Početna  /  Cvijanović: Ukloniti barijere u trgovini između entiteta
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Cvijanović: Ukloniti barijere u trgovini između entiteta

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi bilo prirodno da se uklanjaju sve barijere u poslovanju i plasiranju proizvoda između dva entiteta, te da to i jeste opredjeljenje Vlade RS.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Ali, to svakako zahtijeva ne samo parcijalni, već jedan sveobuhvatni pristup, i smatram da smo i premijer (Federacije BiH Fadil) Novalić i ja pokazali da je to put kojim želimo ići”, rekla je Cvijanovićeva odgovarajući na pitanje da prokomentariše probleme sa kojima se susreću proizvođači hemijskih i nekih farmakoloških proizvoda iz FBiH prilikom njihovog plasiranja na tržište RS.

Ona je dodala da se, međutim, u rješavanju ovog pitanja za koje je zainteresovana FBiH, u Vladi Republike Srpske ponovo nametnulo jedno drugo pitanje za koje je direktno zainteresovana Republika Srpska.

“Naime, riječ je o jednoj ograničavajućoj uredbi u FBiH, po kojoj se našem gasnom preduzeću ‘GAS RES’ zabranjuje da gasom snabdijeva potrošače u FBiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Što je još gore, rekla je entitetska premijerka, zabranjuje mu se i da koristi teritoriju FBiH da bi došli do teritorije RS i snabdijevali, na primjer, svoje potrošače u Istočnom Sarajevu.

“Zato kažem da bismo morali utvrditi generalni princip, bez bilo kakvih međusobno postavljenih ograničenja, i mi smo u Vladi RS spremni da na tome radimo sa partnerima iz Vlade FBiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Proizvođači hemijskih i određenih farmakoloških proizvoda iz FBiH suočili su se sa problemima prilikom plasiranja svojih proizvoda na tržište RS.

Naime, ovi proizvodi, da bi se našli na tržištu Republike Srpske, moraju biti u skladu sa novim propisima koji su doneseni na osnovu Zakona o hemikalijama i Zakona o biocidima u Republici Srpskoj, a koji su u potpunosti usklađeni sa zahtjevima Evropske unije.

S druge strane, u propise u FBiH kojima je regulisana ova materija, tek treba da budu inkorporisani standardi koji se primjenjuju u Evropskoj uniji.

0 Shares
0 Shares
Copy link