Početna  /  Dodik protiv predsednika
Teme i komentari

Dodik protiv predsednika

Sad već antologijski početak pisma iz „Đekne“: „Sine Mišo, ja ne viđeh veće budale od tebe, koja radi više protiv sebe, do tebe“  na najjednostavnji način opisuje intimni odnos Dodika i predsednika, koji više nije rezervisan “za četiri zida”, već je taj prljav veš u vidu “Dodikovog nacrta” bačen u lice javnosti.

Dodik-protiv-predsednika
Milorad Dodik (FOTO: Youtube, printscreen)

U nameri da se revanšira za uslugu Krajišniku&Co (nema podrške na lepe oči) Dodik se otrgnuo kontroli predsednika i brže bolje je u javnost izašao sa predlogom koji je kod većine ljudi izazvao zgražavanje. Ne samo što bi ti ljudi, takoreći utemeljivači (čiji je doprinos upitan isto koliko i doprinos aktuelnog skupštinskog parlamenta napretku Republike Srpske) imali apanažu koja je za većinu misaona imenica, nego bi bila i naslednog karaktera?!

Građani su se u čudu pitali – kome je to uopšte  palo na pamet i dokle više?

Kao trgovački putnik koji obilazi kancelarije i pred kraj radnog vremena očajnički nastoji da utrapi proizvod koji nikome ne treba, tako je i Dodik juče  pred kamerama uzvikivao: “Poslednja ponuda: 800 maraka mesečno i bez nasleđivanja. Uz pogodnost – ako kupite u naredna 24 sata, neće se izdvajati nova sredstva, već solidarna, od usta poslanika.”

Nemali broj narodnih tribuna se zagrcnuo kada je to čuo.

Ovim cirkusom od inicijative, a onda i od nacrta, Dodik je predsedniku zabio (još jedan) gol. Mnogo efikasnije nego što bi to bilo kakva politička ili intelektualna opozicija trenutno mogla.

Pokazao je kako se Dodik (ili predsednik?) odnosi i koliko poštuje, ne samo javnost (šta je to?) nego i parlament. A pokazao je i kako zakonski predlozi ovde nastaju-preko kolena i u skladu sa dnevnopolitičkim potrebama. Time što je ovako neozbiljan predlog uputio u skupštinsku proceduru Dodik je sapleo predsednika čija slika već ima suviše pukotina čak i po merilima do mazohizma trpećih podanika.

Da li je izrazito negativan stav javnog mnjenja prema nacrtu bio razlog da predsednik povuče predlog Dodika, ili je Dodik precenio svoj uticaj na poslanike koji su navikli da od patriotizma profitiraju, a ne da ga plaćaju, saznaćemo, verujem, narednih dana.

Poznajući Dodika, živo mu prsluk puca za mišljenje javnog mnjenja. Biće da poslanici nisu bili raspoloženi da posle gutanja papaka proteraju i ovu kost kroz grlo. Ne zato što su naprasno postali savesni, nego zato što bi lojalnost ovaj put, za razliku od predhodnih, plaćali iz svog džepa.

Tako je sve što je Dodik zakuvao poslednjih dana, danas predsednik pred kamerama morao da pokusa. Ostatke svog dostojanstva pokušao je da sačuva obrazloženjem da namerava da se o ovom nacrtu obavi daleko šira rasprava i vapajem dostojnim Jovana bez Zemlje:” Zar se ovde sve svelo na novčanu naknadu?”

Naravno da jeste. Dodik to najbolje zna.

Milanka Kovačević

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

0 Shares
0 Shares
Copy link