Početna  /  Dodik: Zagledani smo u Srbiju, ovdje će se sve rješavati referendumom
Republika Srpska Vijesti

Dodik: Zagledani smo u Srbiju, ovdje će se sve rješavati referendumom

Odnosi RS i Srbije su zaista dobri, efikasni i lišeni bilo kakvih podjela, izjavio je večeras predsjednik RS Milorad Dodik, uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana RS, kojem će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije.

milorad-dodik-n1
Milorad Dodik (Foto: N1)

Dodik je istakao da je dolazak srpske Vlade u Banjaluku, na čelu sa njenim premijerom, veoma dobra vijest i da je na tome zahvalan.

Prema njegovim riječima RS je “zagledana” u Srbiju, slavi i voli njene praznike i uspehe, i to RS doživljava kao svoj sastavni dio, kao dio svog bića i identiteta.

“Republika Srpska voli Srbiju i to nije sporno. Republici Srpskoj ne dozvoljavaju da se integriše sa Srbijom u onoj meri u kojoj ona to želi, jer su izmislili neku navodnu Bosnu i Hercegovinu koja ni na šta ne liči. U tom pogledu, kada je riječ o našim odnosima sa Srbijom, želimo još bolje i uspješnije odnose, da ih gradimo u svim oblastima”, rekao je Dodik.

On je naglasio da prema Dejtonskom sporazumu Republika Srpska ima prava da odnose sa Srbijom neograničeno širi.

“U ovom trenutku ti odnosi su zaista dobri, lišeni su bilo kakvih mogućih podela, efikasni su, jer ono što se dogovori to se brzo i riješi, i ti odnosi imaju tendenciju stalnog poboljšanja. To nas raduje”, istakao je Dodik.

Kada je riječ o RS unutar BiH, on je ocijenio da “BiH određena Dejtonskim sporazumom više ne postoji” i da je za RS prihvatljiva samo Bosna “u dejtonskom smislu”, “kroz koju RS ima karakter države”.

“Ali, pošto takve Bosne više nema, nego ima Bosne koja je nametnuta nasiljem visokog predstavnika, ona Bosna koju podržava samo jedan narod, muslimani u BiH, za nas nije prihvatljiva jer je ona unitarna i centralistička. Takva Bosna i Hercegovina ne može da ima našu podršku”, poručio je Dodik.

Kada je riječ o evropskom putu BiH, Dodik je istakao da je Evropa “generalni cilj i strateško opredjeljenje Republike Srpske”, ali da na tom putu nema entuzijazma kao što je to moglo biti prije nekoliko godina.

“Na kraju krajeva, ni Evropa nije ista. Djeluje da je sada to neki pokretni cilj, koji se kreće, a mi ga hvatamo. Evropa ne pokazuje sposobnost da riješi bilo koje ozbiljno pitanje i ono što bi u ovom trenutku možda najbolje bilo za Republiku Srpsku jeste da sačekamo i vidimo na koji će se način to kretati”, zaključio je Dodik.

Dodik je rekao da će stvari u BiH morati da se riješe referendumom, prenosi B92.

“Ja sam uvjeren da će jednog dana doći do referenduma o samostalnosti Republike Srpske. BiH je sada tu samo zbog sportova, zbog reprezentacije za koju ne navijaju dvije trećine naroda. Neka Bošnjaci naprave svoju Bosnu od njihovog dijela Federacije pa bismo možda i mi nekad navijali za njih, kada igraju protiv Albanije ili slično. Koji će nam đavo BiH? Stvari će ovdje morati da se riješe referendumom”, zaključio je Dodik, prenosi B92.

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Nije Dodika narod izabrao, on je drzavnim udarom na tenkovima dosao na vlast a onda je UKRAO izbore! Iskoristio je maloumnost seoske populacije i za kilu mesa i malo brlje, mozda neko radno mjesto za 300 km., i tako ti cijele familije glasaju za njega!

0 Shares
0 Shares
Copy link