Početna  /  Đorđe Vučinić: Ako mi dlaka s glave bude falila, policija zna kome treba ići na vrata!
Izdvajamo Trebinje

Đorđe Vučinić: Ako mi dlaka s glave bude falila, policija zna kome treba ići na vrata!

Poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske Đorđe Vučinić govori o četvrtom delegatu, ponašanju SDP-a i daljem opozicionom djelovanju.

”Milorad Dodik je dobio četvrtog delegata u Domu naroda BiH. Nažalost. U naredne četiri godine očekuje nas velika blokada. To je, prije svega, ružna i tužna poruka za građane. Neće biti ukidanja akciza, ni PDV-a na osnovne životne namirnice. Vidimo i da cijene divljaju. Inflacija će biti mnogo veća. Razočaran sam, ali borba mora da se nastavi.”

Ovo je u razgovoru za Oslobođenje rekao poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske Đorđe Vučinić, koji je na prvoj posebnoj sjednici parlamenta Srpske ušao u klinč sa poslanikom Socijalističke partije Petkom Rankićem. Vučinić pripada mladoj hercegovačkoj gardi Nebojše Vukanovića.

DA LI JE OPOZICIJA IZNENAĐENA TIME ŠTO JE SNSD DOBIO ČETVRTOG DELEGATA U DOMU NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH?

– Svakako. Ali taj izbor mnogo govori i o licemjerstvu pojedinih poslanika za koje smo se nadali da će glasati za drugog delegata opozicije. Vjerovali smo da neće obezbijediti četvrtog poslanika SNSD-u, ali se to desilo.

NEKO JE IZDAO

Glasanje je bilo tajno i mi ne možemo da tvrdimo ko je tačno izdao. Logika kaže da je to uradio SDP s obzirom na to kako su se ponašali u Parlamentarnoj skupštini BiH. Oni su SNSD-u dali ključeve za naredne četiri godine i to je tako.

NA OSNOVU ČEGA JE OPOZICIJA MISLILA DA ĆE RASPLET BITI DRUGAČIJI?

Govorili smo u danu za glasanje da će SDP podržati SNSD. SDS je imao višak glasova, a PDP dva manje. Je li to ta podrška SDP-a koju je obećao Vojin Mijatović?

– Uvijek postoji neki tračak nade. SDP i stranke iz FBiH su ušle u kampanju “pljujući” Dodika i SNSD. U javnim nastupima su tvrdili da se razlikuju od Dodika i SNSD-a. Pominjali su sve što ih razdvaja. I Vojin Mijatović je “pljuvao” Dodika, kritikovao ga iz dana u dan. Bilo je razgovora i o tome da se pravi Savjet ministara bez SNSD-a, ali izgleda da to ne odgovara SDP-u. Stranka Nermina Nikšića je dobila potpredsjednika Narodne skupštine RS-a i to mnogo govori. Vidjećemo kakav će biti sastav Vlade RS-a i kako će se rasporediti direktorske fotelje. To će, takođe, mnogo toga reći.

DA LI JE OPOZICIJA UOPŠTE TREBALA DA PREGOVARA SA SDP-OM, ODNOSNO SA POKRETOM ZA DRŽAVU?

– Jeste. Postojala je ta šansa, matematika je govorila da imamo šanse, ali je neko izdao. Vidjećemo ko. Neka se svako sa teretom izdaje nosi kako zna. Govorili smo u danu za glasanje da će SDP podržati SNSD. SDS je imao višak glasova, a PDP dva manje. Je li to ta podrška SDP-a koju je obećao Mijatović? Znali su da višak ne treba SDS-u i da samo jedan treba PDP-u, ali su odigrali ovako kako su odigrali.

Nisam iznenađen ponašanjem Nataše Radulović, ali sam zaprepašćen prijetnjama Petka Rankića

IMA LI U OPOZICIJI SADA PRIKRIVENIH “PAPAKA”?

– Iskustvo i vrijeme nas uče da toga nikada ne manjka. Otkako je počelo, nije stalo. Sve može da se očekuje, pa i novi papci. Ne znam ko su oni, ali će rad u naredne četiri godine pokazati to. Vjerovatno im je sada lakše da rade iz tajnosti. Zato je teško reći da li je neko nečiji. Ako jeste, otkriće se vremenom. Vjerovatno veoma brzo.

ŠTA TREBA DA SE FORMIRA OPOZICIJA BEZ “PAPAKA”?

– Naša lista je pokazala da je to moguće. Nas nema mnogo i pažljivo smo birali s kime ćemo sarađivati. Polako i sigurno smo birali ljude koji će nas predstavljati i koji će raditi ono što narod traži od nas. Ostale stranke moraju same riješiti svoje dvorište. Ako imaju papke, moraju se obračunati s njima. I narod mora kazniti preletače. Ako je neko prevario, mora biti kažnjen. To je na neki način urađeno. Neki su kažnjeni poput Davora Šešića. Drugi su napravili stranke kao Nenad Stevandić i tu su tražili šansu, ali vidimo da i to nije najbolje rješenje.

KONSTITUTIVNA SJEDNICA NARODNE SKUPŠTINE RS-A PROTEKLA JE U ZNAKU NATAŠE RADULOVIĆ. VI STE NA PRVOJ POSEBNOJ SJEDNICI UŠLI U “KLINČ” SA POSLANIKOM SOCIJALISTA I NOVIM POTPREDSJEDNIKOM NSRS-A PETKOM RANKIĆEM. DA LI STE RAZOČARANI TAKVIM PARLAMENTARNIM “ŽIVOTOM”?

– Ovaj saziv je gori od prethodnog. Ako je to uopšte moguće. A sve su prilike da će naredni biti gori od ovoga. Nisam iznenađen ponašanjem Nataše Radulović, ali sam zaprepašćen prijetnjama Petka Rankića. Ako mi i dlaka sa glave zafali, policija zna kome treba doći na vrata. Ovi u vlasti su navikli na jednog Vukana, a sada se pojavio još jedan koji je spreman da im saspe istinu u lice. I to njima, naravno, nikako ne odgovara i uradiće sve da mi zapuše usta. Ali neće moći.

KAKVU VLADU RS-A OČEKUJETE?

– Marionetsku. Dodik najavljuje da će imati deset ministara, ali pitanje je da li to može da ostvari s obzirom na koalicione apetite. Postavlja se pitanje da li će Pokret za državu biti dio Vlade RS-a. Biće to, jasno je već sada, marionetska vlada.

Krug oko kuće

Ne vidim da će biti neke velike promjene u odnosu na ovo što imamo posljednjih petnaest godina. Zanimljivo je što Dragan Lukač neće biti ministar.

IZNENAĐUJE LI VAS POVRATAK DNS-A I SPS-A U VLAST?

– Naravno da ne. Napravili su krug oko kuće. Svi smo mi znali da im je hladno napolju i da će se vratiti u kuću. Oni neće dobiti značajnije fotelje, ali na mrvice mogu računati. Oni su interesna grupacija. Odigrali su jeftinu igru za narod i to je od početka bilo jasno. To nije vidio samo ko nije želio. Nama je od početka bilo jasno šta oni rade. Govorili smo i ukazivali. Sada je jasno da su oni od početka bili tuđi igrači. Trebalo je da prođu izbori da se vidi ko je ko i ko je čiji.

Izvor: Oslobođenje

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap