Početna  /  Emir Talirević o uvredama CIN-u: Reagovaću još bezobraznije ako se ne počnemo držati činjenica
Bosna i Hercegovina Vijesti

Emir Talirević o uvredama CIN-u: Reagovaću još bezobraznije ako se ne počnemo držati činjenica

„Na svaki sljedeći članak reagovaću sa još jačim i bezobraznijim riječima ukoliko se ne počnemo držati činjenica. Svaki put ću biti uvredljiv, novinari će biti predmet ismijavanja i biće predmet svih mogućih kritika“, rekao je za „Moju Hercegovinu“ prim. dr Emir Talirević nakon što su u javnosti odjeknuli uvredljivi statusi koje je putem Fejsbuk profila izrekao na račun Centra za istraživačko novinarstvo i njegove novinarke Selme Učanbarlić.

Emir Talirević (FOTO: Facebook/privatna arhiva)
Emir Talirević (FOTO: Facebook/privatna arhiva)

Talirević ne smatra da njegovi statusi sadrže govor mržnje i lične diskvalifikacije, niti da bilo koga diskriminišu, a kaže da je odlučio da reaguje baš takvim riječima, jer je prozvana novinarka „smišljeno sakrila podatke kojima je raspolagala“.

– Ne mislim da su to lične diskvalifikacije. Mislim da je novinarstvo jedna časna profesija gdje bi se novinari trebali zapitati kakvu poruku običan svijet i mi kao intelektualci dobijamo o novinarstvu kao profesiji ukoliko se dozvoli osobama poput dotične „novinarke“ da vam ona svojim radovima predstavlja svoj posao. Ako sakrivate podatke kojima raspolažete, da li se možete uopšte nazvati novinarom. Nije ovo nikakav govor mržnje. Ja sam je kvalifikovao na osnovu njenog rada. Ona je selektivno primjenila činjenice koje sam joj dao, a ako nije u stanju da prekontroliše tako jednostavan dodatak kao što je faktura koju je dobila, onda je to (hamburger radnica, prim. aut.) zaista nivo kompleksnosti zadatka koji može da obavlja – kazao je Talirević za naš magazin.

Na naše pitanje zbog čega rješenje za izvještavanje koje smatra neprofesionalnim i neobjektivnim nije potražio na sudu umjesto što je napisao sporni status na svom Fejsbuk profilu, Talirević kaže da već sprema tužbu.

Naši pravnici već sastavljaju tužbu, ali ja nisam želio da reagujem samo na taj način. Ako sam vam dao svu dokumentaciju, očekujem da je uzmete u opciju, da budete profesionalni. Zato ne smatram da ima išta diskriminišuće u mojim statusima. Ovdje uopšte nije problem u mom statusu, već da je ljudima dosadilo neobjektivno obještavanje – tvrdi Talirević.

Povodom ovog slučaja, zamjenica urednika Centra za istraživačko novinarstvo Mirjana Popović za naš magazin je rekla da još nisu odlučili koje mjere će preduzeti povodom Talirevićevog statusa, te da „neće trošiti vrijeme na razmišljanje o njegovom kućnom vaspitanju“.

– Mi imamo mnogo šta drugog raditi, a to je da se bavimo novinarstvom i da našim čitaocima govorimo ono što mnogi, pa i očigledno gospodin Talirević, žele da ne bude rečeno, odnosno da bude zauvijek sakriveno. Zanimljivo je da je takvo vaspitanje našeg sagvornika dovelo do situacije koje je on očigledno potpuno nesvjestan, a to je da je našim pričama na takav način dao neslućeni marketing i bukvalno je natjerao mnoge čitaoce, koji možda o tome čime se on bavi nisu ni htjeli ništa znati, da pročitaju priče i da saznaju sve o načinu takvog poslovanja – kazala je Popović.

