Početna  /  Ćorovićevi susreti pisaca u Bileći – Ranko Risojević i Dragiša Kalezić dobitnici nagrade “Svetozar Ćorović”.
bileća Hercegovina

Ćorovićevi susreti pisaca u Bileći – Ranko Risojević i Dragiša Kalezić dobitnici nagrade “Svetozar Ćorović”.

BILEĆA – U okviru jubilarnih 20. Ćorovićevih susreta pisaca “Srpska proza danas”, sinoć je u Bileći upriličena svečana akademija, a tradicionalna nagrada “Svetozar Ćorović” ove godine dodijeljena je Ranku Risojeviću za knjigu: “Beskućnik” i Dragiši Kaleziću za knjigu “Pripovjetke”.

Žiri, kojim je presjedavao Jovan Delić sa članovima Markom Nedićem i Rankom Popovićem, razmotrio je više od četrdeset proznih djela objavljenih u periodu između dva “Ćorovićeva susreta”.

Nagrađeni pisci istakli su da nagrada “Svetozar Ćorović” vrlo prestižna, te da za njih ima veliki značaj,budući da je ona dodijeljena mnogim značajnim srpskim piscima prije njih.

Dragiša Kalezić, objasnio je da se u njegovoj knjizi “Pripovjetke”, svaka priča razlikuje po žanru i načinu pripovjedanja,  i dodao da mu je u toku pisanja najvažniji cilj bio da pripovjetka objasni bar dio ljudske prirode, te da su antropološki i moralni problemi glavna motivacija u njegovim pripovjetkama.

Dragiša Kalezić

Ranko Risojević je rekao da  nagrada Svetozar Ćorović njemu najviše znači zbog toga što junakinja njegove trilogije koja se završava nagrađenim romanom: “Beskućnik” je Hercegovka, koja se udajom preselila u Krajinu i postala jedan od temelja trgovačke porodice Maleš.

Ranko Risojević

Risojević je dodao da je manifestacija Ćorovićevi susreti pisaca, dragocjena koju  treba čuvati, jer je Svetozar Ćorović jedan od rijetkih pisaca koji je utemeljio gradsku priču, te koji je za tadašnje srpsko seljačko društvo utemeljio brojne kulturne i prosvjetne organizacije.

Član žirija za dodjelu književne nagrade “Svetozar Ćorović” prof. dr Marko Nedić rekao je da su oba djela podjednako značajna, jer predstavljaju mozaičku sliku jednog društva, i života običnog čovjeka sa svim njegovim problemima.

Trilogija Ranka Risojevića je panoramska, mozaička kompoziciona slika, društvenog, moralnog, individualnog života u Banjaluci i cijeloj Republici Srpskoj tokom dvadesetog vijeka, tako da je  ta završna knjiga “Beskućnik” je zaista obuhvatila sve ono što se u istorijskom smislu dešavalo na prostoru Bosanske krajine. Knjiga Dragiše Kalezića “Pripovjetke” je knjiga koja na jedan način eruditski, filozofsko- etički način govori o onim problemima kroz koje prolaze ne samo intelektualci nego i obični ljudi koji se suočavaju sa životnim teškoćama kroz koje ne mogu da prođi bez rana I bez tragičnih posljedica, međutim on je to sve riješio na način da je jednim finim jezikom, stilom kakav imaju vrhunski pisci sve obradio, i sklopio knjigu takođe mozaičke prirode, ali jednog visokoh estestkog nivoa”, rekao je Marko Nedić.

Prof. dr Marko Nedić

U sklopu obilježavanje Ćorovićevih susreta pisaca, sinoć je u Galeriji “Prosvjete” u Bileći priređena  i izložba slika  nastalih na Likovnom saboru “Pale 2018”.

Ćorovićevi susreti pisaca  biće završeni večeras kada će u bilećkom Domu kulture biti održano književno veče “Srpska proza danas”.

Milena Koprivica

 

 

435 Shares
435 Shares
435 Shares
Copy link