Početna  /  Đorđe Vučinić za MH: Razvojni put Slavka Vučurevića je od žestokog opozicionara do saradnje sa Lukom Petrovićem!
Izdvajamo Trebinje

Đorđe Vučinić za MH: Razvojni put Slavka Vučurevića je od žestokog opozicionara do saradnje sa Lukom Petrovićem!

Slavko Vučurević nije više na čelu trebinjskog PDP-a, a mnogi upućeniji u politička zbivanja i rad pojedinaca u Trebinju, kako onih iz vlasti, tako i onih iz opozicije, tvrde da je ovakav scenario bio očekivan, na šta je upućivala Vučurevićeva višemjesečna pasivnost. Nebojša Vukanović je još prije 3 mjeseca najavio ovakav razvoj situacije rekavši da je Slavko Vučurević postigao dogovorom sa Lukom Petrovićem i vladajućim Savezom nezavisniih socijaldemokrata. Ono što je prethodilo smjenom Slavka Vučurevića sa pozicije predsjednika Gradskog odbora PDP-a u Trebinju je inicijativa za održavanje Vanredne sjednice Skupštine Grada Trebinja, sa temom nabavke kiseonika, a na prijedlog Nebojše Milišića, odbornika Za pravdu i red. O svemu ovome razgovaramo sa Đorđem Vučinićem, šefom odborničkog kluba Za pravdu i red.

Za početak razgovora, dotakli smo se inicijative za održavanje Vanredne sjednice Skupštine Grada Trebinja, na kojoj bi jedina tačka Dnevnog reda bila vezana za nabavku kiseonika u trebinjsku Bolnicu, kao i ostali navodi koji su uznemirili javnost.

‘’S obzirom na katastrofalne podatke koji su izneseni nedavno u javnost, od korištenja industrijskog kiseonika umjesto medicinskog i broja, odnosno procenta preminulih koji su bili priključeni na invanzivni respirator, a gotovo niko nije preživio i zbog nedostatka anesteziologa i broja medicinskih radnika, trebinjska javnost je u najmanju ruku zgrožena i na ideju Nebojše Milišića došli smo do inicijative za sazivanjem posebne sjednice Skupštine Grada Trebinja koja bi se bavila ovim pitanjima, te da se javnost upozna sa svim detaljima i u krajnjoj liniji da se uputi dopis od strane Skupštine ka tužilaštvu i policiji kako bi spriječili dalje te užasne scene i da spasimo što se spasiti može, a odgovorne javno upozorimo i sankcionišemo.’’ – uvodi Vučinić u priču.

Vučurević potpisao ali odbija da preda dokument sa svojim i potpisom ostalih 9 odbornika?!

Šta se dalje dešavalo sa tom inicijativom? Po našim saznanjima došlo je do određenih nesuglasica sa Slavkom Vučurevićem, tačnije, do situacije da od 10 odbornika opozicije jedino on koči sa potpisom.

‘’S obzirom da sam dobio informacije da pojedini odbornici koče tu inicijativu za sazivanjem posebne sjednice, konkretno Slavko Vučurević, pozvao sam ga telefonom da vidim u čemu je problem i da li je to istina. Gospodin Vučurević je sa mnom razgovarao i kazao mi da je njegov prijedlog, koji je više ličio na ultimatum, da se ide u tri kolone, odnosno da PDP posebno sa svojim odbornicima, a SDS i Za pravdu i red odvojeno pošalju po zahtjev sa istovjetnim tekstom. Nisam dobio konkretan i argumentovan odgovor zašto bismo to radili i rizikovali da zbog procesne, tehničke stvari nemamo trećinu odbornika koja je potrebna za sazivanje posebne sjednice, ali sam mogao naslutiti da je problem u tome što inicijativa potekla od strane našeg kluba odbornika. Stoga sam predložio i ujedno izmijenio Zahtjev za održavanjem posebne sjednice, pa na listu odbornika koji su potpisani prvo upisao Slavka Vučurevića kao najstarijeg i njegov klub “HNP – PDP”, a kao posljednji naveo “Za pravdu i red” i naše odbornike. To je naišlo na odobravanje, međutim, kasnije sam saznao da je gospodin Vučurević čak i potpisao taj Zahtjev, ali je nakon informacija da bi možda mogao biti smijenjen sa funkcije predsjednika gradskog odbora PDP u Trebinju odlučio da te papire ponese sa sobom kako bi ih ujutro predao na protokol ukoliko ostane na čelu trebinjskog PDP-a.’’ – iznosi Vučinić svoja saznanja.

Prijedlog Zahtjeva za održavanje Vanredne sjednice

 

Da li je animozitet na relaciji Vukanović – Vučurević jedan od razloga zaokreta u Vučurevićevom političkom djelovanju?

‘’Upravo zbog tog animoziteta ja sam i predložio da u Zahtjevu za sazivanje vanredne sjednice na prvo mjesto ide gospodin Vučurević sa svojim klubom, a naš klub na posljednje, kako bismo time pokazali da je nebitno skupljanje kojekakvih poena, već da je tema oko kiseonika mnogo važnija i iznad bilo kakvih podjela. Narod je pokazao kome najviše vjeruje, vidjećemo kako će ocijeniti naš rad na narednim izborima, ali ne vidim bilo kakav razlog da nas neko iz opozicije smatra konkurencijom, a vjerujem da nema niko nikakav problem sa “Za pravdu i red – listom Nebojše Vukanovića” ko ima iskrene i časne namjere. Do sada se pokazalo da su oni “opozicionari” koji kritikuju Nebojšu Vukanovića usko povezani sa vladajućim strukturama, a sve ispliva kad-tad.’’ – kaže Vučinić za naš magazin.

