sepeks”, čime će berza postati još likvidnija. Dugoročni plan berze električne energije “Sepeks” je da se izvrši spajanje sa mađarskom berzom električne energije “Hupks”, čime bi se za ERS otvorile dodatne mogućnosti za prodaju viškova električne energije na najlikvidnijem organizovanom tržištu u ovom dijelu Evrope.

3 Shares
3 Shares
Copy link