Početna  /  Danci: Britanci, mrzimo i mi EU, ali ostanite
Svijet

Danci: Britanci, mrzimo i mi EU, ali ostanite

Danski list “Berlingske” objavio je editorijal na engleskom jeziku u kojem moli građane Britanije da ostanu u Evropskoj uniji.

Fot: AFP/Getty
Fot: AFP/Getty

Osim toga, oni strahuju da bi evroskeptična Danska mogla da izgubi svog ključnog saveznika u Briselu.

“Mi u Danskoj razumemo vaš skepticizam u vezi EU, možda bolje od bilo koje druge zemlje. Tri puta smo glasali protiv Unije, 1992, 2000. i 2015, ali nikad nismo glasali da izađemo iz tog bloka”, navodi desno nastrojeni list, a prenela je agencija AFP.

“Ostanimo i borimo se za pragmatičnija, bolja i održivija evropska rešenja”, poziva danski list i dodaje da je glas Britanije u EU potreban zbog “borbe za slobodnu trgovinu i ublažavanje propisa i birokratije”.

Karikatura na naslovnici “Berlingskea” prikazuje polugolog muškarca sa polucilindrom na glavi i kišobranom, koji je strgnuo sa sebe odelo u bojama britanske zastave, kako za sobom silovito zatvara vrata na kojima je zastava EU.

Danska, članica EU od 1973. godine, odbacila je Sporazum iz Mastrihta na referendumu 1992. godine, a tek sledeće ga je prihvatila kad joj je odobreno da ostane van evrozone i da zadrži samostalnost u odbrani, pravdi i unutrašnjim poslovima.

Danski glasači su takođe odbacili priključivanje evrozoni 2000. godine, a predlozi da se ukinu neki od iznimaka Danske u odnosu na zakone EU su odbačeni na referendumu u decembru prošle godine.

TANJUG

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap