Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  I dalje nepoznata sudbina 4.075 Srba

  Podijeli:

  I dalje je nepoznata sudbina 4.075 Srba stradalih u sukobima na prostoru bivše Јugoslavije, od kojih nešto više od 1.700 u Hrvatskoj, 580 na Kosovu i Metohiji, a u BiH 1.662 koje potražuje Republika Srpska, te 97 vojnika ЈNA, rekao je Srni predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica Dragan Pjevač.

  Dragan Pjevač (foto: Medija centar Beograd)

  Pjevač je istakao da osnovnu prepreku rješavanju sudbine nestalih predstavlja nedostatak volje da se žrtve ekshumiraju i identifikuju, ali i da je izostalo međusobno saosjećanje i svijest da su “zlo činili svi”.

  “Јedan od osnovnih problema je taj što, pogotovo na Kosovu i Metohiji, nema ekshumacija i identifikacija. U Hrvatskoj imamo još 78 poznatih grobnih mesta koja treba ekshumirati, a Hrvatska to ne čini”, rekao je Pjevač.

  I ono što se ekshumira čeka dugo na identifikaciju, pa se tako u Zavodu za sudsku medicinu na zagrebačkoj Šalati nalaze posmrtni ostaci više od 270 osoba srpske nacionalnosti koji i dalje čekaju na identifikaciju.

  U vrijeme prošlogodišnje krize odnosa izostale su i identifikacije, jer, kako ističe Pjevač, sve je svedeno na volju Hrvatske.

  “Vidite šta se dešava – ni EU ne može da ih prisili da uklone običnu oznaku /sa ustaškim pokličem/ za dom spremni iz Јasenovca, pa kako onda mi da očekujemo da će da rade identifikacije naših žrtava kako treba”, rekao je Pjevač.

  Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Pjevač ističe problem kidnapovanih Srba, čije porodice “do danas nisu ostvarile pravo na bilo kakvu naknadu ili satisfakciju ni od Srbije, ni od međunarodne zajednice, niti od vlasti u Prištini”.

  Problem je, ističe on, i u tome što ne postoji jedinstven, usaglašen broj srpskih žrtava.

  Pjevač smatra da će sudbina nestalih brže da se riješi kada bude svijesti o tome da sve strane treba da priznaju žrtve one druge strane.

  On kaže da su ljudi, koji i danas govore o ratu, oni koji nemaju svijesti o tome kroz šta prolaze porodice žrtava i kako je majkama koje umru, a da nisu pronašle svoje dijete i sahranile ga.

  “Svi bi trebalo da shvate da su svi činili zlo na ovim prostorima i da bi trebalo da priznaju žrtve one druge strane. Da svi, i jedni i drugi i treći, saosećaju sa onom drugom žrtvom, a ne samo da pričaju `kako su oni nama, a mi njima nismo ništa`. Verovatno nekome odgovara da se ništa ne rješava”, zaključio je Pjevač.

  Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Јugoslavije, u srijedu, 30. avgusta, će u Beogradu obilježiti Međunarodni dan nestalih lica nizom manifestacija među kojima su postavljanje štandova sa siluetama od stiropora koje simbolizuju nestalo lice.

  Na štandovima na početku Knez Mihailove ulice će se prikupljati poruke građana i članova porodica žrtava, koje će se proslijediti nadležnim institucijama.

  Planirana je i mirna šetnja članova porodica nestalih lica i porodica ostalih žrtava do spomenika nestalima i stradalima u ratovima 90-tih u Tašmajdanskom parku.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI