Početna  /  Đorđe Vučinić: Licemjerno je pomoć od 100 KM predstavljati kao sredstva kojim će RS doživjeti procvat u kojem će se cijelo društvo obnoviti! (VIDEO)
Izdvajamo Trebinje

Đorđe Vučinić: Licemjerno je pomoć od 100 KM predstavljati kao sredstva kojim će RS doživjeti procvat u kojem će se cijelo društvo obnoviti! (VIDEO)

Đorđe Vučinić, šef odborničkog kluba ”Za pravdu i red” reagovao je na jučerašnju konferenciju trebinjskih Mladih socijaldemokrata (MSD). Srđan Kovač, predsjednik mladih SNSD-a u Trebinju je tom prilikom govorio o ”pomoći” u vidu 100 KM mladima od 18 do 30 godina, borcima i penzionerima, koju je obećao Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a. Mladi lider je pohvalio ovaj potez Milorada Dodika i naveo da se na ovaj način šalje podrška borcima, a mladima se šalje poruka da trebaju ostati ovdje. Đorđe Vučinić je ovakve izjave nazvao licemjernim poručivši građanima Republike Srpske koji spadaju u kategorije kojima će biti uplaćen ovaj iznos, da isti ne odbijaju jer je to, kako tvrdi, svakako samo jedan mali dio njihovog novca.

”Smatramo da je ovo izuzetno važna i snažna poruka koju Vlada upućuje građanima i jasan pokazatelj da smo ekonomski, finansijski i privredno stabilni i da mladi, borci i penzioneri nisu sami. Ova podrška i ovaj vid finansiranja u suštini pokazuje zahvalnost borcima, pokazuje poruku mladima da ostaju na našim prostorima, a ujedno pokazuje i podršku našim penzionerima. Ono što je bitno naglasiti je da Republika Srpska ne pomaže samo na republičkom, već i na lokalnom nivou. Konkretno, vezano za mlade čiji sam ja predsjednik, mogu da naglasim da se to odvija u više oblasti. Ono što je bitno je to obrazovanje, koje kreće od najmlađih dana i treba naglasiti da tu postoje razne podrške. Ovom prilikom treba naglasiti da Grad Trebinje vodi možda, mogu slobodno reći, najbolju cojalnu politiku na području Republike Srpske. Pokazujemo da mladi treba da ostanu ovdje, da imaju podršku rukovodstva Republike Srpske, da ovdje mogu da grade svijetlu budućnost!” – rekao je, između ostalog, Srđan Kovač, predsjednik mladih socijalidemokrata u Trebinju.

Dodao je da iznos od 100 KM predstavlja ljudski i moralni aspekt, a ne samo materijalno, smatrajući da je ovakva vrsta pomoći jasan pokazatelj da Vlada RS stoji iza mladih ljudi.

”Konkretno, pomoć za mlade ljude, ne možemo da kažemo da toliko ima materijalni i ekonomski aspekt, koliko ima ljudski i moralni. Ovo je jasan pokazatelj da Vlada Republike Srpske stoji iza mladih ljudi! Ovo je njima podrška da ostanu, da se njihov rad cijeni, njihov trud i da na ovom području mogu da se ostvare kao porodični ljudi, zasnuju svoju porodicu i žive u našoj Republici Srpskoj!”

Đorđe Vučinić, šef odborničkog kluba ”Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića”, u svom reagovanju je tvrdnje Srđana Kovača nazvao licemjernim dodavši da se mladi učlanjuju u SNSD isključivo radi sticanja lične koristi, najčešće zbog zaposlenja.

”Siguran sam da Jovan Dučić, da je znao kako će se ponašati pojedini Trebinjci, a pogotovo omladina, desetinama i desetinama godina nakon njegove smrti, ne bi pisao patriotske pjesme koje je pisao i ne bi veličao naš narod. Tužno je da mladi SNSD-a, na čelu sa Srđanom Kovačem, pričaju priče kako je super što vlast pred izbore dijeli stotinu konvertibilnih maraka, za mlade, penzionere i borce i kako će to da doživi jedan procvat Republika Srpska i da će se cijelo društvo obnoviti sa tih stotinu konvertibilnih maraka i kako Vlada Republike Srpske brine o našim građanima!” – rekao je Vučinić u video poruci koja je danas objavljena.

On je dodao da nije čuo da se neki mladi čovjek učlanio u vladajuću partiju iz bilo kojeg razloga osim lične koristi.

”Ne znam niti jednoga da se nije učlanio u tu stranku iz jednog jedinog razloga, a to je da nađe posao i da napreduje u ovako propalom društvu!”

Vučinić je na kraju svog obraćanja pozvao sve građane koji spadaju u kategorije kojima je namijenjena pomoć, da sredstva ne odbiju jer je to novac koji svakako pripada građanima, rekavši da je to ”samo kap u moru”.

Podsjetimo, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je najavio dodjelu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 KM svim mladim od 18 do 30 godina, kao i borcima i penzionerima, a ono što je posebno zasmetalo brojnim građanima je najavljeni datum za dodjelu ovih sredstava, a to je 30.9. tekuće godine, svega par dana uoči održavanja Opštih izbora. Takođe, sporno je i to da Milorad Dodik najavljuje ovu pomoć u ime Vlade Republike Srpske, imajući u vidu da on obnaša funkciju člana Predsjedništva BiH.

Dodjela novčanih sredstava uoči izbora ne predstavlja ništa drugo do pokušaja kupovine glasova, mišljenje je mnogih, a neki su išli i korak dalje pa su izračunali da je 100 KM za četiri godine, koliko prođe između Opštih izbora, svega 7 feninga na dnevnom nivou, dok je, prema posljednjoj objavljenoj potrošačkoj korpi četveročlanoj porodici dnevno potrebno 70 KM, što je hiljadu puta više od onoga što 100 KM predstavlja na dnevnom nivou za četiri godine, od iznosa koji  se predstavlja podrškom Vlade RS i znakom poštovanja boračke populacije i penzionera, dok bi ovaj iznos valjda trebao mladima biti zalog za budućnost i garant boljeg života…

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap