Početna  /  Dodik: Republika Srpska nije proizvod rata, niti genocida
Republika Srpska

Dodik: Republika Srpska nije proizvod rata, niti genocida

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska 9. januara formirana kao država i da će nastaviti legitimno da gradi svoj državotvorni karakter i jača svoju autonomiju.

MIlorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)
MIlorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

On je istakao da u vezi sa proslavom 9. januara – Dana i krsne slave Srpske postoji konsenzus svih političkih stranaka u Srpskoj, i onih u vladi i u opoziciji, što je dobro, i što govori o tome koliko je to važno za Republiku.

“To nije pitanje odmjeravanja moći ni snage, nego je riječ o pokušaju redefinisanja i predstavljanja istorije na drugi način”, rekao je Dodik u intervjuu za “Sputnjik”.

Dodik je naglasio da Republika Srpska nije proizvod rata, niti genocida, kao što Sarajevo hoće da joj podmetne, te podsjetio da je Srpska formalno nastala 9. januara, odnosno nekoliko mjeseci prije oružanih sukoba i izraz je volje naroda u BiH u momentu raspada bivše SFRJ.

“Republika Srpska može da bude u BiH definisanoj po Dejtonskom sporazumu. Srpska ne vidi svoju budućnost u centralističkoj BiH, ona će se tome suprotstavljati”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da srpski narod ima dobro iskustvo sa Rusijom, koja nikada nije tražila nikakav ustupak za podršku koju je nesumnjivo davala Republici Srpskoj, i da se to mora poštovati.

“S druge strane, imamo Zapad koji i dan-danas traži da se odreknemo nekih naših nacionalnih pozicija, pa i same Republike Srpske, jer je to, po njima, neki put kojim treba da idemo. U suštini, oni se vježbaju na nama, ne uvažavaju realnost i ne čuju ono što mi govorimo”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske i dalje vezana za evropske integracije, ali da Srpska nije spremna da se odrekne saradnje sa Rusima.

Govoreći o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da se procedure ostvaruju svojom dinamikom, da je završena određena faza na nivou pravosuđa i da još treba da se potvrdi i objavi u Službenom glasniku.

Dodik je potvrdio da postoje pritisci da referendum ne bude održan, prije svega, od međunarodnog faktora, visokog predstavnika, koji brani nasilje koje je sam sprovodio, te ocijenio da će doći vrijeme kada će sve te njihove odluke morati da se revidiraju jer su neodržive, protivne međunarodnom pravu i Ustavu BiH i protiv volje naroda.

Prema njegovim riječima, pokušavaju da referendum prikažu kao antidejtonsku aktivnost, a referendum je baziran na stvarima kojih inače nema u Dejtonu.

“Pravosuđe u BiH nije predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Visoki predstavnik BiH duži niz godina spekuliše sa međunarodnim pravom, pogrešno ga tumači i koristi svoju poziciju, moć, da to prezentuje zemljama, koje to lako prihvataju, bez uvida u pravo stanje stvari, kako bi zaštitio svoju poziciju”, naglašava Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da ništa nije urađeno u skladu sa propisima. “Na nivou BiH mogu da se uvode nove nadležnosti isključivo sporazumom strana, a te strane su definisane Dejtonom, i to su Republike Srpska i Federacija BiH. Dakle, BiH nije strana, ona je neka izvedenica, ona je nešto što može, a ne mora biti. Ona je ono koliko se ove dvije strane dogovore, i ništa drugo”, istakao je Dodik.

Autor: SRNA

0 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
Copy link
Powered by Social Snap