Ekonomska saradnja treba vezati Trebinje i gradove u Makedoniji

TREBINjE – Kulturna saradnja zemalja je jako bitna, ali je ekonomska saradnja ona koja treba više vezati Trebinje i Makedoniju, a mostovi među zemljama treba da budu Makedonci u Trebinju i Trebinjci u Makedoniji, kazao je otpravnik poslova Ambasade Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Krstevski nakon sastanka sa predstavnicima Gradske uprave u Trebinju.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Krstevski je rekao da će u narednom periodu prioritetno biti građenje boljih veza RS-a i Trebinja sa Makedonijom, odnosno određenim mjestima u Makedoniji.

„Imaćemo mogućnosti da što više iskoristimo potencijale određenih finansijskih institucija. Mi smo na raspolaganju gradonačelniku da sve naše kapacitete usmjerimo da se ovaj region dobro pripremi i da može iskoristiti sve finansijske pogodnosti u narednom periodu. Trebinje je jedan od ljepših gradova u BiH i drago mi je što sam ovdje uspostavio kontakt, a to će biti podsticaj za saradnju u obostranom interesu“, kazao je Krstevski.

Iako na današnjem sastanku nije bilo riječi o bilo kom konkretnom projektu, usaglašeno je će Trebinje sa srodnim gradovima u Makedoniji u budućnosti sklopiti protokol o saradnji, što bi u konačnici moglo da olakša zajednički put do IPA fondova.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je zadovoljstvo zbog posjete ambasadora, te izrazio uvjerenje da će novi kontakti u Makedoniji, Trebinju i RS olakšati put do boljeg života građana.

„Zadovoljstvo je vidjeti da ambasador ima pozitivo mišljenje o gradu Trebinju. Jedna od zanimljivih oblasti u Makedoniji je oblast Kavadaraca, gdje je slično mediteranska klima i gdje se proizvode sorte vinove loze kao i u Hercegovini. Smisao podrške Makedonije je da se ostvare bolji kontakti i da se njeguje prijateljstvo koje nas veže i odranije. Posebno uvažavamo udruženje nacionalnih manjina, čiji su predstavnici i danas sa nama, i koji će imati značajno jači oslonac u gradskoj administraciji, nego što je to do sada bilo“, rekao je Petrović novinarima nakon sastanka.

Nikolija Bjelica

Autor