Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Dodik u NS: Čini mi se da mi ponekad više volimo Srbiju nego vi koji živite ovdje

  Podijeli:

  NOVI SAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Srbija i RS dvije srpske države i dodao da „BiH nije dobro mjesto za Srbe”.

  dodik-novi-sad-tanjug
  Dodik na otvaranju manifestacije “Dani Srpske” u Novom Sadu (FOTO: Tanjug)

  “Srbija je naša želja, Srbija je mesto gdje želimo da idemo za razliku od onoga gde nas guraju, a gdje nećemo”, rekao je Dodik na otvaranju manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

  On je rekao da, kada je teško, Republika Srpska “živi na inatu” i dodao da će se u BiH “jednoga dana” sve stvari rešavati referendumom, a da je zahvaljujući RS Visoki predstavnik u BiH “marginalizovan”.

  “Naša ljubav prema Srbiji je nesumnjiva. Čini mi se da mi ponekad više volimo Srbiju nego vi koji živite ovdje”, rekao je Dodik. Naveo je da je u RS u poslednje vrijeme izgrađeno nekoliko stotina crkava, jer Srbi na taj način čuvaju svoj identitet.

  Najavio je da će biti izgrađen i autoput od Banjaluke “sa usmjerenjem prema Srbiji” i dodao da je to kapitalan projekat.

  “Želimo da na taj način spojimo Banjaluku i Beograd. Neki kažu pa imate u blizini autoput Beograd – Zagreb. Ali vidjeli smo šta to znači. Autoput nije samo za vožnju, on je i za osećaj, on je i za dušu jer prolazi kroz naše zemlje”, istakao je Dodik.

  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su se i vojvođanski Srbi svojevremeno borili za “prisajedinjenje ostalim srpskim zemljama”.

  “I ostvarili smo taj san. Možda zato najbolje razumijemo te iste snove i želje kod vas, našeg prekodrinskog roda, osećamo tu čežnju preko Drine, jer je ista bila preko Dunava i Save. RS je tvrđava srpskog naroda i najveći uspjeh u odbrambenim ratovima devedesetih”, ocijenio je Vučević.

  Ovogodišnji “Dani Srpske u Srbiji”, koje je organizovalo Predstavnisstvo RS u Srbiji, biće održani na više lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu, Aranđelovcu i Plandištu i trajaće pet dana.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI