Početna  /  Cvijanović: Nije problem razgovarati, ali je priča o MMF-u završena
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Cvijanović: Nije problem razgovarati, ali je priča o MMF-u završena

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je vjerovatnije da sastanak SDA i SNSD-a o pismu namjere MMF-u, koji najavljuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, bude održan na institucionalnom nego na međupartijskom nivou ukoliko ga uopšte i bude.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović (Foto: Moja Hercegovina)
Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović (Foto: Moja Hercegovina)

“Nije problem razgovarati, ali ne znam zašto bi aranžman sa MMF-om bio tema. Ako je riječ o sveukupnim procesima, onda razgovor o toj temi i ima nekog smisla. Ali, što se tiče aranžmana sa MMF-om, za Vladu Republike Srpske je taj posao završen i nije ga moguće uslovljavati nekim drugim pitanjima, kao što je mehanizam koordinacije”, rekla je Cvijanovićeva Srni, povodom Zvizdićevih navoda da će polovinom sljedeće sedmice biti održan sastanak SDA i SNSD-a.

Ona kaže da je sigurna da je sva ta blokada u vezi sa aranžmanom MMF-a namjerno osmišljena da se vlastima Republike Srpske oteža izvršenje obaveza pred predstojeće izbore i da se privole na političke ustupke.

“Kao što mi reče jedan federalni funkcioner `u FBiH nema opozicije, pa i nije strašno ako nedostaje para`”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se pravi predstava da je Republika Srpska pred finansijskim kolapsom i da neće preživjeti bez aranžmana sa MMF-om, što nije tačno.

Cvijanovićeva je podsjetila da su propušteni julski rokovi za odobrenje aranžmana, da je kompletno pismo namjere davno ispregovarano i da je ostalo samo da ga potpišu Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji su to odbili ucjenjujući aranžman sa MMF-om, prvo adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nakon toga i mehanizmom koordinacije.

“Bilo bi bolje da je taj novac obezbijeđen, jer reforme nije moguće provoditi bez finansijske podrške, ali to važi i za FBiH, koja isto ima potrebu za tim sredstvima. Apsurd te situacije vidi se i u tome što su ministri finansija i FBiH i BiH potpisali pismo namjere, a nisu predsjednik federalne Vlade i predsjedavajući Savjeta ministara, što dovoljno govori i o tim institucijama, i o tome da je riječ o političkoj igri SDA”, kaže Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Ona je istakla da je već obezbijeđena polovina novca koji je Republika Srpska trebalo da dobije u ovoj godini u iznosu od 50 miliona KM, i nije riječ ni o kakvom zaduženju, već je to učinjeno unutar sistema.

“Ako misle da će nas uslovljavati finansijski da bismo pristajali na njihove političke uslove, ni od tog posla nema ništa. Ili ćemo raditi u partnerstvu, ili nikako, pa će svako na svoju stranu”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će novca biti iz ovih ili onih izvora, ali da ostaje nepovjerenje u bilo kakvu mogućnost da se u BiH u partnerstvu bilo šta dogovori i provede.

“Mislim da ćemo nakon januarskog usvajanja mehanizma koordinacije, nedavnog ucjenjivanja u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i mehanizmom koordinacije i nepotpisivanja pisma namjere teško prevazići to nepovjerenje i vjerovati da s druge strane stola sjedi kredibilan tim ili kredibilne institucije dokle god im ministri finansija idu jednom stazom, a premijer i predsjedavajući nekom drugom”, rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: SRNA / RTRS

0 Shares
0 Shares
Copy link