Početna  /  “Ćirova biciklijada” u Hercegovini okupila preko 200 biciklista
Hercegovina Trebinje

“Ćirova biciklijada” u Hercegovini okupila preko 200 biciklista

MOSTAR, TREBINJE – Povodom obilježavanja 115. godišnjice od puštanja u promet uskotračne pruge na području Hercegovine, juče je na području Hutovog blata održana “Ćirova biciklijada” na kojoj je učešće uzelo oko 200 biciklista iz cijele BiH i iz susjednih zemalja.

Detalj sa Ćirove biciklijade (FOTO: Slavenko Vukasović)
Detalj sa Ćirove biciklijade (FOTO: Slavenko Vukasović)

Biciklijada je organizovana u sklopu projekta “Bicikliranjem kroz istoriju – Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro” koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru Programa Prekogranična saradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina. Ovim programom je planirano uređenje, čisćenje, osiguravanje i obilježavanje biciklističke trase od Mostara, preko Dubrovnika, Konavala, do Trebinja.

Maršruta biciklijade išla je područjem Parka prirode Hutovo blato, te uređenom makadamskom trasom bivše uskotračne pruge od Dračeva do Brštanice. Trasa biciklijade, duga oko 40 kilometara, prolazi kroz deset tunela i preko dva mosta, a učesnici su, vozeći obodom Hutovog blata, uživali u fantastičnom panoramskom pogledu na park prirode.

Pogled na Park prirode (FOTO: Slavenko Vukasović)
Pogled na Park prirode (FOTO: Slavenko Vukasović)

Među brojnim biciklistima, Ćirovom trasom provozao se i sedamdesdetogodinji Blaž Katava iz Busovače, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine i član Biciklističkog Kluba Zenica, ali i željezničar koji je, kako kaže, najljepši radni vijek proveo na željeznici. Za “Moju Hercegovinu” Blažo oduševljeno govori o biciklizmu kao sportu kojim se profesionalno bavio od 1964. do 1967. godine.

– Kao reprezentativac vozio sam trke Banija-Kordun, Alpe-Adria, kao i ostale koje su bile organizovane na nivou bivše države SFRJ. Osvojio sam treće ekipno mjesto na republičkom takmičenju BiH u Tuzli i pojedinačno drugo mjesto 1966. godine. Biciklizmom sam se počeo baviti zbog prijatelja i možda, ipak, malo radi novca sam se priključio, jer su reprezentativci u to vrijeme imali mjesečna primanja od Biciklističkog kluba koja su premašivala plate tvorničkih radnika – priča Katava sa osmijehom.

Blaž Katava (FOTO: Moja Hercegovina)
Blaž Katava (FOTO: Moja Hercegovina)

Na pitanje ko su bili prijatelji koji su “krivci” za njegov ulazak u svijet biciklizma, Blaž ih pobraja imenom i prezimenom.

– Safet Talan, Zaim Duvnjak, Šefket Babić i Anto Jozić koji priprema Monografiju BK Zenica. Rado se prisjećam i svog kolege Tanasije Kuvalja iz Banja Luke koji je imao najviše uspjeha – kaže Katava.

Ovim projektom, kaže, u jedno su se spojile njegove dvije ljubavi – biciklizam i željeznica.

– Uživanje u prirodi, puno mladih ljudi amatera, entuzijasta i ljubitelja sporta, pitam se kako ne biti ovdje? Ovdje možemo razgovarati i družiti se, svi su jako ljubazni što dokazuje i ova slika na kojoj su prošlogodišnji pobjednici Biciklijade . Razmjenili smo neka iskustva i jako sam sretan što sam danas ovdje. Nadam se da će projekat biti ostvaren i želim da bude prepoznatljiv tako da doprinese lokalnom i regionalnom razvoju, ali i da dobije zasluženi publicitet. Puno sreće želim svim organizatorima! – zaključio je Blaž za naš magazin.

Kako je biciklijada izgledala, pogledajte kroz fotoobjektiv učesnika iz Trebinja, fotografa Slavenka Vukasovića.

J. D.

112 Shares
112 Shares
112 Shares
Copy link