Subota, 25.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Drugo razmotavanje – „Smotuljci“ ispričali svoju priču u Trebinju

  Podijeli:

  TREBINjE – Knjiga „Smotuljci“ autora Draška Sikimića iz Ljubinja promovisana je sinoć u Galeriji trebinjskog Kulturnog centra.

  smotuljci_trebinje_mh_1

  Zbirka pjesama, aforizama, eseja i kratkih priča pod nazivom „Smotuljci“ prvo je Sikimićevo književno djelo. Ove različite žanrovske forme, spojene u pet poglavlja nazvanim „gužvanja“,  imaju zadatak da nas nasmiju, zabave, zabrinu, ali i navedu na razmišljanje o surovoj stvarnosti u kojoj živimo.

  „Smotuljci“ su pred trebinjskom publikom „razmotani“ na  neobičan i originalan način. Za razliku od klasičnih promocija, na kojima obično neko iz ličnog ugla govori o knjizi i autoru, o Sikimićevim „Smotuljcima“ nije govorio niko. Kroz neobičan performans, recitacije i učešće publike autor je pustio da „Smotuljci“ sami ispričaju svoju priču.

  “Sada na ovaj način, kako smo mi večeras predstavili knjigu, dajem publici šansu da oni sami zaključe na osnovu onoga što smo im pročitali, na osnovu onoga kako je knjiga sama sebe predstavila, da zaključe kakva je knjiga, a ne na osnovu onoga što neko kaže o njoj”, kazao je Sikimić.

  Draško Sikimić (Foto: Moja Hercegovina)
  Draško Sikimić (Foto: Moja Hercegovina)

  U zbirci „Smotuljci“ autor je spojio različite, po mnogima nespojive literarne žanrove. Iako je bilo onih koji su ga savjetovali da ove forme ne objavljuje u jednoj knjizi, Sikimić nije odustao, a pohvale koje već uveliko pristižu od čitalaca dokaz su da nije pogriješio.

  “Bilo je nekih možda dvoje, troje ljudi koji su mi govorili da nisu sigurni da je to dobro tako spojiti, čak su mi govorili da objavim tri različite knjige , ali ja nisam. Od samog početka sam znao da neću da odustanem od toga da to sve bude u tome i sada kada su vidjeli knjigu,  priznali su da je bolje što ih nisam poslušao, što sam ostavio ovako kako sada izgleda knjiga”, kaže autor.

  Iako željno iščekuje i neki negativan komentar i kritiku, autor kaže da ih još uvijek nije bilo, a među pohvalama, ističe, nije bilo teško izdvojiti onu najdražu. Najviše mu prija, priznaje, kada mu čitaoci jave kako neke dijelove knjige čitaju i po nekoliko puta.

  U Sikimićevim „Smotuljcima“ , kako kažu oni koji su ih već pročitali, svako može da se pronađe. Neko u surovo iskrenim i realnim pričama ili aforizmima koji govore o destruktivnosti vremena u kojem živimo, a neko u četvrtom „gužvanju“ posvećenom ljubavi.

  Jedna od učesnica promocije Jelena Denda, smatra da neobičnom promocijom kakvu je osmislio autor, sadržaj knjige postaje mnogo bliži publici.

  “Smotuljke sam pročitala, od početka sam učestvovala u njihovom nastanku, mogu tako da kažem, na šta sam posebno ponosna. Preporučila bih ih zato što autor ima poseban ugao gledanja, nesvakidašnji, baš kao što je nesvakidašnja i promocija”, kaže Denda.

  Ova Sikimićeva zbirka do sada je, osim u Trebinju promovisani još i u Ljubinju. Kako je autor najavio u planu je da „Smotuljci“, čiji je izdavač „Nova poetika“ iz Beograda budu „razmotani“ i pred banjalučkom, nevesinjskom i mostarskom publikom.

  Neda Petković

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI