Petak, 17.01.2020
More

  Dodik: U Inckovom izvještaju laži o Srpskoj (VIDEO)

  Podijeli:

  BANJALUKA – Visoki predstavnik Valentin Incko u izvještaju generalnom sekretaru UN-a o statusu sprovođenja mira u BiH koga će prezentovati u danas u 16.00 časova, poručio je da je odluka vlasti Republike Srpske da održe referendum direktno kršenje Dejtonskog sporazuma.

  MIlorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)
  MIlorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

  On je naveo da referendumsko pitanje predlaže da Republika Srpka napusti zajednički pravosudni prostor BiH.

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ono što će Incko danas predstaviti o Srpskoj je laž.

  “Incko se i ranije lažno predstavljao kao tumač Dejtonskog sporazuma i ocjenjivao da Republika Srpska krši Dejtonski sporazum, na šta je Srpska reagovala odgovorom svim članicama Savjeta bezbjednosti”, rekao je Dodik.

  Naglasio je da Incko kao i njegovi prethodnici umjesto da zaštite Dejtonski sporazum, konstantno rade na njegovom rušenju.

  U Izvještaju, Incko, između ostalog, navodi da je odluka vlasti Republike Srpske da održe referendum direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, kao i prijetnja SNSD-a da će održati referendum o nezavisnosti Republike Srpske 2018. godine. Sve to, navodi Incko, predstavlja eskalaciju politike SNSD-a kojom se osporavaju temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  Izvještaj koji će Incko predstaviti Savjetu bezbjednosti obuhvata period od 21. aprila 2015. do 21. oktobra 2015. godine.

  On je naveo da je odluka Narodne skupštine RS od 15. jula o održavanju referenduma u RS o zakonima o Sudu i Tužilaštvu BiH donesena uprkos jasnog upozorenja 14. jula od strane Upravnog odbora ambasadora Savjeta za implementaciju mira, te da referendumsko pitanje predlaže da Republika Srpska napusti zajednički pravosudni prostor BiH.

  Incko, između ostalog, ističe da usvajanje odluke o referendumu u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja jedan od najozbiljnijih kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma od potpisivanja i predstavlja ozbiljnu prijetnju sprovođenju mira.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI