Početna  /  Dačić: Turska kao sponzor BiH, a ponaša se kao da smo djeca
Vijesti

Dačić: Turska kao sponzor BiH, a ponaša se kao da smo djeca

Ivica Dačić očekuje da u 2016. godini Srbija otvori još poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, nastavi finansijsku disciplinu i rast bruto društvenog proizvoda. Vanredne parlamentarne izbore ne vidi kao potrebne u ovoj godini, rekao je Dačić gostujući u Novom danu na N1.

Ivica Dačić (Foto: N1)
Ivica Dačić (Foto: N1)

Dačić je između ostalog rekao da Srbija ne dijeli stav sa SAD i nekim zemljama EU da Kosovo treba da uđe u Ujedinjene nacije.

“Nemamo namjeru da mijenjamo politiku, nemamo namjeru da radimo na svoju štetu”, istakao je Dačić.

On napominje da je Kosovo čedo međunarodne zajednice, pa bi negacija Prištine u međunarodnim institucijama od strane zapadnih zemalja, bila negacija sopstvene politike.

“UNESCO-om smo im pokazali da ne može sve silom. Tačiju sam rekao: ‘Izgubićeš’. Kada je u posjetu došla Viktorija Nulan sa Džonom Kerijem, rekla mi je da su u Prištini jako tužni i ljuti što smo lobirali protiv njih. A ja sam pitao: ‘Što ste vi lobirali za njih'”, ispričao je Dačić.

On je ponovi stav Srbije da neće podržati kandidata Hrvatske, Makedonije ili Crne Gore za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

“Nemamo namjeru da glasamo za nekoga ko će od prvog dana da uvodi Kosovo u Ujedinjene nacije. Kao što oni rade za sebe, moramo i mi da radimo za sebe. Nećemo da radimo protiv sopstvenih interesa”, naglasio je Dačić.

On objašnjava da će se Srbija u prvoj polovini ove godine odlučite da li će istaći svog kandidata za mjesto generalnog sekretara UN-a ili će podržati nekoga od već kandidovanih.

“Nismo mi zakasnili nego su oni požurili. Još nismo napravili analizu ima li šanse naš kandidat da pobjedi. Ako dobije crveni karton od bilo koje od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti on ispada iz konkurencije. Ne treba da vodimo izgubljene bitke, treba da imamo dobitnu kombinaciju”, objašnjava šef srpske diplomatije.

“Volimo vas kao Papua Novu Gvineju”

Kada su u pitanju odnosi u regionu, on napominje da treba da budu racionalni i zasnovani na zajedničkim interesima.

“Mnogo više bih volio da postoji trilaterala na relaciji Srbije, BiH i Hrvatske, umjesto sa Turskom. Turska se predstavlja kao sponzor BiH, a ponaša se kao da smo djeca i ne znamo šta treba da radimo”, objašnjava Dačić.

Očekuje da se u Hrvatskoj formira vlada, kako bi se krenulo u formiranje racionalnih odnosa. Dačić kaže da vjeruje da će sa Tomislavom Karamarkom iz HDZ-a bolje surađivati nego sa Zoranom Milanovićem.

“Karamarka dobro poznajem iz vremena kada smo bili ministri unutrašnjih poslova. Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza za koje SDP nije imao dovoljno smjelosti. Za nas je dobro da te odnose dovedemo ne u fazu ljubavi, već zajedničkog interesa”, rekao je Dačić.

On je rekao da je zaoštravanje odnosa zbog hrvatskih balističkih raketa nastalo zbog straha da bi one mogle biti upotrebljene protiv Srbije.

“Pretpostavlja se da hrvatsko naoružavanje može da bude upotrebljeno samo protiv Srbije, Republike Srpske eventualno. Ne znam šta će to Hrvatima, a ne znam šta će to i nama. Valjda smo ušli u eru razoružavanja, postoje razni sporazumi koje smo zajedno potpisali, a koji regulišu razoružanje. Kada se naoružavate znači da imate određene prijetnje. Treba da radimo na regionu bez oružja”, istakao je Dačić.

Dodao je da Hrvatsku poštuje kao susjede, a voli kao Papua Novu Gvineju.

“Mi Hrvatsku poštujemo kao susjede, ali ne želimo da kažemo da je volimo. Zašto? Ko vam kaže da vas voli, on laže. A sutra će da vas mrzi. Volimo vas kao Papua Novu Gvineju. To važi i za Crnu Goru i za Makedoniju. Pljunuo bih na sebe kada bih rekao da su Hrvati divni. Ali, mi boljih nemamo. Kakvi god da smo, dajte da živimo zajedno”, zaključio je Dačić.

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Vidi Malog Slobe sto laze narod.Prvo se lizao sa bolesnim Milosevicem i baba Julom pa ih je onda izdao,pa je zavrsio pricu na KiM a evo ga sad rovi i po RS.Mrs kepecu kod Bakira i pjevaj Miljacku!

0 Shares
0 Shares
Copy link