Početna  /  Damir Nikšič: Ostrašćenost i kult rata daleko jači sentiment, čak i među intelektualcima.
Bosna i Hercegovina

Damir Nikšič: Ostrašćenost i kult rata daleko jači sentiment, čak i među intelektualcima.

Konceptualni umjetnik i političar Damir Nikšić 14-og septembra na svojoj Fejsbuk stranici postavio je objavu koju prenosimo u cjelini, bez izmjena.

“Tužno je i zabrinjavajuće što je proces pomirenja obustavljen, što su ljudi više od dvije decenije nakon rata ratoborniji nego što su to bili npr. dvije godine prije njega. Ostrašćenost i kult rata su daleko jači nego antiratni sentiment, čak i među intelektualcima.

Ne tvrdim da se vodi sveti rat, ali se ne mogu oteti utisku da je rat za mnoge postao svetinja. Specijalni i psihološki rat diktiraju dnevnu politiku i, što je poražavajuće, vode ih obični civili u slobodno vrijeme, a slobodnog vremena zbog velike nezaposlenosti ima napretek. Etnička i vjerska podjela je sve dublja. “Zavadi pa vladaj” se pokazalo kao dobitna kombinacija od koje “pobjednici” ne odustaju. Fanatični fatalizam uzima danak. Toksična ratna atmosfera nikako da ustupi mjesto radnoj atmosferi jer PTSP ima glavnu riječ na svim nivoima i u svim porama društva.
Mir i pomirenje su za “gubitnike” i slabiće, marginalizirani su i grubo prognani sa političke scene i iz političkog diskursa. Miroljubivi su zlostavljani i žrtve mobinga. Smrt je važnija od života.


Nije čudo i neobjašnjivo to što stotine hiljada napušta takvu sredinu jer od tolikih ekstrema – tu nikakve sredine nema.”

31 Shares
31 Shares
Copy link