Početna  /  Dan žalosti u Italiji zbog pogibije 281 osobe u zemljotresu
Svijet

Dan žalosti u Italiji zbog pogibije 281 osobe u zemljotresu

U Italiji je danas dan žalosti zbog pogibije 281 osobe u katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio centralni deo zemlje, a biće organizovana i državna sahrana pojedinih žrtava.

Foto: AP Photo/Andrew Mediccini
Foto: AP Photo/Andrew Mediccini

Zastave na svim državnim institucijama spuštene su na pola koplja, a komemoracija žrtvama iz gradova Arkvate i Peskara del Tronta biće održana u fiskulturnoj sali škole u Askoli Pičenu, gde će prisustvovati i predsednik Italije Serdjo Matarela i premijer Mateo Renci.

Prema poslednjem izveštaju službi za civilnu zaštitu, u zemljotresu je poginula 281 osoba, od kojih je 221 iz Amatričea, a 388 ljudi je povredjeno. Spasilačke ekipe od četvrtka nisu pronašle nijedno telo.

Potraga za preživelima i dalje traje, posebno u Amatričeu, gde je angažovan veliki broj vatrogasaca i spasilaca sa psima tragačima.

Akciju spasavanja otežavaju novi potresi, kojih je od srede bilo više od 1.000, a u petak ujutro dogodio se potres magnitude 4,8.

Italijanska vlada proglasila je u četvrtak vanredno stanje u regionima najteže pogodjenim zemljotresima i izdvojila prvih 50 miliona evra za pomoć ugroženima i obnovu.

Italiju je 2009. godine pogodio zemljotres u kojem je u gradu Lakvili poginulo više od 300 ljudi.

0 Shares
0 Shares
Copy link