Početna  /  Dašak Brodveja na trebinjskim pozorišnim daskama – Odigran mjuzikl ”Moja pjesma”
Kultura Trebinje

Dašak Brodveja na trebinjskim pozorišnim daskama – Odigran mjuzikl ”Moja pjesma”

Dvanaest mladih glumaca iz Bosne i Hercegovine i Srbije sinoć su u pozorišnoj dvorani Kulturnog centra u Trebinju odigrali predstavu ”Moja pjesma” rađenu u sklopu projekta ”BH Broadway” američke ambasade u Bosni i Hercegovini, a koji su podržali Terra art, Kamerni teatar 55, Pozorište Prijedor, Narodno pozorište Mostar i Kulturni centar Trebinje. Predstavu su postavili američki umjetnici Aron Tilen, koji je bio zadužen za režiju i Rajan T. Nelson koji je potpisan kao reditelj muzičkih sekvenci. Poznate teme brodvejskih mjuzikl predstava izvedene su fantastično a između pjesama glumci su u ispovijednoj formi govorili o aktuelnim temama i problemima mladih ljudi. Pozorišna sala Kulturnog centra je bila slabo ispunjena, uprkos činjenici da je ulaz za ovaj nesvakidašnji događaj bio besplatan, a oni koji su došli su uživali od početka do kraja Brodveja na bosanskohercegovački način. 

Kada se poznate teme mjuzikl predstava igranih na čuvenoj brodvejskoj sceni ukombinuju sa ispovijestima mladih izvođača, dobije se BiH Brodvej, tačnije predstava ”Moja pjesma”. Teme iz kultnih mjuzikala poput ”Džekil i Hajd”, ”Porodica Adams”, ”Jadnici”, ”Boja purpura”, ”Grad anđela” i drugih poslužile su kao odličan šlagvort za dvanaest mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije koji su kroz sve ove pjesme progovorili i o sebi, progovorili o stanju mladih i problemima koji ih muče. U predstavi igraju i pjevaju Sanjin Arnautović, Nemanja Bajić, Nedim Džinović, Šejla Grgić, Tijana Jovanović, Srđan Knjeginjić, Marko Mirković, Aida Mušanović-Arsić, Sofija Ristić, Ana-Marija Tomić, Marko Vujević i Nikolina Vujić. Izvedbom u Trebinju završena je mini turneja ove predstave a u koju su bila uključena i igranja u Sarajevu, Prijedoru i Mostaru. Reditelj predstave je priznati američki pozorišni umjetnik Aron Tilen, umjetnički direktor čuvenog čikaškog ”Mariot teatra” a muzičke segmente rediteljski potpisuje Rajan T. Nelson – reditelj ”Mariot teatra”. Muziku je uživo svirao sjajni četveročlani bend.

Problem odlaska mladih sa ovih prostora, sveprisutnije apatije, problem adaptacije, pronalaženja sebe, suočavanje sa gubitkom bliske osobe, odnos države prema pojedincu, neke su od tema koje su obrađene u mjuziklu ”Moja pjesma”. Priče ovih mladih ljudi dopunile su poznate pjesme, a kako su mladi glumci izveli ove nimalo jednostavne kompozicije, nije bilo teško zamisliti da se zaista nalazite u gledalištu Brodveja. Pjevački zadaci, svi do jednog, urađeni su na izuzetno visokom nivou, pa je, doduše malobrojna, trebinjska publika, mogla uživati od prve do završne, dvadesete numere.

Ideja Američke ambasade u BiH kada se počelo sa realizacijom projekta ”BH Broadway” bio je približavanje publike sa mjuzikl formom karakterističnom za Brodvej, a u tome se uspjelo, pa bi, kako bi misija do kraja bila ispunjena, bilo dobro da se predstava prikaže i u drugim većim, ali i manjim sredinama Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona. Šteta je što sinoćnju nadahnutu izvedbu nije posmatralo više Trebinjaca, jer je ovo bila rijetka prilika da na trebinjskim pozorišnim daskama osjete dah Brodveja. Predstava “Moja pjesma” nastala u sklopu projekta ”BH Broadway”, a u saradnji Američke ambasade u BiH, Pozorišta Prijedor, Kulturnog centra Trebinje, Narodnog pozorišta Mostar, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i organizacije Tera Art.

Igor Svrdlin

4 Shares
4 Shares
Copy link