Početna  /  Dodik sa mostarskim Srbima u Trebinju: Srpski politički blok je najbolje rješenje za Mostar
Hercegovina Trebinje

Dodik sa mostarskim Srbima u Trebinju: Srpski politički blok je najbolje rješenje za Mostar

TREBINJE – Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru zatražila je danas na sastanku u Trebinju od predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika da zaštiti interese srpskog naroda u Mostaru. Nakon razgovora sa mostarskim Srbima, Dodik je rekao da nije dobro da Srbi u tom hercegovačkom gradu imaju više političkih stranaka i da je srpski politički blok najbolje rješenje. 

Dodik na sastanku sa mostarskim Srbima u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)
Dodik na sastanku sa mostarskim Srbima u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru Dušan Golo izjavio je da su mostarski Srbi od Dodika dobili obećanje da će se zalagati za njihove interese,  te da su podršku već dobili od Mladena Bosića i Mladena Ivanića.

”Od predsjednika Dodika smo dobili apsolutnu podršku za sve što tražimo za srpski narod u Mostaru, uostalom, radi se o svim pravima koja uživaju ostala dva konstitutivna naroda. Mi ćemo u narednih sedam dana uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Izbornog zakona i Statuta Grada Mostara i iznijeti naše stavove, te ćemo tražiti od srpskih poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH da stanu na našu stranu i brane naše interese”, kazao je Golo.

Dušan Golo (FOTO: Moja Hercegovina)
Dušan Golo (FOTO: Moja Hercegovina)

Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru ima stav da ovaj grad treba biti jedna izborna jedinica sa jednom gradskom listom, te da se zadrže minimalne i maksimalne kvote.

“Ako bude više izbornih jedinica tražimo da iz svake bude biran po jedan predstavnik konstitutivnih naroda”, kazao je Golo, a prema njegovim riječima, u srpskim zahtjevima se navodi i to da se uz gradonačelnika biraju i dva zamjenika gradonačelnika i da oni budu iz različitih konstitutivnih naroda.

Mostarske Srbe će, kako je danas obećao, podržati i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

”Biti na strani srpskih nacionalnih interesa kada se strateški rješava pitanje Grada Mostara apsolutno nije upitno, ni sa stanovišta mene, ni sa stanovišta Republike, ni mene kao predsjednika SNSD-a. Važno je da Srbi jasno artikuliraju svoje interese i svoje stavove. Mi iz Republike Srpske ćemo apsolutno stati iza takvih stavova. To mora biti autentičan stav srpske nacionalne zajednice u Mostaru koji traži dugoročno etabliranje i pozicioniranje Srba po strukturama vlasti, kako bi se na dugoročan način u lokalnim organima vlasti u Mostaru afirmisao i očuvao srpski nacionalni identitet. Srbi neće biti trabanti nikome u Mostaru. Autentičan prijedlog treba biti dostavljen srpskim parlamentarnim strankama koje će to predložiti kao ovlašteni predlagači u daljnju proceduru parlamenta”, kazao je Dodik, te naglasio da je zajednički politički nastup jedino ispravno rješenje.

Milorad Dodik u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Inače, Mostar nije imao izbore osam godina zbog presude Ustavnog suda BiH na način sprovođenja izbora u Mostaru. Da bi se ona provela i Mostar imao izbore potrebno je izmijeniti Izborni zakon BiH u dijelu za Grad Mostar.

Vladajuće stranke u Mostaru, HDZ i SDA, godinama ne mogu doći do dogovora. HDZ BiH je svoj prijedlog uputio u parlament BiH i mogao bi se naći već na narednoj sjednici. HDZ predlaže jedinstven Mostar, a SDA predlaže podjelu Mostara na dvije opštine. Postoji i treći prijedlog Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, na čijem je čelu bivši gradonačelnik Safet Oručević, a koji su podržali SDP i DF. Da bi Mostar ove godine imao izbore Izborni zakon BiH treba promijeniti do početka maja, kada Centralna izborna komisija raspisuje izbore.

Nikolija Bjelica

101 Shares

Moja Hercegovina

101 Shares
101 Shares
Copy link