Dodik u NS: Čini mi se da mi ponekad više volimo Srbiju nego vi koji živite ovdje

NOVI SAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Srbija i RS dvije srpske države i dodao da „BiH nije dobro mjesto za Srbe”.

dodik-novi-sad-tanjug
Dodik na otvaranju manifestacije “Dani Srpske” u Novom Sadu (FOTO: Tanjug)

“Srbija je naša želja, Srbija je mesto gdje želimo da idemo za razliku od onoga gde nas guraju, a gdje nećemo”, rekao je Dodik na otvaranju manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

On je rekao da, kada je teško, Republika Srpska “živi na inatu” i dodao da će se u BiH “jednoga dana” sve stvari rešavati referendumom, a da je zahvaljujući RS Visoki predstavnik u BiH “marginalizovan”.

“Naša ljubav prema Srbiji je nesumnjiva. Čini mi se da mi ponekad više volimo Srbiju nego vi koji živite ovdje”, rekao je Dodik. Naveo je da je u RS u poslednje vrijeme izgrađeno nekoliko stotina crkava, jer Srbi na taj način čuvaju svoj identitet.

Najavio je da će biti izgrađen i autoput od Banjaluke “sa usmjerenjem prema Srbiji” i dodao da je to kapitalan projekat.

“Želimo da na taj način spojimo Banjaluku i Beograd. Neki kažu pa imate u blizini autoput Beograd – Zagreb. Ali vidjeli smo šta to znači. Autoput nije samo za vožnju, on je i za osećaj, on je i za dušu jer prolazi kroz naše zemlje”, istakao je Dodik.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su se i vojvođanski Srbi svojevremeno borili za “prisajedinjenje ostalim srpskim zemljama”.

“I ostvarili smo taj san. Možda zato najbolje razumijemo te iste snove i želje kod vas, našeg prekodrinskog roda, osećamo tu čežnju preko Drine, jer je ista bila preko Dunava i Save. RS je tvrđava srpskog naroda i najveći uspjeh u odbrambenim ratovima devedesetih”, ocijenio je Vučević.

Ovogodišnji “Dani Srpske u Srbiji”, koje je organizovalo Predstavnisstvo RS u Srbiji, biće održani na više lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu, Aranđelovcu i Plandištu i trajaće pet dana.

Tagovi:
Autor