Početna  /  „Elektrokrajina“: Softver za daljinsko očitavanje biće „Dweltov“
Republika Srpska

„Elektrokrajina“: Softver za daljinsko očitavanje biće „Dweltov“

Vršilac dužnosti direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić odlučio je da saopšti detalje o problemima koje ima sa daljinskim očitavanjem potrošnje električne energije tek nakon što je CAPITAL objavio tekst o tome, iako smo mu pitanja o tome poslali sedam dana prije objave teksta. Zanimljivo je da i nakon problema sa kojim su se suočili, u „Elektrokrajini“ pristaju da budući softver za daljinsko očitavanje bude u vlasništvu privatne firme – „Dwelta“. Istovremeno ne pominju zašto ne tuže ili ne traže prava na softver „Nitesa“ koji, kako tvrde, mogu koristiti bez vremenskog ograničenja.

CAPITAL je juče objavio tekst „Zbog Škrbićevog zeta „Elektrokrajina“ izgubila podatke 30 hiljada potrošača“, jer im je baza podataka ostala „zaključana“ nakon što su posao daljinskog očitavanja brojila prebacili sa kompanije „Nites“ na firmu „Dwelt“.

To je u telefonskom razgovoru potvrdio i sam Čavić istakavši da „Elektrokrajina“ nema pristup bazi podataka i daljinskom očitavanju i da „Nites“ ne da novoj firmi da pristupi sistemu.

Na pismeni zahtjev da nam pojasne detalje nastalog problema, nakon sedam dana čekanja i obećavanja odgovora, iz „Elektrokrajine“ su nas juče obavijestili da odgovor nećemo dobiti.

“Elektrokrajina”: Vlasnici smo licence za „Nitesov“ softver

Danas su se predomislili, nakon što smo objavili tekst, te su odlučili da stanu u odbranu firme „Dwelt“ u vlasništvu Stefana Krnete, zeta SNSD-ovog bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića, iako, kako i sami priznaju, još nisu vidjeli rezultate saradnje sa tom kompanijom.

U „Elektrokrajini“ ističu da nije tačno da su izgubili svoje obračunske podatke niti za jednog potrošača, ali u nastavku priznaju da im „nemaju pristup“.

Pravdaju i da to nije zbog firme „Dwelt“, već zbog preduzeća „Nites“.

Tvrde da je osnovni problem taj što „Nites“ ne dozvoljava pristup „Elektrokrajini“ vlastitoj bazi podataka, ne izvornom kodu, kako su u „Nitesu“ rekli.

Naime, „Elektrokrajina“ je vlasnik servera na kojem se nalazi baza podataka, te vlasnik i licence Oracle softvera u kojem se nalaze podaci, a naravno da je i vlasnik podataka. „Elektrokrajina“ nikada nije tražila pristup izvornom kodu programa AMM sistema. „Elektrokrajina“ od „Nitesa“ samo traži da softver radi ono što je predviđeno tenderima i ugovorima, a istina je da softver nikada nije došao na odgovarajući nivo, te neke važne propuste nikad nisu riješili“, navode u „Elektrokrajini“.

Dodaju da su i vlasnici licence za 35.000 brojila za „Nitesov“ softver koji, tvrde, mogu koristiti bez vremenskog ograničenja u trenutnoj verziji, a ne za uslugu koju moraju nanovo plaćati svake godine.

„Nama su sva ova pomenuta prava narušena“, ističu u „Elektrokrajini“.

Optužuju CAPITAL da je „Elektrokrajinu“ i v.d. direktora predstavio u “negativnom svjetlu”, a „Nites“ u pozitivnom, iako smo naveli da je „Nites“ na pomenutom poslu ubirao milione godinama unazad, a da su zauzvrat „zaključali“ bazu podataka, kao i da su ugovore dobijali bez javnih tendera, te bili favoriti bivše direktorice Seke Kuzmanović, čiji je sin zaposlen u toj kompaniji.

“Nites” do sada od „Elektrokrajine“ dobio više od šest miliona evra

Čavić je sada odlučio da okrije kako je „Nites“ uopšte došao do posla u vezi sa daljinskim očitavanjem brojila, tvrdeći da to „najblaže rečeno nije bio uobičajen način“. 

