Početna  /  Dodik: Ne bojim se legitimnog postupka, bojim se fukara
Republika Srpska

Dodik: Ne bojim se legitimnog postupka, bojim se fukara

“U prvoj Vladi su digli 37 tačaka optužnice protiv mene i nije bilo dokaza. Ne bojim se nijednog legitimnog i legalnog postupka, bojim se fukara. Oni su spremni da svašta urade u životu i vi to znate”, kazao je Milorad Dodik u večerašnjem Pressingu na N1.

Milorad-dodik-Pressing-N1-srpska
Milorad Dodik (FOTO: N1)

Na pitanje o “misterioznom” ruskom zlatu koje je postalo aktuelna tema posebno nakon negiranja Milorada Dodika da je uopšte dobio ikakvo zlato, kazao je da nema ništa sa tim.

“Rusko zlato se nalazi širom svijeta i u Rusiji. Vi znate da ja godinama osporavam Sud i Tužilaštvo u BiH sa stanovišta proceduralnog postavljenja. Nisam rekao da ne treba da postoje, ali ne rade najbolje. Sarađivat ću sa Sudom u Sarajevu da ne bi bilo nikakvih dilema, samo da neko ne bi rekao da je moja borba usmjerena na Sud i Tužilaštvo. Neću dozvoliti blamažu i slobodno izvolite, neka dokažu sve što imaju. To su sve izmišljotine. U mojoj porodici se može naći lančića, prstenja i možda se može navući na kilogram”, kazao je Dodik.

“Meni nije problem pričati o tome, ali nemam šta pričati. Zamislite kakav bi moj život bio bemsislen da sam luzer, ja sam sve zaradio poštenim radom. Svi znaju da sam sve zaradio. Spreman sam da budem dio procesa, samo da bi se dokazala moja nevinost”, dodao je Milorad Dodik.

Na pitanje o imovini i nekim navodima da ustvari posjeduje imovinu vrijednu 600 miliona KM, kazao je da on ništa ne krije.

“U toku rata se izgubio dio novca, ja sam u ratu bio bogatiji nego sada. Ja sam prijavio u Beogradu imovinu koju sam uzeo na kredit, koji još nije isplaćen. To faktički nije moja imovina. Ako ne vratim zadnju ratu, dići će se hipoteka i to će mi se oduzeti. Protiv mene su vođene masovne parnice i nikad niko ništa nije dokazao. U prvoj Vladi su digli 37 tačaka optužnice protiv mene i nije bilo dokaza”, kazao je.

Dodao je da se ne boji nijednog legitimnog i legalnog postupka, ali da se boji “fukara”.

“Ne bojim se nijednog legitimnog i legalnog postupka, bojim se fukara. Oni su spremni da svašta urade u životu i vi to znate. Svaka korupcija treba da bude kažnjena, i kad se kaže “kila zlata” to zvuči puno, ali to nije ništa puno. To je nekada bilo 15.000 KM, sada je 40.000. Kada se tako kaže, to ne zvuči ništa posebno, ali “kila zlata” zvuči strašno”.

Upitan u vezi sa određenim nezakonitim radnjama u vezi sa rafinerijom u Brodu, Dodik je istakao da rafinerija nije njegova i da on nema “feninga tamo”.

“Ovdje se konstantno pokušava nametnuti neki kriminal vezan za rafineriju. Nije moja rafinerija, nemam feninga tamo. Mi smo napravili najbolji privatizacioni projekt oko toga. Ja sam u nekim pričama eksponent ruske politike. Da vam kažem nešto, Rusi su veoma korektni partneri. S njima nemam nijedan problem i hvala im u ime svakog zaposlenog bez obzira na nacionalnost. Rafinerija nafte je trebala biti prodana za jedan euro, pod uslovom da se preuzmu svi uslovi koje ona nosi a to je nekih 150 miliona i da se otpuste svi radnici. Ja sam rekao da je to nepristojna ponuda i uputio javno izvinjenje”, poručio je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Povodom likvidacije Bobar banke, Dodik je istakao da je likvidirana jer je Mato Bobar umro.

“Bobar banka je likvidirana jer je Mato Bobar umro. Čisto zbog toga. Bobar je nažalost umro, ljudi koji su imali depozite smatrali su da njihov novac više nije siguran tu i povukli su 50-60 miliona KM i to je to. Vlast je sve poduzela i podržala istragu u vezi sa Bobar bankom. Ja lično nisam imao nijedan poslovni aranžman sa Matom Bobarom, ali sam ga cijenio kao dobrog biznismena”.

Na pitanje voditelja i urednika Amira Zukića povodom “borbe” protiv Suda te da neki politički protivnici tvrde da on vodi borbu protiv Suda radi sebe, a ne zbog naroda, Dodik je kazao da je Referendum apsolutno zakonit i ispravan postupak.

“Da je tako rekao bih ‘ko ih šiša, nemoj da mi prilaze’. Mislite da mi mogu prići dok sam predsjednik? Pa nisam ja ovaj vaš smotani iz Federacije kojeg hapse dok je na vlasti. U praksi bi to izgledalo tako da odemo u Parlament i kažemo da se Sud i Tužilaštvo usaglase na nivou države sa interesima i RS-a. To znači da postoje Sud i Tužilaštvo koji će suditi i tužiti po zakonima za koje je zadužena BiH. Za ostale stvari sudit će Sudovi u entitetima”, poručio je on.

O izjavi visokog predstavnika Valentina Inzka da Dodik nema pravo na referendum i kaže da je to kao kad bi “Laktaši odlučivali o naredbama RS-a”.

“Šta reći o njemu, 24.000 plata plus 10.000 eura radne nadležnosti, oslobođen poreza ovdje i u Beču, stan u Sarajevu. Naravno da on pokušava da odbrani svoje odluke. Da bi ne nešto ustanovilo po Ustavu kao nadležnost BiH, mora prethoditi potpisom dvije strane. Toga nema. Inzko se pokušava da se sakrije na jedan trivijalan način”, kazao je Dodik.

Jasmin Mušanović / N1

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Koliki je Dodik lazov to normalan covjek ne moze da zamisli. On je patoloski slucaj….njega treba lijeciti. Pitam se samo koja krmeca glava ga je odgojila pa je takav sav kvrgav,bolestan i vulgaran. Dodik zida sa udbaskom mafijom stanove po Becu i sada ce naseljavati RS i Srbiju tim mudzahedinima…zato je uveo bosanski jezik u RS skole,zato se pravi BG na vodi.Sa jedne strane on plasi narod mudzahedinima a sa druge on je taj koji ih uvozi u RS i Srbiju. Taj Strahe iz austrijske FPO je nacista ali mu to sluzi samo kao pokrice jer svim tim nacistickim sektama nacizam sluzi kao pokrice da se ubijaju Srbi, pravoslavci i Jevreji i otima njihova imovina. Njegov sef je bio homoseksualac-pedofil pa su ga ubili. I Hitler je koristio muslimane da ubija ne samo ovde kod nas nego svuda. Ovo sto pricam je mozda obicnim ljudima komplikovano ali to vam je sve tako kad se udruzite sa Vatikanom i ustasama kao sto se Dodik udruzio……kad se sa njima udruzite onda ne samo sto radite sa crnim djavolom nego mu i sluzite a to Dodik radi.

0 Shares
0 Shares
Copy link