Početna  /  Crnogorci i Hercegovci saborovali na zubačkim Ublima kod Trebinja
Hercegovina Trebinje

Crnogorci i Hercegovci saborovali na zubačkim Ublima kod Trebinja

TREBINjE – Tradicionalni narodni sabor okupio je sinoć na zubačkim Ublima kod Trebinja brojne Trebinjce i goste iz Herceg Novog, Nikšića, Danilovgrada, Bileće i Gacka.

ubla-sabor-trebinje
Igra uprkos kiši (Foto: Moja Hercegovina)

Saborovanju su sinoć prisustvovali, pored gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, te predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić. Iz Crne Gore došli su Veselin Grbović, predsjednik opštine Nikšić, te predstavnici grada Herceg Novog.

Obraćajući se okupljenima gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević podsjetio je da su se na Ubilima vijekovima okupljali Hercegovci i Crnogorci, te naglasio da je to mjesto gdje se okupljaju istinski rodoljubi, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali.

“Mene danas raduje što nas ovdje iste ideje i dalje okupljaju. Neću da govorim o novim izazovima koje imamo sa ove strane granice, ali hoću da kažem da imam utisak kako još uvijek ne živimo u slobodi kakvu smo  zaslužili i koje smo dostojni. Nemamo zato što se najvažnije odluke donose van Republike Srpske i zato što na unutrašnjem planu imamo mnogo napetosti koje stvaraju oni koji bi da upravljaju i vladaju do sudnjeg dana”, kazao je Vučurević.

Poručio je da ideju slobode treba čuvati kao najveći amanet predaka i da se zato na zubačkim Ublima svake godine treba okupljati.

“I u posljednjem Odbrambeno otadžbinskom ratu južnim obodom Orjena bila je linija fronta koja je branjena pune četiri godine, a zbog sve ove slavne prošlosti, prije godinu dana, kao simbol narodnog otpora, ovdje smo postavili spomenik velikom hercegovačkom vojvodi Luki Vukaloviću i nadam se da smo tim činom označili kraj svim tim teškim borbama za slobodu i da smo na duži rok ovdje utvrdili naša prava i naše tapije”, naglasio je Vučurević.

Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)
Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda kazao je sinoć kako mu je zadovoljstvo što su Crnogorci i Hercegovci zajedno na jednom mjestu.

Lijepo je vidjeti ljude koji su ovdje zajedno živjeli, zajedno se borili i zajedno čuvali svoju slobodu, ali je lijepo vidjeti da je ovaj skup ponovo zaživio u punom sjaju prije nekoliko godina zahvaljujući gospodinu Vučureviću. Drago mi je da imamo i naše prijatelje iz Herceg Novog i Nikšića”, rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić je istakao da mu je čast da bude na “mjestu gdje su dizane bune i ustanci”, te da je to dokaz da se vrijedi boriti za slobodu i da je iz te borbe nastala i Republika Srpska.

“Ako bude trebalo ponovo ćemo se boriti za RS, ali nije sada vrijeme za to. Sada je vrijeme da gradimo, da našoj djeci pravimo bolju budućnost i da se veselimo, da se zajedno okupljamo kao što smo se ovdje okupili. Dabogda ovdje još stotinu godina slavili život i slavili naš narod“, istakao je Bosić.

Mladen Ivanić i Mladen Bosić (Foto: Moja Hercegovina)
Mladen Ivanić i Mladen Bosić (Foto: Moja Hercegovina)

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović rekao je da je već četvrtu godinu na Ublima i da mu je zadovoljstvo što vidi da je saborovanje ponovo zaživjelo.

“Ovdje na tromeđi tri opštine Nikšića, Trebinja i Herceg Novog smo oduvijek slavili ove dane. Ja se nadam da nam više neće trebati bojeva, nego, kao što je Crna Gora dobila svoju nezavisnost olovkom i srcem, iskreno se nadam da će tako biti i za vas“, naglasio je Grbović.

Druženje na Ublima je nastavljeno nastupom Gradskog KUD-a “Alat Svislajon” iz Trebinja, pjevačke grupe “Nagorkinje”, te Plesnog kluba “Matriks” iz Danilovgrada.

Goste su zabavljali glumci humorističkog programa “Nijesmo mi od juče” iz Crne Gore, te pjevači Jadranka Barjaktarević i Bane Mojićević.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link