Početna  /  Dragoslav Banjak o bezbjednosnoj situaciji u Trebinju: Očigledno je nezadovoljstvo trenutnim stanjem bezbjednosti
Izdvajamo Trebinje

Dragoslav Banjak o bezbjednosnoj situaciji u Trebinju: Očigledno je nezadovoljstvo trenutnim stanjem bezbjednosti

Na današnjoj Sjednici Skupštine Grada Trebinja raspravljalo se o stanju bezbjednosti, a Izvještaj o bezbjednosti koji je podnijela PU Trebinje nije usvojen od strane odbornika. Protiv Izvještaja glasalo je 22 odbornika dok je jedan odbornik bio uzdržan. Dragoslav Banjak, predsjednik Foruma za bezbjednost Grada Trebinje govorio je o bezbjednosnoj situaciji u gradu na Trebišnjici.

”Očigledno je da većina odbornika neće podržati Izvještaj Policijske uprave Trebinje o stanju bezbjednosti, sada ne znam da li će baš svi biti protiv, ali očigledno je da ovako burna rasprava upućuje na to da makar većina neće biti zadovoljna Izvještajem odnosno informacijama o radu Policijske uprave Trebinje u prethodnom periodu. Očigledno je da odbornici smatraju da je bezbjednost u Trebinju narušena, smatram da su paljevine automobila ono što je najviše uznemirilo sve građane Trebinja, ali naravno i neka druga dešavanja u gradu, možda odnos prilikom hapšenja, što je opet vezano za noviji vremenski period a ne onaj koji je predviđen današnjoj temom Skupštine Grada Trebinja. Generalno, ja se osjećam bezbjedno ali naravno da sam lično uznemiren paljenjem automobila u Trebinju, to je konkretno stvar koja mi najviše smeta, naravno, i neke druge stvari koje nisu riješene. Međutim, ako pogledamo Izvještaj koji je policija podnijela, značajan broj slučajeva je riješen. Situacija nije sjajna, zauzećemo određeni stav, a mislim da će većina biti protiv ovog Izvještaja.” – rekao je Dragoslav Banjak.

On je naveo da Skupština Grada Trebinja, ali ni Forum za bezbjednost ne mogu uticati na to da li će neki slučaj biti riješen, ali da mogu i trebaju predlagati i iznijeti svoje mišljenje o kvalitetu rada institucija.

”Forum za bezbjednost i Skupština Grada Trebinja nisu operativna tijela koja se bave pitanjima policijskih istraga. Mi možemo nešto da sugerišemo, ali suštiniski, ne zavisi od nas da li će nešto biti riješeno. Ono što je moguće rješenje je gušća i kvalitetnija mreža nadzornih kamera, to je jedan od zaključaka koji je donio Forum za bezbjednost. Ono što ćemo mi danas izglasati je vezano za naše mišljenje o stanju bezbjednosti i radu PU Trebinje. Skupština Grada Trebinja ne može uticati na rad Policije i Tužilaštava. Statistički gledano, visok je procenat riješenih slučajeva, ali kada ta vaša iskustva, sve što ste stekli i vidjeli, što ste na kraju krajeva doživjeli, prenesete na neki lični plan osjetite uznemirenost ako znate da makar jedan slučaj nije riješen i onda se pitate da li se vama nešto može desiti. Ono što je moje mišljenje je da se u posljednje vrijeme dogodilo mnogo toga negativnog, da većina tih stvari nije riješena i da postoji nezadovoljstvo trenutnim stanjem.” – rekao je Banjak pred okupljenim predstavnicima medija.

On se osvrnuo i na činjenicu da novinarima danas nije dozvoljeno prisustvo u pozorišnoj sali, a za novinare je ovom prilikom obezbijeđen posebna prostorija. Banjak navodi da je Krizni štab za vanredne situacije Grada Trebinja pooštrio mjere prevencije te umjesto dozvoljenih 50 smanjio taj broj na 30 prisutnih u zatvorenom prostoru zbog čega je boravak novinara u improvizovanoj skupštinskoj Sali sveden na minimum.

”U posljednje vrijeme svjedoci ste da su donošene nove odluke kriznog štaba za vanredne situacije Grada Trebinja. Ta odluka išla je u pravcu dodatnog pooštravanja mjera, sa tih pedeset, koliko je bilo dozvoljeno da boravi u zatvorenom prostoru, spustili smo se na trideset. Ako uzmete u obzir da samo odbornika u gradskoj Skupštini ima 29 i gradonačelnika kao nekoga ko je predlagač i koji mora da bude, činjenica je da ne možemo dozvoliti prisustvo novinara u sali. Ja sam zamolio novinare za strpljenje, ako smo lijepo sarađivali prethodne četiri i po godine, to je makar moj utisak, i ako apsolutno nikakvih problema niste imali, onda valjda možete imati razumijevanja za jednu ovakvu situaciju. Jasno je da niko nije oduševljen ovakvom situacijom p vas molim da i vi imate razumijevanja.” – rekao je Dragoslav Banjak.

U toku je jednočasovna pauza, Sjednica će biti nastavljena u 16 časova sedmom tačkom Dnevnog reda – Izvještajem o radu gradonačelnika i Gradske uprave Trebinja za 2020. godinu.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap