Početna  /  Đinping: Razvoj Kine neće ugroziti interese drugih zemalja
Svijet

Đinping: Razvoj Kine neće ugroziti interese drugih zemalja

Predsjednik Kine Si Đinping, nekoliko dana poslije reizbora u parlamentu, izjavio je da “samo socijalizam može spasiti Kinu”.

Si, koji se smatra najmoćnijim kineskim liderom u posljednjih četvrt vijeka, u govoru na zatvaranju godišnje sjednice parlamenta utvrdio je vodeću ulogu Komunističke partije Kine.

“Istorija je dokazala i nastaviće da dokazuje da samo socijalizam može spasiti Kinu. Samo razvojem socijalizma s kineskim karakteristikama moći ćemo da postignemo veliku renesansu kineske nacije”, rekao je Si.

Kineski lider, kom je parlament odobrio vremenski neograničenu vlast, naveo je da izuzetni uspon zemlje u posljednje četiri decenije “nije prijetnja” ni za koga.

“Kina nikada neće žrtvovati interese drugih zemalja zarad sopstvenog razvoja. Samo oni koji imaju naviku da prijete drugima vide druge kao prijetnju. Niko ne treba da pogrešno razumije ni da iskrivljuje iskrene želje i djela kineskog naroda za doprinos miru i razvoju čovječanstva”, rekao je Si.

U novom upozorenju Tajvanu, ostrvu koje se faktički otcijepilo 1949., Si je izjavio da Kina “nikada” neće prihvatiti otcjepljenje nijednog dijela svoje teritorije.

“Djela i manevri usmjereni na podjelu zemlje su osuđeni na propast”, izjavio je on.

SAD su nedavno usvojile zakon kojim se visokim funkcionerima dozvoljava da posjećuju Tajvan, i obratno. Peking se smatra jedinim legitimnim predstavnikom Tajvana i ne dozvoljava kontakte tajvanske vlade sa stranim zemljama.

Sljedeće godine biće obilježeno 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine.

0 Shares
0 Shares
Copy link