Početna  /  Edvard Ferguson u Trebinju: Članstvo u NATO-u BiH olakšava put ka EU
Hercegovina Trebinje

Edvard Ferguson u Trebinju: Članstvo u NATO-u BiH olakšava put ka EU

TREBINjE – “Priča o ulasku Bosne i Hercegovine u NATO može biti vrlo osjetljiva tema, pogotovo u Republici Srpskoj, ali o NATO-u treba diskutovati, kako bi se vidjelo kakvu ulogu ovaj savez može imati u budućnosti BiH”, rekao je danas u Trebinju britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson.

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson (Foto: Moja Hercegovina)
Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson (Foto: Moja Hercegovina)

Ferguson je govorio na prezentaciji i javnoj diskusiji o NATO-u, koja je danas održana u trebinjskom Domu mladih.

Iako ovaj događaj nije privukao pažnju građana Trebinja, Ferguson navodi da je značajno prisustvo velikog broja medija, koji bi, po njegovom mišljenju, trebalo javnosti da prenesu sve benefite članstva u NATO-u.

Prema njegovim riječima članstvo u NATO-u Bosni i Hercegovini može znatno olakšati put ka Evropskoj uniji.

“Jednog dana, ako vaša Vlada odluči da donese odluku, zasnovanu na referendumu, da se pristupi NATO-u, to je onda odluka koja bi trebalo da bude donesena na osnovu znanja i razumijevanja. Druge zemlje u ovom region već imaju svoje odnose sa NATO-om. Albanija, Slovenija i Hrvatska su već članice, Crna Gora je na dobrom putu da to postane, a Srbija razvija odnose sa savezom i ja mislim da će premijer Vučić uskoro posjetiti NATO štab u Briselu. Zbog toga mislim da BiH ne treba da zaostaje kada govorimo o tim odnosima”, smatra Ferguson.

BiH bi, prema njegovim riječima, članstvom u NATO-u trebala da dobije brojne pogodnosti.

“Kada govorimo o koristima koje se mogu dobiti iz odnosa sa NATO-om, možemo spomenuti razvoj sposobnosti Oružanih snaga, kako bi one mogle bolje da nam pomažu u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, kao i u različitim operacijama u zemljama. Može biti koristi i u oblasti reformi, kao što je vladavina zakona, efikasna javna uprava, jer to su stvari koje su jednako važne kako za članstvo u EU, tako i za NATO. Zato smatramo da su te aktivnosti komplementarne”, kazo je Ferguson.

U javnoj diskusiji pored Fergusona učestvovali su komandant NATO-a u BiH, brigadni general Žizel Vilc, Momir Brajić, šef Odsjeka za NATO u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i brigadir Velibor Purković kao predstavnik Oružanih snaga BiH.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Ferguson se danas sastao i sa gradonačenikom Trebinja Lukom Petrovićem, s kojim je razgovarao o modalitetima otvaranja novih radnih mjesta, sa akcentom na zapošljavanje mladih ljudi.

Inače, ambasada Velike Britanije u BiH je od 1. januara 2015. godine preuzela dužnost kontakt ambasade NATO-a u BiH, te u sklopu svojih aktivnosti sprovodi i javne debate sa građanima BiH, posebno mladima.

Nikolija Bjelica

3 Shares
Copy link
Powered by Social Snap