Početna  /  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih
Istrage Izdvajamo Vijesti

Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće “Elektrokrajina” je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije “Djeca nam se rađala”, u kojoj je kao potpredsjednik zaposlena Gorica Dodik, kćerka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Advokat iz Banjaluke Dario Sandić tada se obratio tržišnoj inspekciji uz molbu da se izvrši tržišna kontrola, te da se utvrdi da li je navedeno pravno lice (JP) registrovano za obavljanje djelatnosti reklamiranja trećih lica i da li je cjelokupna procedura obavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Sandić je odgovor koji je dobio okačio javno na svom Fejsbuk profilu. U odgovoru inspekcija konstatuje da usluga slanja reklamnog materijala nije naplaćena, s obzirom na to da projekat fondacije ima “izrazito humanitarni karakter”.

“U razgovoru sa odgovornim licima u kontrolisanom subjektu isti su izjavili da “ZP Elektrokrajina” a.d. Banjaluka pored osnovne djelatnosti distribucije i snabdijevanja građana električnom energijom i društveno odgovorno preduzeće koje konstantno podržava projekte od šireg društvenog interesa uključujući mnoga humanitarna, kulturna, sportska i omladinska udruženja i akcije”, objašnjavaju inspektori i dodaju da je Elektrokrajina stava da fondacija “Djeca nam se rađala” predstavlja fondaciju koja ima izrazito humanitarni karakter.

Iz Elektrokrajine su ustvrdili i da nije bilo potrebe za raspisivanjem procedura koje se odnose na javne nabavke, jer usluge kompanije nisu naplaćene, odnosno nisu trošena javna sredstva, pa je stoga Republički tržišni inspektor Đuro Vrtunić konstatovao da nema osnova za preduzimanje mjera iz nadležnosti tržišne inspekcije.

Nakon toga i iz organizacije Restart Srpska riješili su da provjere ove tvrdnje, te su poslali upit odnosno molbu za reklamiranje sopstvene organizacije na zvanične adrese Elektrokrajine. U molbi su naveli da, s obzirom na to da je preduzeće društveno odgovorna kompanija, a oni društveno odgovorna organizacija, nema ništa sporno ni da njih reklamiraju tako što bi podijelili 10 000 reklamnih listića Restarta. Kako kažu iz ove organizacije, odgovor nikada nisu dobili.

Međutim, ovdje se priča ne završava. U decembru mjesecu 2019. godine, uz račune za utrošenu električnu energiju, stanovnici banjalučke regije mogli su da pronađu i reklamni materijal kojim se reklamira privredno društvo “Brčko gas Penzionersko mikrokreditno društvo” i “Brčko gas” prodaja automobila. Inače, preduzeće Brčko gas je poznato po tome što predstavlja dominantnog posrednika u nabavkama skupocjenih automobila za Vladu Republike Srpske i druge javne institucije.

Nakon toga, poslali smo upit Republičkoj upravi za inspekcijske poslove dana 23.12.2019. godine, sa molbom da nam se dostave informacije o regularnosti procesa reklamiranja privatnih preduzeća “Brčko gas Penzionersko mikrokreditno društvo” i “Brčko gas” prodaja automobila, a odgovor koji smo dobili upućuje na brojne nepravilnosti i nezakonitosti koje je načinilo “ZP Elektrokrajina”.

“Uvidom u predočenu dokumantaciju konstatovano je da je kod nadležnog registarcionog suda u toku postupak registarcije djelatnosti pod šifrom 58.19. Ostale štamparske djelatnosti, ali da ista nije okončana do momenta kontrole. U poslovnoj dokumentaciji uredno je izvršeno i evidentirano fakturisanje distribucije reklamnog materijala, a na osnovu predračuna. Zbog utvrđenih nepravilnosti u pogledu registracije djelatnosti kod nadležnog registracionog suda, inspektor je preduzeo mjere za otklanjanje istih, donošenjem inspekcijskog rješenja u skladu sa Zakonom o inspekcijama”, kaže Dušanka Makivić, načelnik odjeljenja za odnose s javnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Sandić njavljuje krivičnu prijavu

Advokat Sandić za Moju Hercegovinu pojašnjava da je javno preduzeće “Elektrokrajina” prekršilo brojne zakone i najavljuje krivičnu prijavu protiv odgovornih.

“Inspektori su utvrdili da obavljaju djelatnost za koju nemaju dozvolu. Nije jasno iz dopisa inspektorata da li su proveli postupak javne nabavke za ustupanje reklamnog prostora i izrade reklame. Ovim su prekršili odredbe Zakona o privrednim društvima jer obavljaju djelatnost za koju nisu registrovani i Zakona o javnim nabavkama jer se nisu držali procedura koje su propisane za kupovinu/prodaju kada je ugovorni organ javno preduzeće. Takođe, ovdje ima elemenata i krivične odgovornosti rukovodioca ili rukovodstva, a imajući u vidu nezakonito poslovanje i prodaju usluge bez postupka javne nabavke, ja ću podnijeti krivičnu prijavu u narednim danima”, ističe Sandić.

Mi smo pokušali da kontaktiramo v.d. direktora “Elektrokrajine” Dragana Čavića, ali nismo uspjeli. Na upite koje smo slali ovom preduzeću, nismo dobili nikakav odgovor.

Autor: Moja Hercegovina

8 Shares
8 Shares
Copy link