Početna  /  Dragan Domazet iz Dabra zasadio prvu plantažu kineskog drveta u Hercegovini
Hercegovina

Dragan Domazet iz Dabra zasadio prvu plantažu kineskog drveta u Hercegovini

BERKOVIĆI – Policajac iz Dabra kod Berkovića, Dragan Domazet, prvi je zasadio plantažu carskog kineskog stabla ”Paulovnija”, koje smatra drvetom budućnosti, ne samo za Hercegovinu, nego i cijeli Balkan.

dragan-domazet-berkovici-hercegovina
Policajac iz Dabra kod Berkovića, Dragan Domazet (Foto: Anadolu Agency)

”Paulovnija” je brzorastuće drvo porijeklom iz Kine, jako zanimljivo za iskorištavanje za biomasu, drvnu industriju i građu, ozelenjavanje ili uljepšavanje okoline. Uz lijep izgled, velike listove i ljubičaste cvjetove, stablo ove vrste vrlo brzo raste. Neki kažu do jednog kubnog metra u sedam godina, to je samo dio onoga što je policajac Domazet saznao preko interneta, nakon što mu je o mogućnosti uzgoja ovoga stabla pričao prijatelj iz Trebinja. No, zanimanje za ”Paulovniju” kaže raslo je iz dana u dan, kao i oduševljavanje onim što bi saznao o ”čudesnom stablu” kako ga je nazvao, do te mjere da ga je poželio i sam imati.

”Paulovnija” je brzorastuće drvo porijeklom iz Kine, jako zanimljivo za iskorištavanje za biomasu, drvnu industriju i građu, ozelenjavanje ili uljepšavanje okoline. Uz lijep izgled, velike listove i ljubičaste cvjetove, stablo ove vrste vrlo brzo raste. Neki kažu do jednog kubnog metra u sedam godina – kaže Dragan.

Kako je rekao reporterskoj ekipi Anadolu Agency (AA) prijatelj mu je od sadnje plantaže, ali on nije mogao sve to ostaviti samo na priči i uzaludnom istraživanju. Supruzi Gordani je ispričao sve o stablu i mogućnostima koje donio uzgoj, ali da stvar bude gora i ona je bila skeptična i nevoljna za upuštanje u posao koji je još svima nepoznanica.

”Sve mi se nekako činilo nerealnim i dalekim, ali njegova želja za uzgojem ‘Paulovnije’ je bila tolika da sam mu jednostavno morala biti podrška i pomoći pri stvaranju plantaže. Ni sada nisam sigurna što će biti od toga, ali sačekat ćemo sedam godina i vidjeti”, kazala je Gordana.

Međutim policajac Domazet koji je sve detaljno o uzgoju ”Paulovnije” istražio, više je nego siguran da plantaža mora biti uspješna.

”Računao sam i moram reći da prema onome kako sada stvari stoje uzgoj ‘Paulovnije’ donosi pravo bogatstvo. Prve cijene su bile 1.200 dolara, pa su pale na 800, a sada su 600 dolara po kubiku kad se prodaju za građu. Kako će biti dok ovo uspije ne znam, ali neka bude pola od toga ja ću biti prezadovoljan. U svakom slučaju nemam šta izgubiti, jer ulaganja u plantaže nisu velika niti uzgoj traži mnogo obveza. Sve da stabla ne budu kvaliteta koji očekujem, mogu ih iskoristi za ogrjev i opet sam na dobitku”, istakao je Domazet.

Na četiri duluma zemlje zasadio je 250 sadnica carskog kineskog stabla ”Paulovnija”, te planira za sedam godina plasirati na tržište prvorazredno industrijsko drvo za proizvodnju brodova i muzičkih instrumenata, kojim će sebi i supruzi Gordani osigurati stabilnu treću životnu dob. Sadnice po cijeni od četiri marke pronašao je Kozarskoj Dubici, pripremio zemljište i uradio sistem navodnjavanja ”kap po kap“, kako bi bio sigurniji da nasadi neće biti u prevelikoj vlazi, te 10. juna, nakon četiri dana zajedničkog rada sa suprugom, dvije starije kćerke i košinicom Jovanom zasadio 250 stabala od svega nekoliko centimetara.

Do sada ih je navodnjavao svega dva puta, a dostigli su visinu gotovo dva metra.

”Vremenski uslovi ovog podneblja su pogodni za uzgoj, jer ‘Paulovnija’ podnosi temperature do 26 stepeni ispod nule i 1.000 metara nadmorske visine”, pojasnio je Domazet.

Stabala su sadili po principu da jedno stablo zauzme površinu od četiri metra kvadratna, što je pravilnik uzgoja za unosnu industrijsku proizvodnju, a kako se stabla za ogrjev sade na duplo manjoj površini planira sljedeće godine zasaditi i plantažu drva za ogrjev, od kojih će prihode imati već za četiri do pet godina.

”Ono što je zanimljivo vezano za ovo stablo jeste to da ‘Paulovniju’ kad jednom posadite imate za cijeli život, jer nakon što se stablo posiječe ono iz korijena opet raste i daje urod za isto vrijeme”, rekao je Domazet ne krijući da je i sam fasciniran tom činjenicom.

Pokazujući stablo, ekipi “Anadolu Agency” pojasnio je da će predivni listovi na jesen otpasti, kad će i stablo privremeno stati sa rastom. Međutim, na proljeće svako stablo će posjeći i zaliti voskom kako bi ono još brže napredovalo sa što boljom masivnošću bez ikakvih šupljina.

U tome će mu pomoći dvadesetogodišnji komšija Jovan Muratović koji je učestvovao i u sadnji stabla, te ne isključuje mogućnost da uskoro i sam bude jedan od uzgajivača ”Paulovnije”.

Pomamu za ovim stablom u Hercegovini svjedoči činjenica da samo u Domazetovom rodnom Dabru sad već ima zasađenih 400 sadnica, a interes uzgajivača ogleda se i u brojnim pozivima koji ovom policajcu pristižu sa kojekakvim pitanjima o uzgoju i nabavci sadnica ”Paulovnije”.

578 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Paulovnija se koristi za krovnu konstrukciju, lamperije, izgradnju namještaja, muzičkih instrumenata, buradi, čamaca, brvnara, sanduka za pčele… Posebno je interesantna što se od nje dobija biomasa od koje se dobija pelet, čija je energetska vrijednost u rangu kvalitetnog uglja.

    Cvjetovi paulovnije su naročito interesantni pčelama, jer paulovnija cvjeta dva mjeseca, a mjesec dana medi. Kvalitet meda je sličan bagremovom. Za paulovniju je još interesantno što kad se stablo odsječe, ponovo niče iz panja. – http://www.rtvbn.com/361655/Bijeljinac-uzgaja-paulovniju-Lako-nice-brzo-raste-dobro-gori

578 Shares
578 Shares
Copy link