Vučinić: Lični ciljevi ne smiju biti ispred više od 40 preminulih na respiratoru i nezakonite nabavke kiseonika!

Vučinić smatra da je neozbiljno svoje lične interese stavljati ispred opštih, pogotovo imajući u vidu da se radi o narušavanju zdravlja građana.

‘’Ono što ja ne mogu da razumijem jeste razlog zbog kojeg neko, bio to Slavko, Marko ili Janko može da svoje lične ciljeve ostvaruje na taj način gdje stavlja cijelu opoziciju na cjedilo, znajući da bez jednog potpisa neće postojati trećina odbornika. Ako je to pravi razlog, stvarno ne mogu da povjerujem u to. Ne znam kakva je privilegija biti na čelu bilo koje lokalne partije, mislim da je to samo velika odgovornost, ali šta god da je – ne može biti ispred više od 40 preminulih ljudi sa respiratora i nezakonite nabavke kiseonika koji se uopšte i ne može koristiti u medicinske svrhe, ali su ga, nažalost, udisali i udišu mnogi naši najmiliji, prijatelji, komšije i poznanici.’’ – jasan je Đorđe Vučinić.

Đorđe ne zna odgovor na pitanje da li će Slavko Vučurević ostati u PDP-u nakon smjene sa funkcije predsjednika Gradskog odbora ili će definitivno preći u skupštinsku većinu, ali apeluje na sve odbornike da budu aktivniji.

‘’Kada sam ušao u lokalni parlament i vidio pored sebe Slavka Vučurevića, sjetio sam se svih njegovih borbi i ‘’prepucavanja’’ na relaciji sa Lukom Petrovićem, Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović i mnogim drugim SNSD-ovcima. Ni do dana današnjeg ne mogu dokučiti zašto je gospodin Vučurević toliko pasivan na sjednicama na koje rijetko i dolazi. Kada premotamo film i vidimo zaposlenja mnogih PDP-ovaca bliskih gospodinu Vučureviću, kao npr. Vanje Pikića u elektro-energetski sektor koji kontroliše Luka Petrović, te imenovanje novog direktora Tehničke škole u Trebinju, stvari postaju jasnije. Svako nosi svoj krst, daj Bože da se varam, da ne postoji nikakav “dil iza kulisa”, jer ne mogu povjerovati da bilo ko pri zdravom razumu može praviti bilo kakve dogovore i dilove sa Lukom Petrovićem. Hoće li gospodin Vučurević ostati u PDP-u, hoće li nastaviti sa radom u skupštini kao nezavisni odbornik ili se prikloniti nekoj drugoj partiji, stvarno ne znam, ali bih volio da imamo aktivnije odbornike, pa i ukoliko ne preda u krajnoj liniji mandat, volio bih da se aktivira u skupštinskim raspravama, pa bile one protiv mojih ili stavova opozicije ili identične, manje je važno. Jasno je da nije usamljen u pasivnosti, te da ima i previše onih koji ćute ili se ne pojavljuju na sjednicama.’’ – kaže Vučinić za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’.

Vučinić: Luka Petrović je u više navrata govorio o svojoj saradnji sa Slavkom Vučurevićem!

Prema informacijama kojima raspolaže Vučinić, Slavko Vučurević i Luka Petrović se već odavno sastaju, što su mu potvrdili i mnogi koji su svjedočili tim sastancima.

‘’Prema mojim saznanjima, Slavko Vučurević i Luka Petrović se sastaju i viđaju već duže vrijeme, što je i sam Petrović priznao u više navrata nekim ljudima koji su mi to kazali “iz prve ruke”. Bilo je tu i javnih i privatnih druženja, a sve se to poklapa sa pasivnošću gospodina Vučurevića na sjednicama Skupštine kao i prebacivanjem jedine tačke dnevnog reda na početak koju je formalno tražila skupštinska većina, a gdje je gospodin Vučurević diskutovao oko Grada Sunca i nakon toga napustio sjednicu.’’ – tvrdi Vučinić.

Šta bi eventualni prelazak Slavka Vučurevića u skupštinsku većinu promijenio, posebno imajući u vidu da bi većina tada brojala dvije trećine odbornika?

‘’Gdje će Slavko, njegova je stvar, ali i stvar birača koji su ga birali. U Skupštini grada Trebinja neće se ništa bitno izmijeniti, “udaraće” oni koji su i do sada “udarali”, a narod je to već prepoznao i vjerujem da će i u narednom izbornom ciklusu nagraditi, odnosno kazniti svoje “miljenike”. Meni je jasan pokazatelj da ako neko nema sluha za jednu ovakvu temu kao što je afera oko kiseonika i čitava katastrofalna situacija u zdravstvu, neće sigurno imati ni za neke “manje važne” teme, a na kraju krajeva je i nebitan kvantitet, važan je kvalitet, dobre namjere i čist obraz, čime se mnogi u lokalnom parlamentu ne mogu pohvaliti.’’ – rekao je Vučinić za kraj razgovora.

Igor Svrdlin

 

 

 

 

6 Shares
6 Shares
Copy link