Početna  /  Dodijeljene nagrade Svetozar Ćorović i Vidovdanska povelja u Bileći
Hercegovina Kultura

Dodijeljene nagrade Svetozar Ćorović i Vidovdanska povelja u Bileći

BILEĆA – U okviru 17. Ćorovićevih susreta pisaca „Srpska proza danas“ u Bileći sinoć je održana svečana akademija na kojoj su tradicionalno dodijeljene nagrade Svetozar Ćorović i Vidovdanska povelja.

miodrag-asanovic-bileca-hercegovina
Miodrag Asanović prima Vidovdansku povelju posthumno dodjeljenu njegovom ocu Nikoli (Foto: Moja Hercegovina)

Vidovdanska povelja dodjeljuje se za značajne rezultate na uzdizanju kulture i napretka Bileće, njenog mladog naraštaja i srpskog naroda uopšte. Ove godine ona je posthumno pripala Nikoli Asanoviću, potpredsjedniku glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ u tri mandata, predsjedniku bilećke „Prosvjete“ i jednom od utemeljivača Ćorovićevih susreta pisaca. Nagradu je primio njegov sin Miodrag Asanović.

Svečani trenutak dodjele nagrade Svetozar Ćorović za knjigu „Đurđevdan i drugi datumi“ autora Miroslava Josića Višnjića ove godine je izostao budući da je njen dobitnik preminuo dan nakon odluke žirija. Zbog toga će povelja i novčani dio nagrade naknadno biti uručeni njegovoj porodici. O njegovom nagrađenom djelu govorili su predsjednik žirija prof. dr Jovan Delić i član žirija prof. dr Marko Nedić, dok su autorovu biografiju i odlomak iz knjige čitali učenici bilećke Gimnazije Marija Vuković i Petar Salatić.

– Knjiga pripovjedaka „Đurđevdan i drugi datumi“ s jedne strane odlikuje sadržinska usmjerenost na složenu i protivurečnu stvarnost našeg vremena i na one njegove značajne socijalne i političke situacije koje su imale neposrednog odjeka na život izabranih književnih junaka, a s druge strane, na dubok doživljaj važnih događaja iz njihovog nemirnog, emotivnog, intimnog i porodičnog života. Uvršćivanjem imena Miroslava Josića Višnjića među dobitnike ovog značajnog priznanja nagrada Svetozar Ćorović još jednom je potvrdila svoj visok renome u srpskoj kutluri i književnosti – rekao je prof. dr Marko Nedić.

jovan-delic-marko-nedic-bileca-hercegovina
Jovan Delić i Marko Nedić (Foto: Moja Hercegovina)

Goste i učesnike svečane akademije ispred organizatora pozdravio jepotpredsjednik SPKD „Prosvjeta“ u Bileći Nikola Baćević.

– Zemlja Hercegovina večeras je ponosna, jer zna i osjeća u svojoj duši da joj vi, srpski pisci, istoričari, kulturni i naučni pregaoci, dolazite sa bratskim darovima, darovima kulture, umjetnosti, nauke naše svesrpske duhovnosti koji će je ovih dana učiniti najumnijom u cijeloj Srpskoj. Zemlja Hercegovina večeras je ponosna, jer su joj došli čuvari našeg jezika, naše tradicije i kulture koja se čuvala kroz vijekove, a koja je danas, u vremenu strašne pošasti koja nas je zadesila u vremenu globalizacije, ugrožena – istakao je Baćević.

nikola-bacevic-bileca-hercegovina
Nikola Baćević (Foto: Moja Hercegovina)

U ime domaćina riječi dobrodošlice uputio je potpredsjednik Skupštine opštine Bileća Nemanja Papić.

– Bileća je večeras prestonica srpske književne riječi. Vi ste za to zaslužni, a mi smo zbog tog ponosni. U ime Opštine Bileća pružam vam bratsku ruku dobrodošlice. Dobro došli u zavičaj Moma Kapora. Dobrodošli u grad koji je sa južne strane omeđen Dučićevom Gračanicom, sa zapadne strane Šantićevom Neretvom, sa sjevera Vladislavićevim Gackom, a sa istoka najvećim vrhom srpske pisane riječi, vrhom na Lovćenu. Želim vam plodonosan i srećan rad – rekao je Papić.

nemanja-papic-bileca-moja-hercegovina
Nemanja Papić (Foto: Moja Hercegovina)

Pozdravne riječi uputili su i Hadži Velemir Avdalović, potpredsjednik Glavnog odbora „Prosvjete“, te Biljana Bilbija ispred Ministarstva prosvjete i kulture RS.

hadzi-emir-avdalovic-ministarstvo-kulture-rs
Hadži Velemir Avdalović (Foto: Moja Hercegovina)

Program večeri svojim izvedbama uljepšao je Hor „Tribunia“ iz Trebinja, pod dirgentskom palicom profesorke Stojanke Gudelj.

hor-tribunija-trebinje-hercegovina
Hor „Tribunia“ iz Trebinja (Foto: Moja Hercegovina)

Ćorovićeve susrete pisaca i istoričara u Bileći i Gacku tradicionalno organizuju njihovi odbori „Prosvjete“, pod pokroviteljstvom ovih dvaju opština i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

marija-vukovic-petar-salatic-jelena-mihic-bileca-hercegovina
Učenici Marija Vuković i Petar Salatić sa voditeljkom programa jelenom Mihić (Foto: Moja Hercegovina)