Početna  /  Dačić u UN: Na Kosovu je sprovedeno etničko čišćenje Srba
Srbija Svijet

Dačić u UN: Na Kosovu je sprovedeno etničko čišćenje Srba

Na sednici Saveta bezbednosti UN je bio razmotren novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o Kosovu.

Foto: Un Web TV
Foto: Un Web TV

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić završio je obraćanje, a posle njega je govorila i ambasadorka Kosova u SAD Fljora Čitaku, prenosi N1.

Dačić je rekao da predstavnici Prištine iznose grube neistine i laži u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na delu je nacionalistička politika čiji je cilj ujedinjenje u jednu državu svih teritorija sa većinskim albanskim stanovništvom, rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN.

[mhc_antrfile naslov=””] “Od 427 naselja u kojima su živeli Srbi, oni su danas proterani iz 311. To jeste etničko čišćenje, ali Srba”, rekao je Dačić, navodeći rezultate popisa iz 1981, koji je sproveden, kako je rekao pre Slobodana Miloševića, i 2011, koji su sprovele prištinske vlasti.
[/mhc_antrfile]

Dačić je rekao da se ne može govoriti o genocidu nad narodom kojeg danas ima 10 puta manje nego pripadnika naroda nad kojim je navodno izvršen genocid.

On je rekao da je samo oko 4.000 Srba ostvarilo pravo na povratak u svoje domove na Kosovu.

Srpski ministar je rekao da je u Prištini 1981. godine živelo više od 43.000 Srba, a 2011. 430, u Uroševcu ih je pre 35 godina bilo 18.000, a danas živi 32 Srba, odnosno 600 puta manje.

“U Prizrenu, gde sam i ja rođen, i koji je u 14. veku bio glavni grad Srbije, 1981. je živeo 11.651 Srbin, a 2011. 237”, rekao je Dačić.

“Ovo je statistika, ovo je istina, ovo su činjenice”, rekao je šef srpske diplomatije.

Srbija je opredeljena za nastavak dijaloga sa Kosovom, rekao je Dačić, uz konstataciju da od sigurnosti Kosova zavisi ekonomska stabilnost celog regiona.

“To je dugotrajan proces u kojem često nemamo sagovornika koji s nama deli viziju prosperitetnog i politički naprednog regiona”, rekao je Dačić i dodao da Srbija ne želi da situacija na Kosovu i Metohiji bude latentna pretnja stabilnosti i napretku Srbije i regiona.

Kosovo je, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, deo Srbije, izjavio je Dačić.

Dačić je ocenio da u novom izveštaju o radu UNMIK-a nije na adekvatan način predstavljen značaj Zajednice srpskih opština, koja je samo uzgredno spomenuta.

Dačić je pozvao zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da uprkos pritiscima ostanu dosledne u poštovanju međunarodnog prava i povelje UN, a one države koje su priznale nezavisnost da preispitaju svoju odluku.

Dačić je rekao i da su nedopustivi brojni slučajevi skrnavljanja srpskih kulturnih verskih objekata, i podsetio i da su je od juna zaplena svih knjiga na srpskom jeziku postala redovna praksa.

Čitaku: Srbija otežava sprovođenje sporazuma 

Ambasadorka Kosova u Vašingtonu Fljora Čitaku optužila je Srbiju da opstruira sprovođenje dogovora u Briselu i ocenila da ne treba više trošiti vreme Saveta bezbednosti UN na situaciju na Kosovu.

Čitaku je na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Unmiku rekla da Beograd tvrdi da je posvećen dijalogu s Prištinom uz posredovanje EU, dok istovremeno podržava paralelne strukture na Kosovu.

[mhc_antrfile naslov=””] Čitaku je rekla da je u izveštaju naveden sukob Srba i Albanca oko parking mesta i da ne treba trošiti vreme na takve sukobe jer to ne predstavlja veliki incident.
[/mhc_antrfile]

Ona je rekla da će Kosovo sprovesti svaki dogovor postignut u Briselu, ali da taj posao otežava Srbija plaćanjem i podrškom paralelnih institucija što, kako je rekla, krši ne samo ustav Kosova već i rezoluciju 1244.

Čitaku je rekla da Kosovo želi da dijalog u Briselu bude dinamičniji i više fokusiran na rezultate.

U svetu ima 20 miliona izbeglica u svetu, najviše od Drugog svetskog rata, milioni žena su žrtve seksulanog nasilja, mnogo dece očajnički treba hranu i sklonište, rekla je Čitaku i dodala da se sredstva koja se troše na Unmik mogu bolje iskoristiti za druge probleme u svetu.

“Kosovo je danas mlada republika koja se naravno suočava s izazovima, ali ne izazovima koji bi zahtevali da se sastajemo svaka tri meseca i oduzimamo vaše vreme”, rekla je Čitaku.

Ona je rekla da je Kosovo spremno da ide dalje, ali da Srbija treba da bude spremna da ga pusti.

“Mi na Kosovu ne želimo da naša deca nose teret prošlosti”, rekla je Čitaku.

Navodeći da Kosovo radi na pomirenju, Čitaku je pitala koju Srbija poruku želi da pošalje namerom da podigne spomenik bivšem predsedniku Slobodanu Miloševiću, za kojeg je rekla da je najgori ratni zločinac od Drugog svetskog rata.

“Nećemo dozvoliti Srbiji da nas uvuče u diskurs mržnje”, rekla je Čitaku i navela da je Kosovo multikulturalna i sekularna država.

Na sednici je i šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji je izjavio da je situacija na Kosovu u protekla tri meseca stabilnija, nego u prethodnim izveštajnim periodima.

On je ocenio da je, posle tenzija u Skupštini Kosova zbog ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, opozicija danas svesnija da je neophodno rešiti to pitanje.

Ban Ki Mun je u izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula, objavljenom početkom avgusta, naveo da su kosovske i srpske vlasti potvrdile posvećenost dijalogu, ali i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da pokažu novu kreativnost, fleksibilnost i spremnost za kompromis kako bi došlo do napretka u dijalogu i Kosovo i širi region postavili na put stabilnosti i razvoja.

Prema njegovoj oceni, praktično sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije “nije značajno napredovalo”, a dodao je i da “Beograd i Priština nastavljaju da se međusobno optužuju za manjak napretka”.

BETA

0 Shares
0 Shares
Copy link