Početna  /  “Dani tuge i sjećanja”- 22 godine od “Oluje”
Hrvatska Srbija

“Dani tuge i sjećanja”- 22 godine od “Oluje”

Navršavaju se 22 godine od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine. Dani kada je iz Hrvatske protjerano više od 220.000 Srba, a nekoliko hiljada ubijeno i nestalo, svake godine u srpskoj javnosti bude bolna sjećanja na napuštanje ognjišta, patnju i stradanje.

Na manifestaciji “Dani tuge i sjećanja”, u Veterniku, nadomak Novog Sada, danas će se okupiti državni vrh Republike Srpske i Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i građani, kako bi zajednički obilježili i podsjetili na stradanja srpskog naroda u “Oluji”. Prethodno će predsjednik Srbije razgovarati s predstavnicima Srba regiona.

Na centralnoj manifestaciji u Veterniku biće služen parastos žrtvama “Oluje”, nakon čega će se prisutnima obratiti predsjednici Srbije i Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Predviđeno je da na ovom skupu govori i jedna osoba iz izbjegličke kolone 1995. godine, koja je još kao dijete napustila svoj dom i krenula put Srbije.

“Dani tuge i sjećanja” biće obilježeni i u Banjaluci, Novom Gradu i na Petrovačkoj cesti. Predstavnici Zajednice Srba Hrvatske i BiH poručuju da je srpski narod i dalje obespravljen u Hrvatskoj, i pozivaju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da svojim autoritetom inicira dijalog dvije države kako bi njihov problem bio riješen.

“Srbi su i danas, poslije 22 godine, u Hrvatskoj građani zadnjeg, ne drugog reda, već zadnjeg reda. Srbi u Hrvatskoj nikakva prava ne uživaju i mislim da je došlo vrijeme da država Srbija, odnosno da najviši srpski zvaničnici pomognu Krajiškim Srbima da se to promijeni”, kaže Branisalv Švonja, predsjednik Zajednice Srba Hrvatske i BiH.

Veternik nije slučajno izabran za obilježavanje godišnjice progona Srba iz Hrvatske, jer, prema nekim podacima, polovinu stanovništva tog velikog novosadskog naselja čine porodice prognane iz Hrvatske. Do danas su neriješena oduzeta stanarska prava za oko 140.000 ljudi, neisplaćene penzije, uništena i nevraćena imovina. Problem su i nestali za kojima se još traga.

“Mi smo, od ukupnog broja žrtava a uz pomoć nadležnih, do sada rasvijetlili sudbine 1.604 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 795 lica, uglavnom civila”, kaže Јanko Velimirović, koordinator Dokumentaciono-informacuionog centra “Veritas” za Republiku Srpsku.

Od početka ratova na prostorima bivše Јugoslavije u Srbiji je utočište našlo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih status izbjeglice još ima njih oko 19.000. Pomen žrtvama “Oluje” biće održan 5. avgusta, u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Dok Srbi oplakuju stradale i prognane u “Oluji”, Hrvatska danas slavi Dan pobjede.

82 Shares
82 Shares
Copy link