U „Elektrokrajini“ ističu da je „Nites“ ranije dobio ekskluzivno pravo da napiše tender „AMM system and energy meters“, na koji se zatim prijavljuju u formi ponuđača, ali da i pored toga, kao najbolji ponuđač prolazi „Mikroelektronika“.

„Nakon višemjesečne obustave aktivnosti na konačnom izboru ponuđača, „Mikroelektronika“ se povukla i „Nites“ dobija ugovor! U tom trenutku „Nites“ nije imao ni jednu referencu na ovom polju, niti softver. Takođe je istina da je „Nites“ nakon toga do sada od „Elektrokrajine“ dobio više od šest miliona evra kroz razne tendere. Umjesto da „Nites“ ima sve navedeno u vidu i omogući „Elektrokrajini“ da koristi skupo plaćeni softver u formi koju je dostigao sada, oni posežu za blokadom“, navode u „Elektrokrajini“.

Dodaju da, iako je dobio posao održavanja AMM sistema, do danas „Dweltu“ nije plaćen ni fening jer daljinsko očitavanje nije otpočelo.

„Dwelt“ je u fazi instalisanja novog softvera, u njihovom vlasništvu

Ono što je zanimljivo je da i nakon problema sa kojim su se suočili, u „Elektrokrajini“ pristaju da budući softver bude u vlasništvu „Dwelta“. Istovremeno ne pominju zašto ne tuže ili ne traže prava na softver „Nitesa“ koji, kako tvrde, mogu koristiti bez vremenskog ograničenja u trenutnoj verziji.

„Za razliku od „Nitesa“ koji je od „Elektrokrajine“ skupo naplatio izradu softvera za daljinsko očitavanje brojila, a nakon toga naplaćivao i velike iznose za njegovo održavanje, „Dwelt“ je u fazi instalisanja novog softvera, u njihovom vlasništvu, koga „Elektrokrajina“, za razliku od slučaja sa „Nitesom“, neće platiti, a kako bi nakon uspostavljanja pouzdanog sistema i formiranja baze podataka, daljinski očitavao predmetna brojila“, navode u „Elektrokrajini“.

Tvrde da je netačno da je „posao daljinskog očitavanja potrošnje struje prebacio Škrbićevom zetu“, već da je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama „izvršeno je ugovaranje ovog posla sa firmom „Dwelt““.

„Za razliku od „Nitesa“ koji je posao dobio bez javnog postupka, „Dwelt“ je ovaj posao dobio i u javnom postupku na kojem je učestvovao i „Nites“. Bilo je pokušaja da se i ova nabavka obavi bez javnog postupka u korist ranijeg izvršioca ovih usluga kako je to i rađeno godinama unazad, ali, od dolaska novog v.d. direktora u „Elektrokrajinu“ svi poslovi nabavki se vrše javnim postupkom i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, kažu u „Elektrokrajini“.

Hvale i „Dwelt“ za koji navode da je, uprkos „navedenoj opstrukciji od strane „Nitesa“, na dobrom putu da uspostavi sistem za daljinsko očitavanje brojila na njihovom softveru“. Očekuju da će jedan broj očitanja vršiti daljinski već u junu 2020. godine, odnosno za nekoliko dana.

U „Elektrokrajini“ navode i da su zbog rizika od zaraze virusom korona pozvali građane da sami očitaju brojila, a ne zbog onemogućenog daljinskog očitanja te taj navod u tekstu CAPITAL-a ocijenjuju „nekorektnim“. CAPITAL je i naveo da su građani pozvani da očitaju brojila radi sprečavanja širenja virusa, istakavši da je samo jedan od razloga bila i nemogućnost daljinskog očitanja, što su u „Elektrokrajini“ krili od potrošača.

„Sva brojila, uključujući i ova koje je „Nites“ blokirao da se daljinski očitaju biće početkom juna očitana od strane radnika „Elektrokrajine“ jer je ukinuto vanredno stanje“, ističu u „Elektrokrajini“.

Kompletan dopis „Elektrokrajine“ upućen CAPITAL-u možete pročitati OVDJE.

Izvor: Capital

7 Shares
7 Shares
Copy link