Mirjana Popović (FOTO: CIN)
Mirjana Popović (FOTO: CIN)

Ona je istakla da je veoma zanimljivo to što je Talirević u petak pozvao telefonom novinarku Učanbarlić i pohvalio njen tekst o njemu, da bi u nedelju veče objavio prvi uvredljiv status o njoj.

– Mislim da bi ga trebalo upitati šta se to desilo između petka i nedelje veče kada je objavio prvi u nizu tri uvredljiva komentara. To je uvreda na ličnoj osnovi, nismo vidjeli u sva tri komentara nikakav problem sa podacima, argumentima, tačnošću i istinitošću onoga o čemu smo pisali u dvije priče, ali smo vidjeli u stvari gospodina Talirevića lično. Mislim da je to dodatna vrijednost našim pričama. On je na ovakav način ispričao našim čitaocima ko je on, kako razmišlja o novinarima i sistemu u kojem živi, a nažalost najjasnije smo vidjeli šta je u stanju učiniti novinarki i mediju koji o njemu govori istinu, a ne ono što je on zamislio ili možda zamislio da se o njemu govori. Mi se kao tim iskreno nadamo da to ne čini ženama sa kojima je u stalnom ili neposrednom kontaktu – navela je Popović za naš magazin.

Talirević tvrdi da je u telefonskom razgovoru sa novinarkom Učanbarlić bio sarkastičan i da se najavljena pohvala odnosila na statuse koji je i objavio.

– Jako je bitna ta rečenica: ‘On nije svjestan šta je uradio, jer ovim daje pričama marketing’. Ona hoće da kaže: ‘Da sam ja pljuvala i da je on ćutao i stisnuo zube. Sve bi brzo prošlo.’ Ma ne treba da prođe brzo. Nemamo mi ničega da se stidimo, niti bilo šta da sakrivamo, ali isto tako, nećemo mi dozvoliti da nas neko pljuje i da mi ćutimo. Mi ćemo na sudu potražiti svoju zaštitu, nek se ona obrati na sličan način ako misli da ima elemenata, pa ćemo vidjeti kako će sud prosuditi – kazao je Talirević.

On je dodao da posjeduje video snimak intervjua koji je novinarka Učanbarlić radila sa njim, te da će mu to biti dokaz da je imala podatke.

– Možda ću ja nekome zvučati grubo, ali, vjerujte, svi koji ne izvještavaju objetkivno u procesu će biti očešani – zaključio je Talirević za „Moju Hercegovinu“.

Rudić: Tražićemo od međunarodnih organizacija da reaguju na ovaj slučaj

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić kazala je za “Moju Hercegovinu” da će Udruženje reagovati na cijeli slučaj i da će isto tražiti od međunarodnih organizacija, kako bi stali u odbranu novinarke Selme Učanbarlić.

“Ovo je neprimjeren i primitivan atak na slobodu izražavanja, porfesionalno dostojanstvo i integritet i koleginice Selme i svih novinara i novinarki CIN-a. Način na koji dr Talirević govori o koleginici Učanbarlić, drugim novinarkama i novinarima CIN-a, njihovom radu i načinu finansiranja, te terminologija koju koristi, nagori su oblici mizoginije, diskrminacije i uvreda na polnoj osnovi. Nisam zaista očekivala da će se “doktor” koristiti kočijaškim rječnkom i necivilizaicjskim metodama. BH novinari i Linija za pomoć novinarima će pružiti podršku CIN-u i koleginici Selmi”, rekla je Rudić.

Dodala je da posebno zabrinjava činjenica da dr Talirević koristi svoj fejsbuk profil za, kako je kazala, “denunciranje i vrijeđanje novinarke”.

“Talirević vjerovatno smatra da je time “zaštićen” i da samim tim na društvenim mrežama može zloupotrebljavati pravo na slobodu izražavanja kroz klevete, uvrede, diskriminaciju i druge oblike neprimjerenog javnog komunicirnja”, zaključila je Rudić.

Jelena Denda

0 Shares

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
Copy link
Powered by Social Snap