Početna  /  Dan starih osoba u Trebinju: Svako ima pravo na dostojanstvenu starost
Hercegovina Trebinje

Dan starih osoba u Trebinju: Svako ima pravo na dostojanstvenu starost

Svjetski dan starih osoba obilježen je i u trebinjskom Dnevnom centru za stare, koji okuplja oko pedeset starijih osoba, uglavnom žena. Svakodnevnim druženjem uljepšavaju penzionerske dane, a danas su ih posjetili i predstavnici gradske uprave, a pjesmom i igrom razveselili članovi Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja.

penzioneri-trebinje-hercegovina

Baka Sonja Popov gazi osmu deceniju života. U Dnevnom centru za starije osobe druži se sa svojim prijateljima. Tu je, kaže, ponovo pronašla sebe.

„Kad sam prestala da radim, mislila sam da je svijet jednostavno propao. Ali kad sam čula za Centar i kad sam vidjela njihove aktivnosti, ja sam sebe pronašla ovdje, gdje se osjećam kao dio jedne porodice. Ovdje nas zbilja paze i to je velika radost. O penziji nemojte da me pitate. Pitam se zašto sam radila 40 godina. Imam dobru penziju u poređenju sa nekim ko ima mnogo slabiju od mene. Da nisam u zajednici sa sestrom, ja ne znam kako bih živjela. Penzije su nikakve“, iskrena je Sonja.

Ovogodišnji dan starih se obilježava pod motom „Svako ima pravo na dostojanstvenu starost“.

Jadranka Zubčević socijalni radnik u Dnevnom centru za stare kaže da boravak u Centru ovoj populaciji donosi niz pogodnosti. Zabavljaju se igrajući društvene igre, organizuju  zajedničke odlaske na predstave i manifestacije, zatim učestvuju u različitim radionicama, pletu, vezu, heklaju, kuvaju…

jadranka-zubcevic-trebinje-hercegovina
Jadranka Zubčević, socijalna radnica

„Sedmično dolaze medicinske sestre koje im mjere pritisak i šećer u krvi, te savjetuju o načinu ishrane za određene bolesti. Uloga centra je da učini da se osoba ne osjeća sama, da ne bude izolovana, što joj stvara pogoršanje psihofizičkog stanja. A nama je cilj da staru osobu što više održimo u funkciji u svom domu, pa tek onda da odlazi u druge domove“, naglašava Zubčević, te dodaje da su usluge Centra besplatne.

Položaj starih osoba u našem društvu, prema riječima Mile Marić, direktorke Centra za socijalni rad u Trebinju, nije na zavidnom nivou. Najčešći problemi sa kojima se susreće ova kategorija stanovništva su bolest, usamljenost i siromaštvo.

Mila Marić, direktorka Centra za socijalni rad u Trebinju
Mila Marić, direktorka Centra za socijalni rad u Trebinju

„Naša nacija je sve starija. Mi nastojimo da kroz radno-okupacione, zdravstveno-preventivne i rekreativne usluge, olakšamo njihovu svakodnevnicu, te da na sve načine doprinesemo da ta starost bude dostojanstvena. Takođe, mimo Centra ljudi mimo 65 godina imaju redovnu novčanu pomoć. Mi imamo razvijen sistem kućne njege, gdje svakodnevno medicinske sestre obilaze te korisnike, pružaju im psihosocijalnu podršku, te pomažu u nabavci potrebnih namirnica, odvođenja kod ljekara, spremanje stana i slično“, istakla je Marić.

Nikolija Bjelica

74 Shares
74 Shares
Copy link