Početna  /  Cvijanović u Vašingtonu: Mjere lakše sprovesti uz podršku MMF-a i Svjetske banke
Republika Srpska

Cvijanović u Vašingtonu: Mjere lakše sprovesti uz podršku MMF-a i Svjetske banke

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Vašingtonu da će reformske mjere koje sprovode entitetske vlade biti daleko lakše i jednostavnije uz podršku MMF-a i Svjetske banke.

zeljka_cvijanovic_RTRS
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović (FOTO: RTRS)

Ona je rekla da se mjere sprovode i u javnom sektoru i kada je riječ o statusu javnih preduzeća, dodavši da je u pitanju niz oblasti koje bi vlade svakako morale da preduzimaju sa ili bez MMF-a i Svjetske banke.

“Kada to kažem mislim na cijeli niz propisa koji moraju da postanu sprovodivi i moderni s aspekata funkcionisanja svijeta danas i savremene ekonomije”, rekla je Srni Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da je na sastanku sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke identifikovan niz pomaka.

“Ako smo mi identifikovani kao neko u koga vrijedi ulagati i davati podršku za reforme onda moramo biti zadovoljni zbog toga”, istakla je ona.

Ona je naglasila da je na današnjem sastanku sa predstavnicima MMF-a analizirana jedna po jedna stvar.

“Moram reći da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda zaista izrazili zadovoljstvo činjenicom da smo mi, kao dvije entitetske vlade, predano radili na svim ovim uslovima, da smo završili Zakon o radu i Zakon o stečaju, koje su oni okvalifikovali kao veoma bitne za unapređenje poslovnog ambijenta i klime”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su zajedno sa predstavnicima MMF-a utvrđeni rokovi, koji će biti pomjereni.

“Tražili smo određena odstupanja po pitanju rokova i objasnili zašto je to važno s obzirom da su dvije entitetske vlade ušle u proces međusobnog usklađivanja određenih propisa”, rekla je premijer Republike Srpske.

Ona je objasnila da su predstavnici MMF-a apsolutno razumjeli i rekli da je sasvim realno da se određeni rokovi sa tri mjeseca sada pomjere za pola godine.

“Tako ćemo dobiti konkretnije propise koji će biti na snazi u oba entiteta. Dakle, to su aktivnosti koje je ovdje pozdravio MMF”, rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske navodi da su budžeti u BiH, u regiji, ali i nekih razvijenijih zemalja danas suočeni sa istim izazovima i da svima treba novac i više likvidnosti.

“Mi tu nismo ništa posebno specifični, ali ono što jeste dobro i što su pozdravili MMF i Svjetska banka jeste da mi kao dva entitetska premijera nastupamo zajedno i to je možda jedina prava novost u odnosu na ono što smo do sada imali u okviru BiH”, kaže Cvijanovićeva, koja u Vašingtonu boravi sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Cvijanovićeva je dodala da su razgovori koje dva premijera obavljaju prije zajedničkog nastupa nešto što zaslužuje i pohvale.

“Mi smo u konstantnoj komunikaciji, sve su ove mjere zajednički definisane, a sami smo inicirali i mjere oko usklađivanja naših propisa”, ističe premijer Srpske.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da na današnjim razgovorima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu nije podneseno pismo namjere i da je do toga još dug put.

“Razgovarali smo o njemu, o tome još treba razgovarati i u BiH”, rekao je Novalić i najavio posjetu predstavnika MMF-a BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link