Početna  /  Ćorovićevi susreti pisaca u Bileći: Otkrivena spomen-bista književniku Radoslavu Bratiću
bileća Hercegovina

Ćorovićevi susreti pisaca u Bileći: Otkrivena spomen-bista književniku Radoslavu Bratiću

BILEĆA- U okviru obilježavanja tradicionalnih  20. Ćorovićevih susreta pisaca “Srpska proza danas” koji se održavaju u Bileći, danas je ispred prostorija bilećkog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” otkrivena  spomen-bista srpskom književniku Radoslavu Bratiću.

Bista je djelo srpskog vajara Živorada Ciglića, koji je kako je rekao, iz velike ljubavi prema svom dugogodišnjem prijatelju Radoslavu Bratiću napravio ovo umjetničko djelo. Postament biste rađen je od bilećkog kamena i djelo je Bilećanina Dragiše Svorcana.

Živorad Ciglić

Potpredsjednik bilećkog odbora “ Prosvjete”,Nikola Baćević, rekao je da su upravo Radoslav Bratić i Nikola Asanović  došli na ideju da osnuju Ćorovićeve susrete pisaca i pokrenu časopis “Nova zora”, te da je ova bista samo jedan od načina na koji mu se Bileća i Hercegovina odužuju za to.

“Radoslav Bratić, porijeklom sa ovih prostora ,rođen u Bresticama, u sebi je do kraja života nosio Hercegovinu i to književno uobličio. Niko kao on nije opisao Hercegovinu i Hercegovce, niko tako nije ušao u emotivni život, čini se da je u tom pogledu neprevaziđen”, rekao je Baćević.

Miloš Kovačević, srpski lingvista i član Glavnog odbora “Prosvjete” rekao je  da su Ćorovićevi susreti pisaca i  pokretanje časopisa Nova zora najvažniji projekti srpskog naroda, i da najveće zasluge za to imaju upravo Radoslav Bratić  Nikola Asanović.

“Za ovih dvadeset godina uspjeli smo da otvorimo bistu Bratiću i jako je bitno da smo ove godine uspjeli da štampamo bibliografiju “Nove zore” od prvog do pedesetog broja a malo koji časopis može da se pohvali tolikim brojem radova kao što je to Nova zora. Mislim da bi Bratić i “Prosvjeta” trebalo da budu ponosni na ono što se uradilo i što se radi danas. Ja se nadam da će ovi dvadeseti susreti biti jedna vrsta prekretnice zato što to  sada postaje prava tradicija. ove dvije decenije treba da pokažu da će ovaj skup biti vječiti skup koji će obilježavati Hercegovinu”, istakao je Kovačević.

Tradicionalni  Ćorovićevi susreti pisaca “Srpska proza danas” biće nastavljeni večeras izložbom slika u Galeriji “Prosvjete” i akademijom na kojoj će biti uručena književna nagrada “Svetozar Ćorović”.

Milena Koprivica

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap