Početna  /  Čistka na društvenim mrežama – Zašto je nestala stranica “Gacko u srcu”?
Hercegovina

Čistka na društvenim mrežama – Zašto je nestala stranica “Gacko u srcu”?

GACKO – Nekoliko kritičkih osvrta na propuste lokalne vlasti, prije svega kad se radi o stipendiranju studenata i sredstvima za podsticaj poljoprivrede, izgleda da je bilo dovoljno da se Fejsbuk stranica “Gacko u srcu” prijavi i da bude izbrisana sa ove društvene mreže.

Ilustracija

Kreator i administrator stranice, student prava, Miloš Milošević je i sam začuđen događajem.

“Neko je stranicu prijavio zbog neprimjerenog sadržaja i ona je izbrisana. Inače, osim komentara na objave sa nekih lažnih profila, ništa se neuobičajeno nije dešavalo. Meni je rad na Fejsbuku bio zabranjen tri dana, a stranica je nestala, mislim zauvijek“, kaže Milošević za naš magazin.

Stranica “Gacko u srcu” postojala je oko pet godina i imala nešto više od tri hiljade pratilaca. U posljednje vreme prenosila je tekstove ili objavljivala statuse u kojima se ukazivalo na nebrigu opštine za studente kojima su stipendije izostale i ove godine.  Sa kritičkim osvrtom rastao je i broj pregleda, pa je bilo mjeseci kada je bilježeno i 60 hiljada čitanja.

Primjedbe na poteze lokalne vlasti po pravilu alarmiraju branioce iste, a u poslednje vrijeme po tome se ističu komentari sa lažnog profila Cane Vukić Prebranac. Na tekstove objavljene na “Mojoj Hercegovini” žučno je reagovao, a upućivao je i uvredljive poruke našem saradniku Slobodanu Goluboviću.

“Poslije prvog teksta o finansijama opštine Gacko, od Prebranca su stigli uvredljivi komentari u moj inboks, a nastavili su se nakon teksta o finansiranju sporta. Uz pomoć prijatelja, otkrio sam neke pojedinosti koje ukazuju na identitet pošiljaoca poruka. Naravno, samo MUP može sa sigurnošću da utvrdi identitet, pa ću samo reći da sumnjam da iza pomenutog profila stoji čovek koji je u političkim, sportskim i medijskim vodama, a blizak je srodnik jednog od funkcionera u opštini. Bio je povezan i sa kriminalnim radnjama prije nekoliko godina”, smatra Golubović.

Nakon objave tekstova o revizorskom izvještaju opštine Gacko, Prebranac je portal “Moja Hercegovina” na Fejsbuku ocijenio jedinicom uz komentar: “Katastrofa mrzitelji svega, svijet vide u crnoj boji (uglavnom)”.

Ocjena “Moje Hercegovine” sa lažnog profila Cane Vukic Prebranac

A kakva je boja svijeta prihvatljiva za administartore društvene mreže Fejsbuk još ne znamo. Odgovore na pitanja: Ko je prijavio stranicu i koji su razlozi da je administratori uklone – čekamo.[mhc_antrfile naslov=”Ugašen i Glas Gacka”]

Gacko u srcu nije prva stranica koja je ugašena. Prije nešto više od godinu dana, naprasno je prestala sa radom i stranica Glas Gacka koja je kroz satirične ilustracije i tekstove obrađivala gatačku svakodnevicu. Na udaru duhovitih autora je, naravno, bila inertna lokalna vlast, ali i opozicija. Javnost do sada nije saznala ko je stajao iza ove stranice, ali ni zašto je ugašena.
[/mhc_antrfile]

U međuvremenu, Miloš se oglasio na svom Fejsbuk profilu porukom:

“Kad smo pisali o temama iz lokalne zajednice, činili smo to u nadi da će se nešto promijeniti, da ćemo biti korektivni faktor, da vidimo neke pomake. Pisali smo o podsticajuma za poljoprivrednike i stočare, zašto ih nema dvije godine, o stipendijama, pepelu i zagađenju vazduha, o vodosnabdijevanju, o životnim pitanjima. Na svakom koraku susrećemo nemar, nerad i površnost. Nažalost, jedna stranica ne može promijeniti svijest i ljudske navike. Pisali smo iskreno, jer nam je Gacko zaista u srcu. Ako smo koga uvrijedili, nek nam oprosti.”

Nije tajna da se u maloj sredini kao što je Gacko sve prati, a stepen slobode govora, pa i mišljenja, skoro da je jednak onom za vrijeme Informbiroa. “Lajk” ili afirmativan komentar ispod kritičkog teksta u najmanju ruku može donijeti glavobolju, pa se običan svijet kloni toga. Aktivni su samo stranački vojnici kojima to, po svemu sudeći, spada u opis posla.

Sudbina stranice “Gacko u srcu” ukazuje da stvari postaju ozbiljne, a atak na slobodu izražavanja poprima zabrinjavajuće razmjere. Za sada vas neki pogrešni “lajk” ili “šer” može koštati glavobolje, ali istorija nas uči da već sutra cijena može biti i glava.

0 Shares

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

Copy link
Powered by Social Snap