Početna  /  Đorđe Vučinić u ime odborničkog kluba ”Za pravdu i red”: Lijek za stanje u trebinjskom urbanizmu je smjena gospodina Furtule!
Izdvajamo Trebinje

Đorđe Vučinić u ime odborničkog kluba ”Za pravdu i red”: Lijek za stanje u trebinjskom urbanizmu je smjena gospodina Furtule!

Internet magazin ”Moja Hercegovina” objavila je juče opširan tekst o gradnji stambeno-poslovnog objekta na lokaciji Abazovina, u lizini olimpijskog bazena i džudo sale, a svega desetak metara od korita rijeke Trebišnjice. Radi se o projektu koji je podigao prašinu u gradu na Trebišnjici, a utisak javnosti je da su se mnoge stvari vezane za gradnju ovog objekta uradile i rade se ”ispod žita”. Gradnju ovakvog objekta osudio je i Gordan Mišeljić, odbornik SNSD-a i direktor HET-a, rekavši da ”onaj ko digne ruku za ono ima neki problem u glavi”. Problem u glavi očito neko ima jer trebinjska ”Perla” ili ”Toalet papir zgrada” se počela graditi uprkos tome što, po mišljenju struke, ovakvom objektu nije mjesto na ovoj lokaciji, i to po više osnova. O svemu tome smo pisali juče, a dio teksta odnosio se i na javno postavljena pitanja na koja javnost očekuje odgovore. Đorđe Vučinić, šef odborničkog kluba ”Za pravdu i red” objavio je tekst u kojem odgovara na jedno od pitanja koje smo postavili, a tiče se toga da li će odbornici aktuelnog saziva zauzeti jasan stav po pitanju ove gradnje. On je, između ostalog, napisao da je Vedranu Furtuli, načelniku Odjeljenja za prostorno uređenje, 20.12.2021. godine poslao zvanični dopis u kojem zahtijeva da mu se dostave informacije vezane za izdavanje građevinskih dozvola. Kako tvrdi Vučinić, na dopis još uvijek nije dobio nikakav odgovor, a na šta je Furtula bio zakonom obavezan da odgovori u roku od 14 dana. Nakon toga, Vučinić je pisao i Mirku Ćuriću, gradonačelniku Trebinja, ali ni on nije odgovorio. Tekst Đorđa Vučinića prenosimo u cjelosti.

Na internet portalu “Moja Hercegovina” danas je objavljen tekst pod naslovom Počela izgradnja objekta za koji su odbornici skupštinske većine govorili da ‘’ko potpiše ono, ima neki problem u glavi’’?! (…ili Zašto je ovaj projekat višestruko problematičan?)” u kojem je upućeno više javnih pitanja.

S obzirom da je jedno od pitanja upućeno odbornicima iz aktuelnog saziva Skupštine Grada Trebinja, kao odbornik i šef kluba “Za pravdu i red” dužan sam odgovoriti na postavljeno pitanje.

Moj odgovor leži u nikada odgovorenom dopisu iz 20.12.2021. godine koji sam uputio Furtula Vedranu, načelniku Odjeljenja za prostorno uređenje.

Vedran Furtula do današnjeg dana nije odgovorio na dopis u kojem mu je shodno Zakonu o slobodi pristupa informacijama zatraženo da dostavi informaciju o broju predmeta za dobijanje građevinskih dozvola, a koji su u radu.

Postavlja se logično pitanje – zbog čega se kriju ti podaci? Da li zbog isteka rokova? Da li zbog prevelikog broja predmeta i novog pitanja zbog čega se predmeti ne rješavaju?

Zašto se krije podatak koliko postoji predmeta i koji su to predmeti koji čekaju preko 60 dana za njihovo rješavanje?

Zašto gospodin Furtula nije posebno izdvojio predmete koji se odnose na građevinske objekte, privredne, hotelijerske i investicione zahtjeve za gradnju privrednih društava i fizičkih lica i dao ih na uvid javnosti, dok istovremeno govori o “najezdi investitora”?

Nismo saznali ni da li postoji posebno lice koje vodi investicione projekte od značaja za Grad Trebinje i ako postoji, ko je ta osoba? Ako ne postoji, zbog čega ne postoji?

Nakon sedam dana uz dopis za načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje, poslao sam novi dopis na adresu gradske uprave i to na ruke gospodina Ćurić Mirka, gradonačelnika.

Gradonačelnik Ćurić upoznat je 27.12.2021. godine sa (ne)aktivnostima Odjeljenja za prostorno uređenje, ali ni od gospodina Ćurića nije stigao nikakav odgovor.

Skrivanje ovih informacija je vjerovatni pokušaj skrivanja krivičnog djela, kako odgovornih lica u Odjeljenju za prostorno uređenje, tako i njihovih (eventualnih) nalogodavaca.

Ako imamo u vidu kakvo je stanje u Odjeljenju gdje se netransparentno vrše poslovi i kakva je “saradnja” između Furtula Vedrana i odbornika, vrlo lako možemo zaključiti da mnoge radnje, pa između ostalog i nova zgrada na obalama Trebišnjice već popularnog kolokvijalnog naziva “Toalet papir zgrada”, prolaze “ispod radara”.

Moj lični stav i zaključak je da gospodin Furtula nema naročitog osjećaja za trebinjski urbanizam, ali ga je “stručna kvalifikacija” i svojevrsni talenat “lake ruke i brzog potpisa” i postavio na čelo Odjeljenja za prostorno uređenje.

Građani Trebinja najbolje znaju u kakvom je stanju rad ovog odjeljenja kad zatraže dozvolu za gradnju makar i pomoćnog objekta (npr. svinjca) koliko im treba mjeseci (ali i godina) strpljenja dok ne dobiju odgovarajuće dozvole i sa kakvim se sve “izazovima” susreću.

Ali kada su u pitanju ovakvi arhitektonski promašaji poput pomenute zgrade, očigledno je da nema nikakvih problema za gradnju.

Moj stav, ali i stav kluba “Za pravdu i red” jeste da se ne smije dozvoliti nikakvo ruglo na obalama Trebišnjice, što se takođe podrazumijeva i za pomenutu zgradu.

Onaj ko je dozvolio gradnju ovakve zgrade na ovakvom mjestu treba (mora) da snosi odgovornost!

Lijek za stanje u trebinjskom urbanizmu jeste smjena gospodina Furtule sa mjesta načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje, napisao je Đorđe Vučinić, šef odborničkog kluba ”Za pravdu i red” u Skupštini Grada Trebinja.

1 Share
1 Share
Copy link