Početna  /  Dodik: Imam rješenje za Sud i Tužilaštvo BiH
Bosna i Hercegovina

Dodik: Imam rješenje za Sud i Tužilaštvo BiH

SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će na osnovu referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i snage volje koja stoji iza njega biti zatraženo rješavanje problema pravosuđa BiH.

Dodik_SRNA
Milorad Dodik (Foto: SRNA)

“Ukoliko toga ne bude i ako se to ne riješi na način o kome smo već govorili i koji nije sporan i kod nekih važnih faktora koji nešto odlučuju, i ukoliko ne bude pomaka, mi ćemo se vratiti u parlament Srpske i donijeti neke svoje odluke koje će manifestovati tu volju”, istakao je Dodik.

On je za sarajevsko “Oslobođenje” pojasnio da će ta volja podrazumijevati i zakon o neprimjeni odluka Suda i Tužilaštva na prostoru Republike Srpske.

Dodik je ocijenio da će pojedinci reći da je to nemoguće, te poručio da je sve moguće i da se mora poštovati volja naroda. “A da se u BiH poštuje volja naroda, sve bi drugačije bilo”, ističe predsjednik Srpske.

Dodik je konstatovao da se ne može očekivati da neki stranac, neizabran i neovlašten, mimo Ustava nametne Sud i Tužilaštvo BiH i da to ostane, “samo zato što, kako to kaže zamjenik zamjenika američkog državnog sekretara – to je antidejtonski, ali nemojte me pitati koji je član Dejtona ugrožen”.

“Ta manifestacija arogancije je, možda, u nekom vremenu mogla proći, ali sad morate da budete argumentovani”, poručio je Dodik.

On je zapitao kako je moguće da BiH, ako želi da bude uređena zemlja, pristane da jedna neformalna grupa izabrana ili podržana od stranaca, koja se zove Visoki sudski i tužilački savjet, ima kompetencije da bira i odlučuje o sudijama i tužiocima, a da je parlament manje odgovoran prema javnosti nego oni.

“A oni sebe biraju uz saglasnost stranaca, onda advokati biraju tužioce, biraju sudije, sudije biraju tužioce, tužioci biraju sudije”, napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da su rješenja za pravosudni sistem autoritet pravosudnih institucija i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, i dodao da sudije treba na izborima da bira narod, a tužioca da bira država, čiji je organ i koju predstavlja.

“To je svugdje u svijetu. A ovdje je sve nakaradno. Ovdje je sve stavljeno u isti koš”, istakao je Dodik, ocijenivši da su perjanice kriminala i korupcije u BiH u smislu podržavanja tog procesa neefikasni Sud i Tužilaštvo, kao i veza mnogih sudija, tužilaca i advokata i mafije.

“Incko je prošlost”, rekao je Dodik.

Komentarišući izjave visokog predstavnika Valentina Incka povodom referenduma u Srpskoj, u kojima je podsjetio na svoja ovlaštenja, pa i bonska, Dodik je rekao da je Incko prošlost.

Dodik je dodao da Amerikanci, Britanci ili neko drugi mogu tražiti primjenu bonskih ovlaštenja i njegovu smjenu, ali da ne vidi način kako oni to mogu da urade. “Ja ne poštujem njihovu volju, u pogledu intervencije ja ću poštovati volju naroda”, poručio je Dodik.

Govoreći o odnosima unutar BiH, Dodik je naglasio da BiH kao neka međunarodna politička realnost može da bude neosporna kod svih, ali da bi takvu realnost moglo da ugrozi nepostojanje unutrašnjeg dogovora.

“Ako BiH ima snagu, potencijal, istorijsku potenciju da preživi, onda mora u njoj biti neki unutrašnji dogovor”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da u tome ne treba biti mnogo uplitanja stranaca, koji su produkovali neka loša politička rješenja i umrtvili političke elite u BiH da se bave rješenjima.

“Svi smatraju da je to neko sa strane odredio i sad mi samo treba da se u to uklopimo. Nekima odgovara jedno, nekima drugo, u suštini nikome ništa ne odgovara”, konstatovao je Dodik.

On smatra da bi bilo dobro da se u BiH nađe unutrašnja snaga kod svih, prije svega, važnih i relevantnih faktora i da se dođe do toga da se pokušaju shvatiti i drugi i da se napravi minimum dogovora koji će BiH omogućiti da preživi, da se uspostavi na jedan “kolosijek izdrživosti”.

0 Shares
0 Shares
Copy link