Početna  /  Dejan Bošnjak za MH: Posmatračima u Sarajevu onemogućena vidljivost listića, dodatnu konfuziju unijelo paralelno brojanje glasova sa 6 biračkih mjesta
Izdvajamo Trebinje

Dejan Bošnjak za MH: Posmatračima u Sarajevu onemogućena vidljivost listića, dodatnu konfuziju unijelo paralelno brojanje glasova sa 6 biračkih mjesta

Jutros u 9 časova, u Sarajevu, počelo je prebrojavanje glasova sa više biračkih mjesta. Među njima je i 6 biračkih mjesta iz Trebinja, za koje je CIK procijenio da postoje određena neslaganja. Brojanje traje još uvijek, a kako nam je javio Dejan Bošnjak, nosilac liste Socijalističke partije Srpske, u toku je prebrojavanje glasačkih listića iz Trebinja. SPS je poslao 5 svojih posmatrača iz Trebinja, a Bošnjak navodi da posmatračima nije omogućena vidljivost glasačkih listića, a da stvar bude gora, navodi on, brojanje sa svih 6 spornih biračkih mjesta odvija se paralelno, što posmatračima dodatno otežava uvid u proces. On je za internet magazin ”Moja Hercegovina” rekao da su članovi centra za brojanje bili osioni prema posmatračima i da je sramotno da se ovako nešto događa.

Dejan Bošnjak, lider trebinjske Socijalističke partije Srpske, upoznao je noćas, putem svog Fejsbuk naloga, javnost o načinu ponovnog brojanja glasova sa šest biračkih mjesta u Trebinju, a koje se danas sprovodi, po naredbi Centralne izborne komisije, u Sarajevu. On navodi da trenutno prebrojavanje glasova u Sarajevu predstavlja osnov za prigovor CIK-u. Centar za brojanje, koji je po nalogu CIK-a bio zadužen da sprovede ponovno brojanje glasova, nije obezbijedio posmatračima ”optičku vidljivost” listića, a Bošnjak smatra da se ovakvim postupanjem štite interesi onih koji grube krše izborni zakon. Takođe, on navodi da posmatračima nije obezbijeđen ni ”čulni uvid” u čitanje glasačkih listića imajući u vidu da se glasovi sa 6 biračkih mjesta prebrojavaju istovremeno čineći svojevrsnu kakofoniju u kojoj je rad posmatrača faktički nemoguć.

”U slučaju da CIK prihvati i unese podatke dobijene na ovaj netransparentan način, to će svakako nama poslužiti kao osnova za proširivanje žalbe i na ovih 6 biračkih mjesta za naknadno i ponovno brojanje.” – navodi Bošnjak u svojoj objavi na FB.

Na kraju objave, Bošnjak se pita kakav još apsurd treba da se dogodi da bi se uvidjela neophodnost promjene postojećeg Izbornog zakona i načina provođenja istog.

Komentarišući saznanja koja je dobio od svojih posmatrača u Sarajevu, Dejan Bošnjak je za naš magazin rekao da je prosto nevjerovatan ovakav način prebrojavanja.

”Mislim da je sramotno da se to ovako dogodi, da su članovi Centra za brojanje bili jako hladni i osioni prema posmatračima i da se na ovaj način vrši brojanje. Strašno, želim da vjerujem da CIK ne zna za ovo, ali nisam baš ubijeđen.” – rekao je Bošnjak za MH.

Posmatračima je dozvoljen pristup do crvene trake

Dodao je da neće odustati, bez obzira na sve jer se radi o borbi za integritet cjelokupnog izbornog procesa.

”Nadam se da već sada svima postaje jasno da ovo više nije stvar samo ovih izbora. Ovo je stvar integriteta našeg cjelokupnog izbornog procesa. Nastavićemo svaki oblik pravne borbe kako bi potvrdili našu vjeru u institucije. Bez obzira na sve, nema odustajanja, idemo do kraja!” – poručio je Bošnjak.

Prema posljednjim informacijama do kojih smo došli, prebrojavanje glasova iz Trebinja traje još uvijek.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap