Početna  /  Đorđević: Srbija sarađuje sa NATO, ali ostaje neutralna
Srbija

Đorđević: Srbija sarađuje sa NATO, ali ostaje neutralna

Srbija uvažava činjenicu da je NATO nezaobilazan faktor evroatlantske bezbednosti sa snažnim uticajem na bezbednosnu arhitekturu Balkana, rekao je ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, u obraćanju na sastanku NATO u Varšavi, saopštilo je Ministarstvo.

Foto: TANJUG/Oksana Toskić
Foto: TANJUG/Oksana Toskić

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević je, u svom govoru na sastanku u formatu Platforme interoperabilnosti koji se održava pod okriljem samita NATO-a u Varšavi, naglasio da je bezbednosno okruženje danas vrlo nestabilno, a najveće žrtve su obični građani i njihovo pravo na bezbedan život.

Đorđević je rekao da Srbija, u tom smislu, podržava razvoj i unapređenje Platforme za dostizanje interoperabilnosti i spremna je da i dalje u tim okvirima razvija politiku saradnje i partnerstva.

To i dokazujemo kroz aktivno i odgovorno učešće u mehanizmima Proces planiranja i pregleda i Koncept operativnih sposobnosti, rekao je Đorđević.

Đorđević je naglasio da je od posebnog značaja i učešće u multinacionalnim vežbama putem kojih Srbija na najvidljiviji način pokazuje privrženost unapređenju postojećih i razvoju novih sposobnosti.

Na taj način razvijamo modernu, osposobljenu i tehnički opremljenu vojsku, spremnu da odbrani osnovne vrednosti i interese Srbije i doprinese uspešnom odgovoru na zajedničke bezbednosne izazove, rekao je Đorđević.

Đorđević je naglasio da princip politike vojne neutralnosti predstavlja izbalansiran pristup saradnji sa svim partnerima širom sveta, bez obzira na njihovu formalno-ugovornu pripadnost bilo kom političkom, vojnom, trgovinskom, carinskom i drugom savezu.

Odlučno odbijamo bilo kakvu insinuaciju i od bilo koga o svrstavanju uz neki od polariteta u današnjem svetu, rekao je Đorđević.

Srbija je, kaže, voljom naroda opredeljena za neutralnost kao bezbednosni izbor i garanciju svog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka.

Srbija danas posebnu pažnju posvećuje borbi protiv terorizma i migratornim kretanjima, kao neposrednim pretnjama kako prema nacionalnoj, tako i prema globalnoj bezbednosti, rekao je Đorđević, dodajući da je neposredna i sadržajna saradnja sa svim međunarodnim akterima u odgovoru na te pretnje, suštinski interes Srbije.

Poziv generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga za učešće na ovom sastanku je potvrda je da Vlada Srbije u okviru programa Partnerstvo za mir uživa status stabilnog i odgovornog partnera.

Sastanak je posvećen daljoj implementaciji Inicijative za interoperabilnost partnera.

Skupu u Varšavi prisustvovali su šefovi država, vlada, ministri spoljnih poslova i odbrane iz više od 60 zemalja, kao i predstavnici najznačajnijih međunarodnih organizacija, saopštilo je ministarstvo odbrane Srbije.

Tokom samita Đorđević je imao niz bilateralnih sastanaka sa ministrima odbrane

Na marginama samita, Đorđević imao je bilateralne susrete sa ministrima odbrane Poljske, Jermenije, Austrije, Crne Gore i Bugarske, kao i visokim zvaničnikom ministarstva odbarane SAD Karpenterom, prenosi N1.

0 Shares
0 Shares
Copy link