Početna  /  Dodik: Izgraditi srpske pravoslavne gimnazije u svim gradovima
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Dodik: Izgraditi srpske pravoslavne gimnazije u svim gradovima

BIJELjINA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, nakon razgovora sa njegovim preosveštenstvom episkopom zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom u Bijeljini, da postoji namjera da u svim gradovima Srpske budu otvorene srpske pravoslavne gimnazije i naglasio da će Srpska preuzeti njihovo finansiranje kada one budu završene.

Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

Dodik je istakao da je uloga Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da izgradi objekte, mobiliše ljude, odabere kadar, nakon čega će Republika Srpska preuzeti njihovo finansiranje.

“Mislim da je to novi iskorak u odnosima države i crkve”, rekao je Dodik novinarima nakon jučerašnjeg sastanka u Vladičanskom dvoru u Bijeljini.

On kaže da je veoma zadovoljan činjenicom da je u postojećim uslovima vladika Hrizostom sa sveštenstvom uporan u izgradnji srpske pravoslavne gimnazije u Bijeljini i dodao da je namjera da u svim gradovima Republike Srpske budu otvorene ovakve gimnazije.

Dodik je istakao da u Srpskoj već postoje katoličke gimnazije, medrese i drugi slični objekti.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je ovaj sastanak dokaz kontinuiteta dobrih odnosa Srpske i SPC, koji su godinama iskreni i do kraja povezani sa uvažavanjem i željom da se SPC u svom postojanju i djelovanju manifestuje kao najznačajniji dio srpskog identiteta.

Dodik je istakao da u SPC baštine sve ono što jeste srpsko nacionalno biće i istorija – od jezika, pisma, do vjere, krsne slave i svega onoga što jeste način života na ovim prostorima.

“To nije upereno ni protiv koga druge vjere ili drugačijeg načina mišljenja. Mi samo poštujemo veliku misionarsku ulogu koju Crkva ima u prosvećivanju i okupljanju ovog naroda, u stabilizaciji i objašnjavanju teških životnih okolnosti u kojima se srpski narod nalazio kroz istoriju”, rekao je Dodik.

On je istakao da je za srpski narod u istorijskim dešavanjima nezaobilazna bila uloga SPC, njena blagost, riječ koja je uvijek zadržala ili dala vjeru da se opstane i ostane.

“To je ono što mi vidimo i cijenimo. Ja kao Srbin, vjernik i predsjednik Republike Srpske želim da zahvalim svim generacijama SPC, koja je u gotovo nemogućim uslovima, i komunističkog režima, sačuvala ono što jeste da bi danas SPC mogla da bude mjera društvene i javne svijesti našeg nacionalnog digniteta”, rekao je Dodik.

On je naveo da je u proteklim godinama i decenijama izgrađeno mnogo crkava zahvaljujući zajedničkom radu ljudi u Crkvi, vladike Hrizostoma, sveštenstva, vjerujućeg naroda, uz pomoć lokalnih zajednica i republičkih vlasti.

“Ove crkve su obilježje našeg identiteta i postojanja na ovim prostorima. Mislim da sada moramo praviti novi kvalitet i da naša saradnja mora da bude usmjerena isključivo na ono što jeste obrazovna i humana dimenzija crkve – da se usmjerimo na izgradnju objekata za škole, kao što je buduća srpska pravoslavna gimnazija u Bijeljini i drugim gradovima”, rekao je Dodik.

On je istakao da je isto tako potrebno tamo gdje postoje uslovi uraditi dječije vrtiće u okviru crkava, kakav već postoji u Kozarskoj Dubici.

“Republika Srpska je stabilna. Ona je ušla u period novih odnosa i borbe za svoj identitet i tu ne treba da bude poremećaja bezbjednosne ili bilo koje druge situacije”, rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska pokušava da ovo teško vrijeme na globalnom planu prođe sa što manje štete i da se pripremi ili već otpočne svoj novi razvojni ciklus.

“To je ono što je ključno. Ko to hoće da shvati, neka shvati, a ko neće, neće”, rekao je Dodik i dodao da Srpska u posljednje dvije-tri godine nije doživjela pad.

On je pojasnio da rast ekonomije Srpske nije bio impozantan, ali je pozitivan, što jeste uspjeh.

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom rekao je da se Dodik godinama “bori kao lav” sa svima onima koji nadiru i napadaju na Republiku Srpsku i srpski narod.

“Možda se niko u istoriji nije tako borio u teškim vremenima pritisaka kao što je Dodik činio i čini za opstanak Republike Srpske, njenog imena, dostojanstva, ali i srpskog naroda”, rekao je vladika Hrizostom.

Osim o izgradnji srpske pravoslavne gimnazije u Bijeljini, sagovornici su razgovarali i o drugim projektima.

Autor: Srna 

0 Shares
0 Shares
Copy link