Početna  /  Direktorica IAT-a: Strah od promjene vlasnika postoji, ali samo nam je važno da radimo
Hercegovina Trebinje

Direktorica IAT-a: Strah od promjene vlasnika postoji, ali samo nam je važno da radimo

TREBINJE – Ni predsjednik Srpske, ni Vlada RS još uvijek se nisu očitovali o dobijenim akcijama u trebinjskoj „Industriji alata“ (IAT), koje je državi na poklon dao Rodoljub Drašković, vlasnik „Svislajon grupe“. U IAT-u kažu da strah zbog eventualne promjene vlasničke strukture postoji, ali da su za ovu godinu već obezbijedili pozitivno poslovanje fabrike.

Branka Ratković, direktorica IAT-a (FOTO: Moja Hercegovina)
Branka Ratković, direktorica IAT-a (FOTO: Moja Hercegovina)

Generalna direktorica IAT-a Branka Ratković danas je održala konferenciju za medije na kojoj je istakla da je poslovni sistem „Svislajon Takovo“ u posljednjih deset godina u ovu fabriku investirao preko 37 miliona maraka. Osim toga, dodala je, IAT je izdvojio preko 50,5 miliona maraka za poreze i doprinose državi, zatim za lokalnu zajednicu, te za izmirenje dugova za struju, kredite i dobavljače.

– Rezultat tih investicija jeste da danas IAT posluje pozitivno, zapošljava 502 radnika i u perspektivi ima još. Ima sasvim dovoljno posla, ima obrtni kapital, ima repromaterijal, a nema kreditnih zaduženja i u poslednjih pet godina uredno izmiruje svoje obaveze prema državi, dobavljačima i svojim zaposlenima – istakla je Ratković.

Prema njenim riječima, IAT trenutno ima dovoljno repromaterijala i zaključenih poslova, kao i radnu snagu koja može ostvariti plan, te će ove godine fabrika ostvariti pozitivan rezultat. Eventualna promjena vlasničke strukture, kaže, ne bi trebala da ima uticaja na zaključene poslove i rad, ali sačekaće da vidi šta će dalje biti. Ipak, priznaje da strah postoji.

Kod nas puno znači vlasništvo. IAT do sada nije imao puno problema sa vlasnicima kapitala, ali puno znači to što većinski vlasnik za sve ovo vrijeme nije dozvolio da se ovaj sistem uruši – kazala je Ratković.

Sa druge strane, ona ističe da će ovaj problem biti riješen pozitivno, budući da IAT ima redovnu proizvodnju i redovnu isporuku.

– Mi smo 95 posto izvoznik i svim učesnicima u ovom problemu stalo je da 500 radnika radi. Mi jedino želimo da nas puste da radimo i da živimo od svog rada. U zadnjih pet godina dijelili smo ono što je zarađeno, otplaćivali stare dugove i nismo ulazili u dubioze. Imamo perspektivu, nemamo dugovanja, a jedini povjerioc za dug je država sa porezima i doprinosima. Situacija je vrlo čista i postoji dobar osnov da se ovo riješi u pozitivnom smislu – smatra Ratković.

Radnici u IAT-u (FOTO: Moja Hercegovina)
Radnici u IAT-u (FOTO: Moja Hercegovina)

Rukovodstvo IAT-a upoznalo je nadležna ministarstva i Vladu RS sa navedenim podacima o svom poslovanju, ali odgovor o tome šta će biti sa vlasničkom strukturom ove trebinjske fabrike još nisu dobili. Prema riječima direktorice IAT-a, bilo je nezvaničnih informacija da će Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, posjetiti ovu fabriku, ali je posjeta, ipak, odgođena.

Podsjećamo, Rodoljub Drašković, koji je vlasnik 64,31 odsto akcija u privrednom društvu “Svislajon industrija alata” iz Trebinja, prije nekoliko dana donio je odluku da svoje akcije pokloni Republici Srpskoj zbog navoda da je ova firma jedan od najvećih dužnika za poreze i doprinose u državi koji mu, kako smatra, narušavaju poslovni ugled. Drašković je tada u obrazloženju svoje odluke naveo da on ne priznaje obaveze po osnovu poreza iz perioda prije privatizacije, te da je država bila dužna da riješi ovaj problem.

Jelena Denda Borjan

5 Shares
5 Shares
Copy link