Početna  /  Direktorka “Nikole Tesle” Persa Klimenta – Kad kupci uplate novac, isplatićemo radnike
bileća Hercegovina

Direktorka “Nikole Tesle” Persa Klimenta – Kad kupci uplate novac, isplatićemo radnike

BILEĆA – Radnice tekstilnog preduzeća “Nikola Tesla” iz Bileće jutros su, kratkotrajnom obustavom rada, upozorile rukovodstvo da neće raditi ukoliko im ne budu isplaćene zaostale plate i doprinosi. Kako tvrdi direktorka Persa Klimenta, uplate radnicima kasne jer kupci iz Njemačke, firma “Štajman” nije uplatila novac na račun ovog preduzeća.

"Nikola Tesla" u Bileći (Foto: Moja Hercegovina)
“Nikola Tesla” u Bileći (Foto: Moja Hercegovina)

Čim kupac izmiri svoje obaveze, radnicama će, kaže Klimenta, biti uplaćen dio plate za novembar i dio plate za decembar. Uplatu od Njemaca očekuju svaki momenat.

Radnicima se duguju plate za januar, decembar i pola novambrske plate. Direktorka Klimenta smatra da je, uprkos svemu, preduzeće stabilno, te da se uspješno hvata u koštac sa problemima. Sa njemačkim partnerima realizuju ugovor do kraja marta, nakon čega je moguće i produženje istog.

“Ja sam u ovu fabriku došla u oktobru. Tada sam zatekla osam mjeseci neuplaćenih doprinosa radnicima. Fabrika je devet mjesec bila u štrajku. Nekoliko dana prije mog dolaska fabrika je počela sa radom. Što se tiče trenutnog stanja u fabrici, uplaćeno je osam mjeseci prethodnih doprinosa i poreza koje sam naslijedila od prethodnog direktora. Uspjela sam da uplatim iz tekućeg poslovanja doprinose za deveti mjesec i isplatiti platu za deveti, deseti i oko pola plate za jedanaesti mjesec. Isplatila sam topli obrok za deseti i jedanaesti mjesec, kao i za deveti mjesec, radnicima koji su radili”, kaže Klimenta.

Direktorka "Nikole Tesle" Persa Klimenta (Foto: Moja Hercegovina)
Direktorka “Nikole Tesle” Persa Klimenta (Foto: Moja Hercegovina)

Za poslovni portal Capital.ba Klimenta je kazala da je poreske obaveze preduzeće izmirilo zahvaljujući kreditu koji je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odobrila javnom preduzeću „Nikola Tesla“ u iznosu od 250.000 maraka.

Ona od radnika traži razumijevanje i strpljenje jer je optimimista da će sve biti pozitivno riješeno.

Izvaranim radnicama povjerenje u rukovodstvo se teško vraća. Za razgovor sa medijima pripremljene su Rada Kojović, Dijana Lojpur i Draženka Skočo. Kažu vjeruju direktorki Klimenti i nadaju se da će biti bolje. Ipak, radnice su odlučne, kažu, da ne dopuste da im se ponovo desi scenario od ljetos, kada su skoro svaki dan štrajkovale.

Rada Kojović na posao u Bileću putuje iz Trebinja.

“Mi smo jutros upozorili rukovodstvo da nam se ne bi dešavalo ko i do sada. Nova direktorka je realna. Nije nam obećavala ništa spektakularno. Ranije nam se dešavalo da radimo i prekovremeno a plata nismo imali. Žena realno govori da radimo, da se borimo, da će nam ona pomoći. Od svih do sada što su dolazili, ona se jedina ovako bori sa nama”, kaže Kojović.

Rada Kojović (Foto: Moja Hercegovina)
Rada Kojović (Foto: Moja Hercegovina)

Slično misli i njena kolegica Draženka Skočo, koja je u “Nikoli Tesli” tri godine.

“Sada nam je mnogo bolje. Ranije smo za svaku platu morali da štrajkujemo, sada je ovo krenulo nabolje. Direktorka nas uvjerava da firma može da opstane sa našim radom, mi evo radimo, pa ćemo vidjeti šta će biti”, ističe Skočo.

Draženka Skočo (Foto: Moja Hercegovina)
Draženka Skočo (Foto: Moja Hercegovina)

Zbog dodatnih ušteda Klimenta kaže da će do kraja mjeseca biti zatvoreno sjedište firme u Banjaluci, ali ne može da precizira koliko će novca sačuvati na taj način.

Prema njenim riječima, prosječna plata sa toplim obrokom u preduzeću “Nikola Tesla” je 556 maraka, a plate se kreću od minimalne do plate od oko 700 maraka, u zavisnosti od učinka.

U ovom tekstilnom preduzeću, trenutno je zaposleno oko 140 radnika.

Nikolija Bjelica

Moja Hercegovina

3 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link