Početna  /  Danas presuda pripadnicima JSO
Srbija

Danas presuda pripadnicima JSO

Specijalni sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu pripadnicima nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog optužbi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu.

Foto: Kurir

Presuda će biti izrečena u zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a prvooptuženi, nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija po sopstvenoj želji neće biti privođen na objavu presude iz zatvora u Požarevcu gdje služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih djela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Zvezdan Jovanović, takođe nekadašnji komandant JSO, koji isto tako služi kaznu od 40 godina zatvora, na koju je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva Đinđića, prisustvovaće izricanju presude.

Ostali optuženi se brane sa slobode i nisu obavezni da prisustvuju objavi presude, piše Blic.

U završnim riječima Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je za sve optužene zatvorske kazne, dok su branioci optuženih tražili oslobađajuću presudu tvrdeći da nije bilo pobune, već da se radilo o protestu.

Za Ulemeka tužilaštvo je predložilo sudu da ga osudi na kaznu od 12 godina zatvora zbog organizovanja oružane pobune, iako Ulemek nije bio na čelu JSO u vrijeme pobune, ali je prema stavu tužilaštva imao ključni uticaj na jedinicu koja je bila u sastavu Resora državne bezbjednosti.

Za Jovanovića tužilaštvo je predložilo sudu da mu izrekne kaznu od 10 godina zatvora, dok je za pripadnike jedinice Miću Petrakovića i Dragoslava Krsmanovića tražilo po pet godina zatvora. Za Veselina Lečića predložilo je četiri godine zatvora, a za Dragišu Rodića i Vladimira Potića po tri godine zatvora.

Što se tiče Dušana Maričića Gumara, koji je u vrijeme pobune bio komadant jedinice, medicinskim vještačenjem koje je zimus predstavljeno ocijenjeno je da nije sposoban da prati suđenje, pa je postupak protiv njega razdvojen. Maričić takođe služi kaznu zatvora u Požarevcu.

Tužilaštvo tereti optužene tvrdeći da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni dio Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput. Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtjevi za smjenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbjednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici. Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podnijeli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

1 Share
1 Share
Copy link